de Elena Diaconu
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi consumate în lumea modernă, la ora actuală existând circa 80 de soiuri. Unul dintre cei mai importanţi compuşi ai acesteia este cafeina, un stimulent puternic al sistemului nervos central, dar şi al inimii. Pe lângă acest alcaloid, cafeaua include şi antioxidanţi, proteine, lipide şi carbohidraţi şi, de aceea, consumul regulat, dar moderat apără organismul de numeroase afecţiuni.
Read more: Cafea contra cancer bucalde Anda Postolache
Păducelul, arbustul spinos care creşte la margine de pădure şi în crânguri, e o plantă de ale cărei flori şi fructe vă puteţi bucura din plin nu doar vizual, ci şi medicinal.
Read more: Balsam pentru inimă: păducelulde Elena Şerban
Hreanul este o rădăcinoasă care are efecte pozitive asupra sănătăţii organismului, datorită conţinutului său bogat în vitamina A, complexul B, C, mirozină, ulei volatil sau fitoncide şi asparagină. Important este să fie folosit crud, de preferinţă dat pe răzătoare sau sub formă de suc.
Read more: Sucul de hrean reglează hipertensiuneade Elena Şerban
În cazul enterocolitelor rebele sau al durerilor reumatice, oţetul de coacăze poate face minuni, deoarece cu ajutorul lui se pot realiza în casă diverse preparate cu rezultate verificate de-a lungul timpului.
Read more: Oţetul de coacăze, bun la reumatismde Anda Postolache
Seminţele de dovleac sunt sănătoase dacă sunt consumate neprăjite. Ele conţin vitamine, mangan, magneziu, fosfor, triptofan, fier, cupru, zinc şi proteine care se distrug prin tratarea termică.
Read more: Seminţele de dovleac previn osteoporozade Liliana Simidon
Guta este o inflamaţie a încheieturilor, care afectează mai ales bărbaţii de vârstă mijlocie, dar şi femeile după menopauză. Principala cauză a acestei afecţiuni este nivelul ridicat de acid uric. Acesta este, de obicei, dizolvat în sânge, însă, când creşte foarte mult, se formează cristale sub formă de ace la nivelul încheieturilor, care declanşează episoadele acute de gută.
Read more: Preveniţi guta cu un măr pe zide Mariana Borloveanu
Despre ceaiuri şi binefacerile acestora se poate vorbi întotdeauna la superlativ. Consumul şi modalităţile lor de preparare comportă însă discuţii aparte, având în vedere că ceaiul poate fi băut de plăcere sau ca medicament. În această idee, maica Eufimia, de la Mănăstirea Agapia, vă propune spre cunoaştere plante-leac şi sfaturi de a le culege şi păstra în condiţii optime, precum şi câteva modalităţi de preparare a fierturilor, astfel încât această băutură miraculoasă să vă ajute în problemele de sănătate.
Read more: Leacuri mănăstireşti: Ceaiul de afine, insulină verdede Elena Diaconu
Virusul herpes simplex (HSV) este responsabil de apariţia rănilor apoase şi dureroase în jurul gurii, pe piele sau pe organele genitale. De îndată ce o persoană a fost infectată, virusul se încorporează definitiv în ADN-ul gazdei, având posibilitatea de a se înmulţi rapid. Din fericire, împotriva sa există unele remedii alternative eficiente.
Read more: Rădăcina de lemn-dulce vă fereşte de herpesde Ana Trifan
Ca să vă păstraţi mintea ascuţită pe măsură ce înaintaţi în vârstă şi să reduceţi probabilitatea apariţiei unor maladii precum demenţă sau Alzheimer, organizaţi-vă în aşa fel încât să aveţi propria rutină care să vă stimuleze creierul şi să vă îmbunătăţească memoria într-un mod natural şi sănătos. De asemenea, aveţi grijă să consumaţi cu preponderenţă anumite alimente.
Read more: Ginkgo biloba menţine memoria tânărăde Elena Şerban
În România, conopida este mult prea puţin utilizată comparativ cu potenţialul său benefic pentru sănătate, fiind folosită în special pentru prepararea sufleului, al unor excelente murături sau doar pentru gratinat.
Read more: Conopidă versus cancerde Liliana Simidon
Când călătoriţi cu maşina, trenul, vaporul sau avionul vi se întâmplă să simţiţi o stare de greaţă, vomitaţi şi sunteţi ameţiţi? Este vorba despre răul de mişcare, o urmare a faptului că simţurile vă sunt date peste cap. Şi în acest caz plantele vă pot veni în ajutor, la fel şi câteva sfaturi.
Read more: Răul de mişcare, combătut cu ghimbir