de Cătălina Tăgârță
E adevărat că bolile respiratorii sunt mai frecvent întâlnite în sezonul rece, pentru că frigul și umezeala sensibilizează mucoasa nazală, însă vara nu scutește organismul de aceste pericole. Diversele metode la care oamenii apelează pentru a se răcori pe timp de caniculă (poziționarea în bătaia aerului condiționat fixat la o temperatură foarte scăzută, consumul de înghețată/băuturi cu gheață sau bălăceala într-un bazin cu apă rece) conduc la creșterea receptivității mucoasei respiratorii față de virusuri, pregătind terenul pentru instalarea virozelor estivale. Căci, din păcate, cele peste 200 de virusuri, care sunt responsabile cu apariția virozelor respiratorii, se află în circulație pe tot parcursul anului.
de Iulian D. Moleianu
Varza chinezească, devenită tot mai populară în ultimii ani şi în ţara noastră, se găseşte în două forme: Chihli şi Napa. Spre deosebire de celelalte tipuri de varză, cea chinezească e mult mai potrivită pentru zonele calde, iar proprietăţile sale le întrec pe cele ale spanacului sau ale salatei.
de Raluca Grințescu
Din vremuri străvechi, fisticul este văzut drept simbol al bunăstării și al sănătății, datorită bogăției nutriționale pe care o posedă. Fisticul (Pistacia vera) face parte din familia Anacardiaceae, aceeași cu a nucilor caju, și este fructul unui arbust originar din Asia Centrală și Orientul Mijlociu.
Read more: Fisticul, sursă completă de mineralede Carmen Ciripoiu
Vă simțiți picioarele obosite? Observați la nivelul pielii vinișoare de sânge sparte? Natura vă oferă un ajutor valoros în tratarea varicelor. Trebuie doar să aveți răbdare și încredere în puterea vindecătoare a plantelor.
Read more: Tinctura de nucşoară, cel mai bun remediu în lupta cu varicelede Raluca Grințescu
Nuca de cocos a fost utilizată nu numai pentru a produce fibre, combustibil şi chiar instrumente muzicale, dar, de asemenea, ca un remediu tradiţional popular în Asia şi în Insulele Pacificului.
Read more: Nuca de cocos reglează activitatea hormonalăde Daniela Anton
Afinul este cea mai studiată dintre plantele cu efect hipoglicemiant. În fitoterapie sunt recomandate atât frunzele, cât și fructele de afin uscate sau proaspete. Afinele și ceaiul din frunze de afin sunt numite „insulina vegetală”, de aceea nu ar trebui să lipsească din regimul alimentar al persoanelor care suferă de diabet zaharat de tip II, și nu numai.
Read more: Ceaiul de afine scade glicemiade Raluca Grințescu
Grăşiţa este o plantă originară din India, fiind cunoscută şi sub numele de iarbă-grasă, urechelniţă, porcină, dragoste sau portulacă. Se credea în puterile vindecătoare ale grășiței încă din Antichitate, când seminţele se foloseau pentru purificarea organismului. În medicină, proprietăţile plantei au fost analizate în secolul al XI-lea.
Read more: Grăşiţa vindecă înţepăturile de insectede Carmen Ciripoiu
Pe cât de îmbietoare este floarea de salcâm, pe atât de terapeutică și cu proprietăți nebănuite este. Considerată aliatul numărul unu al naturii, floarea de salcâm conține substanțe mucilaginoase și uleiuri volatile, adevărate mine de aur pentru sănătatea noastră.
Read more: Florile de salcâm, remedii imbatabile în peste 100 de maladiide Carmen Ciripoiu
Băutură tonică, având efecte detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, diuretice și expectorante, socata combate peste 50 de maladii. Curele cu licoarea dulce-acrișoară au câștigat lupta cu răcelile, bronșitele, bolile de rinichi, obezitatea, insuficiența cardiacă sau cu tulburările respiratorii. De asemenea, cura cu socată produce o stare de relaxare a întregului organism.
Read more: Socată contra reumatismuluide Gabriela Niculescu
Năsturelul este o plantă erbacee, perenă, întâlnită pe lângă izvoare, râuri, în locuri cu exces de umiditate, mlăştinoase, pe malul bălţilor, fiind folosită încă din Antichitate în tratarea diverselor afecţiuni. Efectul tonic, depurativ şi vitaminizant al năsturelului este dat de conţinutul bogat în vitaminele A, B2, C, PP, heterozide, uleiuri eterice, săruri de fosfor, iod, calciu, fier.
Read more: Feriţi-vă de cistită cu năsturelde Raluca Grințescu
Cimbrul a căpătat de-a lungul timpului diferite întrebuinţări, în funcţie de regiunea şi de civilizaţia în sânul căreia a înflorit. Grecii antici îl foloseau la prepararea tămâii, pe când românii, la prepararea băuturilor alcoolice şi a brânzei. În epoca medievală era privit ca o plantă dătătoare de vigoare şi curaj, fiind adesea utilizat în scopuri magice.
Read more: Uleiul de cimbru face miracole în alungarea oboselii cronice