de Cristina Ghiţă
Încă din copilărie, părinţii ne răsfăţau cu mere curăţate sau îndepărtau coaja acestora pentru a le pasa mai fin când eram bebeluşi. Nimic mai… greşit! Învelişul fructelor este, de multe ori, chiar mai sănătos decât pulpa, căci în acesta sunt înmagazinate mai mult de jumătate dintre mineralele şi vitaminele pe care fructele le conţin, dar şi substanţe, cum ar fi pigmenţi, resveratrol, enzime, benefice corpului omenesc. Şi nu doar merele se supun acestui principiu, ci şi perele, gutuile sau strugurii.
Read more: Cojile merelor refac sistemul nervosde Iulian D. Moleianu
Silurul este folosit de mii de ani pentru îmbunătăţirea vederii, iar în limba engleză i se spune „eyebright”, ceea ce înseamnă „strălucirea ochilor”. Florile silurului, albe sau violete, sunt un remediu sigur pentru o mulţime de afecţiuni.
Read more: O plantă preţioasă ca lumina ochilor: Silurulde Raluca Grințescu
Unguraşul (Marrubium vulgare) a fost folosit pentru a trata simptomele de răceală şi de gripă timp de mii de ani. El slăbeşte flegma şi linişteşte tusea. În Europa, unguraşul este folosit pentru a trata indigestia şi disconfortul cauzate de gaze şi de balonare.
Read more: Unguraşul, eficace în hipertensiune arterialăde Carmen Ciripoiu
Când ne lovește o durere de măsea, trebuie să acționăm rapid, pentru că altfel putem trece prin cele mai cumplite suferințe. Cum stomatologul este un fel de Baba-Cloanța pentru cei mai mulți dintre noi, cele mai eficiente remedii rămân tot cele naturiste.
Read more: Tinctura de smirnă alină durerile dentarede Raluca Grințescu si Daniel Alexandrescu
Sarea de mare devine tot mai populară, deoarece multă lume află despre calităţile sale asupra sănătăţii. Sarea de mare conţine minerale esenţiale organismului, fiind mult mai sănătoasă decât sarea iodată. Citiți în continuare despre cele mai importante beneficii ale sării de mare.
Read more: Sarea de mare protejează inimade Raluca Grințescu
Uleiul de coacăze negre este un ulei preţios, care conţine o serie de elemente esenţiale pentru piele, în special pentru cea matură, ternă, deshidratată, sensibilă sau alergică.
Read more: Uleiul de coacăze negre curăţă ficatulde Dana Purgaru
La ieșirea din iarnă, foarte multe persoane se confruntă cu o stare inexplicabilă de moleșeală, de lipsă de chef pentru activitățile fizice și chiar de depresie, care le face să nu se poată bucura cum se cuvine de încălzirea vremii, de zilele însorite și de trezirea naturii la viață. Această stare, denumită generic astenie de primăvară, are cauze nebănuite și este urmarea unui stil de viață nu tocmai corect din timpul iernii, potrivit dr. Codruț Țuțu, specialist în acupunctură, apifitoterapie, oncologie și psihologie medicală.
Read more: Dr. Codruţ Ţuţu: „Ceaiul din trei-fraţi-pătaţi şi mesteacăn alungă astenia de primăvară“de Carmen Ciripoiu
Recomandate de medicii greci și romani în tratamentul tusei, pentru purificarea organismului de toxine și pentru stimularea poftei de mâncare, micuțele ridichi de primăvară sunt și astăzi adevărate minuni atât pentru cei cu probleme respiratorii, cât și pentru persoanele care suferă de digestie dificilă sau de balonări abdominale.
Read more: Cura cu ridichi de lună previne infarctul miocardicde Raluca Grințescu
Dang gui, cunoscut şi sub numele de angelica chinezească, de dong quai și de tang kuei, este o plantă extrem de respectată în medicina tradițională chineză, aflându-se pe locul al doilea după ginseng. Ea este folosită frecvent pentru a trata problemele de reproducere ale femeilor, dar este recomandată şi pentru a ajuta la prevenirea şi tratarea unor forme de boli cardiovasculare.
Read more: Angelica chinezeasca echilibrează nivelul hormonalde Cătălina Tăgârță
În sezonul în care toată lumea caută remedii care mai de care mai eficiente pentru a scăpa de tuse, nu ar fi rău să vă amintiți de rețeta bunicii, cea cu ceai de ceapă și de nuci verzi fierte cu tot cu coajă. De asemenea, rezultate foarte bune și rapide au și supele-medicament. Acestea au capacitatea de a restabili echilibrul de fluide din corp și de a regla papilele gustative. Supa verde crește apetitul şi previne atât infecţiile virale, cât şi reacţiile alergice la iritanţii din mediul înconjurător (inclusiv crizele astmatice). Nu în ultimul rând, supa miraculoasă grăbeşte vindecarea după boală şi creşte absorbţia nutrienţilor. Iată cele trei rețete pe care le puteți încerca acasă!
Read more: Supa cu goji şi cu fructe longan vă fereşte de tusede Carmen Ciripoiu
Cultivată în Egipt și preluată de greci și de romani, care au răspândit-o în întreaga Europă, salata verde este un adevărat elixir, cu incredibile efecte detoxifiante. Consumul acestei legume stimulează digestia și metabolismul, drenează ficatul, curăță vasele de sânge și reglează glandele endocrine.
Read more: Salata verde, sedativ natural de invidiat