de Cătălina Tăgârţă
Celebru „antidepresiv”, sunătoarea mai are şi alte proprietăţi: e sedativă, antiseptică, astringentă, antiinflamatoare, vasodilatatoare şi cicatrizantă. De aceea, ea e folosită la prepararea multor medicamente şi remedii naturiste, indicaţiile fiind pentru depresie, afecţiuni cardiace, insomnii, hipertensiune arterială sau obezitate.
Read more: Cel mai potrivit antidepresiv natural: sunătoareade Diana Georgescu
Păpădia este una dintre cele mai puternice plante detoxificante, de la care se folosesc toate componentele sale. Remediile pe bază de păpădie reglează nivelul glicemiei, detoxifică şi protejează ficatul, scad nivelul colesterolului rău şi combat anemia. Planta are acţiune sedativă, îmbunătăţind activitatea neuronală, cât şi acţiune anestezică şi antidurere, asemănătoare morfinei.
Read more: Păpădia face minuni în diabetde Diana Georgescu
Medicii nutriţionişti recomandă la începutul primăverii să profităm de oferta verde a naturii, pentru a ne curăţa organismul de toxinele acumulate pe timpul iernii.
Read more: Profitaţi de verdeţurile de primăvară!de Elena Şerban
Cunoscut şi sub numele de muşchi de munte, muşchi creţ sau jegbiu de munte, muşchiul de piatră este una dintre cele mai eficiente plante medicinale din flora românească.
Read more: Muşchiul de piatră protejează aparatul respiratorde Gabriela Niculescu
Papaya este un fruct bogat în fibre, potasiu, vitaminele A şi C şi conţine o enzimă numită papaina. Aceasta este necesară pentru descompunerea şi prelucrarea proteinelor şi acţionează asupra cărnii consumate, înainte ca aceasta să ajungă în stomac. Acest fruct reduce nivelul colesterolului rău din sânge şi grăbeşte procesul de digestie.
Read more: Papaya reduce colesterolulde Elena Şerban
Primăvara, organismul se pregăteşte pentru un nou început. De aceea trebuie să elimine toate toxinele acumulate în lunile lungi de iarnă. Nu de alta, dar în sezonul rece alimentaţia a fost constituită mai ales din preparate pline de grăsimi saturate şi au lipsit legumele şi mai ales fructele. Venirea primăverii aduce însă o serie de îmbunătăţiri ale regimului alimentar. Şi cum pieţele sunt pline de verzituri, care mai de care mai sănătoase, dietele de detoxificare pot fi urmate cu mare uşurinţă. Totul e să vrem. Dacă aceste regimuri sunt combinate cu mişcare în aer liber, care ajută la eliminarea toxinelor, purificarea organismului este mult mai rapidă. Iată ce vă poate ajuta.
Read more: 12 plante recomandate primăvarade Cristina Cristache
Este deja cunoscut că ciupercile acţionează pozitiv asupra organismului, ajutând la întărirea imunităţii şi oferind acestuia un bogat complex de vitamine şi de minerale. Asiaticii le folosesc de mii de ani, iar Occidentul începe să le accepte proprietăţile miraculoase. Studiile arată că în compoziţia ciupercilor se găsesc substanţe bioactive, vitamine, minerale, oligoelemente şi aminoacizi. V-aţi gândit vreodată că ingestia de ciuperci vă poate scădea tensiunea arterială sau că vă poate regla hormonii? Ei bine, ele fac mai mult de atât, de aceea este bine să ştim ce specie este bună pentru suferinţa noastră!
Read more: Ciupercile miraculoase care resping cancerulde Daniela Anton
Aveţi dureri sâcâitoare de cap, pe care le simţiţi din ceafă până în frunte? Cauzele acestor migrene pot fi stresul, emoţiile puternice, oboseala, ochii obosiţi sau modificările vremii. La femei, acestea pot fi declanşate şi de dereglările hormonale. De cele mai multe ori, migrenele sunt însoţite şi de ameţeli, slăbiciune sau senzaţie de vomă. Iată 20 de remedii naturiste care vă pot ajuta să învingeţi durerile cât mai repede.
Read more: 20 de leacuri contra migrenelorde Carmen Ciripoiu
Cauzate de pielea uscată, iritaţiile de săpun, pantalonii prea strâmţi, diferite infecţii sau boli cu transmitere sexuală, mâncărimile vaginale sunt problemele cu care fiecare femeie se confruntă măcar o dată în viaţă. Iată câteva remedii pe care ni le oferă natura.
Read more: Rocoina ameliorează mâncărimile vaginalede Gabriela Niculescu
Căpşunile conţin acid malic, o substanţă folosită în preparatele cosmetice pentru albitul dinţilor, dar şi pentru pregătirea acestora în vederea plombării. De altfel, acidul malic şi bicarbonatul de sodiu sunt principalele substanţe folosite pentru albirea dinţilor.
Read more: Căpşuna: secretul natural pentru albirea dinţilorde Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Consumat în stare crudă, sub formă de suc, decoct sau vin, prazul este plăcut la gust, dar are şi numeroase proprietăţi vindecătoare ale ficatului, plămânilor, glandei endocrine, diabetului, anexitei sau tulburărilor digestive. Părintele Lavrentie, care a trăit 40 de ani la Schitul Zosirimas, din zona Mediteranei, îşi aminteşte cum îşi tratau afecţiunile călugării care trăiau în acele locuri izolate şi cât de util este acest aliment-medicament pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă la medic.
Read more: Prazul, ajutor de nădejde în ciroză