de Elena Şerban
Fiecare dintre noi are nevoie, din când în când, de o cură de detoxificare, iar acest anotimp este tocmai bun, deoarece pieţele sunt pline cu legume şi cu fructe proaspete. Din acestea se pot prepara sucuri delicioase şi sănătoase, care vă vor curăţa de toxinele acumulate.
Read more: Sănătate într-un pahar cu sucde Ana Trifan
Roşia e cunoscută pentru faptul că poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli cardiovasculare, scăderea tensiunii şi micşorarea riscului de apariţie a cancerului. Din punct de vedere nutriţional, este o bună sursă de calciu, fier, fosfor, sulf şi potasiu, foarte necesare corpului. Este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, iar conţinutul acesteia creşte cu cât roşia este mai coaptă. În plus, are cantităţi importante de vitamine A şi B. Pe lângă beneficiile pe care le aduce organismului prin conţinutul său nutriţional, roşia este utilizată ca remediu într-o serie de probleme minore de sănătate.
Read more: 12 remedii cu tomatede Elena Şerban
Chiparosul nu este doar o plantă decorativă, ci şi una medicinală. Numele său ştiinţific, Cupressus sempervirens, indică faptul că este mereu verde. În plus, pe lângă această caracteristică, frunzele sale degajă un miros foarte plăcut.
Read more: Chiparosul elimină senzaţia de „picioare grele“de Dana Purgaru
Bărbaţii care beau mai mult de şase ceşti cu cafea pe zi au un risc de dezvoltare a celei mai letale forme a cancerului de prostată cu 60% mai scăzut. Aceasta este concluzia unui studiu amplu realizat de cercetătorii de la Şcoala Harvard pentru Sănătate Publică din SUA.
Read more: Cafeaua scade riscul de cancer la prostatăde Eugenia Golub
Consumate proaspete sau sub formă de dulceaţă, compot, sirop, suc, în tarte şi alte preparate culinare, vişinele sunt fructe de sezon de care este bine să profităm, datorită gustului lor deosebit, dulce-acrişor, dar şi a proprietăţilor terapeutice. Sunt bogate în apă (88,6%), zaharuri, acizi, pectine, proteine, celuloză, tanini, săruri minerale (potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru, zinc), vitamine (A, B1, B2, B9, C, E, PP) şi caroten şi au 50 kcal./100 g.
Read more: Reglaţi nivelul colesterolului cu vişinede Liliana Simidon
Rinita este un termen general, folosit pentru a denumi iritaţia sau inflamaţia mucoasei nazale. Principalul simptom al acesteia este reprezentat de faptul că nasul începe să curgă. În plus, mai pot apărea congestie nazală, mâncărime la nivelul ochilor, al urechilor, gâtului şi nasului, lăcrimare, diminuarea simţului olfactiv şi, eventual, senzaţia de înfundare a urechilor. Remediile din surse naturale pot face minuni în acest caz.
Read more: Compresele cu hrean vă scapă de rinităde Gabriela Niculescu
Uleiul de rapiţă, numit şi canola, este considerat a avea o mie de virtuţi. După multe manipulări genetice asupra plantei de-a lungul timpului, el a devenit, datorită agronomilor canadieni, un ulei-vedetă, până în momentul în care un altul va propune o combinaţie de acizi graşi superioară. Este chiar mai bun decât uleiul de măsline, afirmă unii specialişti. Cu foarte puţini acizi graşi saturaţi, el conţine un număr foarte mare de acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi. De aceea, consumul său va duce la scăderea nivelului colesterolului rău şi la creşterea celui bun. Pe lângă proprietăţile nutritive, uleiul de rapiţă are şi efecte benefice în domeniul cosmetic.
Read more: Uleiul de rapiţă scade colesterolul răude Elena Şerban
Perioada dificilă din punct de vedere financiar prin care trecem nu trebuie să fie singurul motiv pentru care ar trebui să se apeleze din ce în ce mai des la alternativele naturiste pentru tratarea diverselor afecţiuni. Acestea sunt şi sigure pentru sănătate, deoarece nu au efecte adverse. Vă prezentăm câteva dintre cele mai eficiente.
Read more: Recăpătaţi-vă sănătatea cu leacuri din naturăde Cristina Cristache
Banana este unul dintre cele mai bune fructe, nu numai din punct de vedere al gustului, cât şi al sănătăţii, având un conţinut impresionant de potasiu, dar şi de calciu, magneziu şi zinc.
Read more: Bananele reduc cu 40% riscul de infarctde Elena Şerban
Deşi au un nume italienesc, dovleceii zucchini sunt originari din America Centrală. AMai sunt cunoscuţi sub numele de courgutt sau dovlecei de vară şi sunt foarte populari şi în Europa. Au un înveliş lucios, de culoare verde-închis şi nu au ţepi. De la ei se întrebuinţează fructele foarte tinere, pentru prepararea unor mâncăruri precum supe, sufleuri, dovlecei umpluţi sau musaca. Spre deosebire de specia comună, zucchini se pot consuma şi în stare crudă, ca şi castraveţii.
Read more: Dovleceii zucchini ţin cancerul de colon la distanţăde Cătălina Tăgârţă
Schinduful înfloreşte din luna mai până în iunie şi este cultivat pentru proprietăţile sale medicinale încă din Antichitate. Arabii îl foloseau ca remediu împotriva căderii părului, egiptenii pentru tratarea febrei, în India planta era cunoscută pentru proprietăţile sale tonice, iar chinezii l-au utilizat pe post de arbust scund decorativ.
Read more: Afrodiziac pentru bărbaţi: schinduful