de Elena Şerban
Încă din copilărie, oamenii sunt învăţaţi să mănânce fructe pentru a-şi spori cantitatea de vitamina C, care apără organismul de boli. Se ştie că citricele, kiwi sau măceşele conţin cantităţi mari din această vitamină, dar există şi alte fructe, mai puţin cunoscute la noi, ce au această proprietate. Una dintre ele este acerola sau vişina de Barbados.
Read more: Vişina de Barbados, sursă-campioană de vitamina Cde Elena Diaconu
Smochinele se numără printre primele fructe cultivate de oameni, fiind originare din Asia Mică. Ele s-au răspândit rapid în întreaga zonă mediteraneană, aria de cultivare extinzându-se din ce în ce mai mult. Pot fi consumate atât proaspete şi coapte, cât şi uscate, ca atare sau în compoturi. Pe lângă faptul că sunt zemoase, dulci şi delicioase, conţin numeroase vitamine (A, B1 şi B2, C) şi minerale (calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu şi mangan) necesare organismului. Persoanele care mănâncă zilnic trei-patru astfel de fructe îşi asigură aportul necesar de fibre, fier şi calciu.
Read more: Smochinele împiedică atacurile de astmde Dana Purgaru
Una dintre cel mai cunoscute arome, vanilia, nu este folosită numai ca mirodenie, ci şi ca medicament, cu multiple întrebuinţări. De altfel, aztecii condimentau ciocolata cu vanilie pentru creşterea apetitului sexual, iar indienii o foloseau ca remediu pentru bolile de inimă. Alte popoare obişnuiau să o consume deoarece, spuneau ele, reducea frica, depresia şi oboseala.
Read more: Vanilia tratează disfuncţiile erectilede Liliana Simidon
Spondiloza este o boală localizată la nivelul coloanei vertebrale, ce afectează articulaţiile mici şi pe cele dintre vertebre şi coaste. Afecţiunea vine cu dureri puternice şi conduce, în timp, la reducerea mobilităţii.
Read more: Uleiul de arnică îmblânzeşte spondilozade Elena Nedelcu
Statul în faţa calculatorului, condusul multe ore, lipsa somnului, alimentaţia nesănătoasă sau cosmeticele folosite în exces îşi lasă amprenta asupra ochilor, care se umflă, se înroşesc, lăcrimează des sau chiar se „îmbolnăvesc”. Pentru a pune capăt acestor probleme permanente sau doar de sezon, aveţi nevoie de o alimentaţie echilibrată şi de câteva tehnici simple, care vă vor reda sănătatea şi echilibrul natural al organelor de văz.
Read more: Legumele verzi protejează ochiide Ana Trifan
Criticat şi privit de multe ori numai ca plantă otrăvitoare, spânzul poate avea însă şi efecte benefice atunci când vine vorba despre terapia împotriva cancerului.
Read more: Un aliat în lupta cu cancerul: spânzul verdede Anda Postolache
Odată cu înaintarea în vârstă apar, de multe ori, probleme legate de memorie, depresii şi insomnii sâcâitoare. Din fericire, contra acestor neajunsuri pot fi utilizate mai multe infuzii şi tincturi 100% naturale.
Read more: Leacuri pentru o memorie „brici“de Mariana Borloveanu
Înrudit cu trandafirul, măceşul păstrează eleganţa acestuia, dar fructele lui sunt un adevărat depozit de vitamine, culminând cu fabuloasa vitamină C.
Read more: Siropul de măceşe alungă obosealade Dana Purgaru
Cuişoarele, numite astfel după asemănarea cu cuiele de fier, sunt, de fapt, mugurii uscaţi ai unui arbore originar din Insulele Moluce din Indonezia. Acestea nu reprezintă numai un excelent condiment pentru vin fiert, prăjituri ori compoturi, ci şi un antidot pentru dureri sau infecţii.
Read more: Cuişoarele vindecă tuseade Liliana Simidon
Constipaţia reprezintă golirea intestinelor la intervale mai mari de 24 de ore sau evacuarea incompletă a conţinutului acestora. Dacă survine pe o perioadă lungă poate cauza probleme serioase, printre care se numără boli de piele, imunitate scăzută şi chiar afecţiuni grave cum ar fi cancerul de colon sau alte tipuri de tumori.
Read more: Seminţele de in vă scapă de constipaţiede Elena Nedelcu
Senzaţia de mâncărime în gât, urmată de durere la înghiţire şi chiar de pierderea glasului sunt doar câteva dintre semnele inflamaţiilor la acest nivel întâlnite atât de des în acest sezon. Din fericire, aceste simptome pot fi tratate în mod natural, cu ajutorul remediilor străvechi, folosite sub formă de gargară, comprese ori ceaiuri.
Read more: „Pansament“ pentru gât: zeama de tărâţe