de Elena Nedelcu
Alimente precum leguminoasele, roşiile, broccoli sau varza, cu un conţinut ridicat de antioxidanţi, sunt parteneri fideli în lupta împotriva cancerului. Dar şi modul în care sunt condimentate aceste alimente poate fi un ajutor în bătălia cu ucigătoarea maladie. Printre aceşti mici soldaţi se numără ceapa, ghimbirul, menta, pătrunjelul şi inul, care, folosite în mod regulat, pot combate proliferarea celulelor canceroase.
Read more: Condimente care se „bat“ cu cancerulde Cătălina Tăgârţă
Oferta de ulei alimentar de pe piaţă e din ce în ce mai variată. Pe lângă cel de floarea-soarelui, cel mai des întâlnit şi folosit în alimentaţie, au apărut şi alte tipuri de astfel de produse, care au şi proprietăţi curative. În acest din urmă scop, ele pot fi folosite, în funcţie de boala de care suferă fiecare, atât în mâncare, cât şi în loc de medicamente.
Read more: Uleiul de rapiţă vă scapă de stresde Elena Şerban
În România, oamenii evită, din motive necunoscute, să consume napi, lăsând acest aliment doar pentru „masa” animalelor. Puţină lume ştie însă că aceste rădăcinoase conţin cantităţi apreciabile de vitaminele A, B6, C şi K, fibre, grăsimi, proteine şi cupru. De asemenea, au avantajul că nu îşi pierd din calităţi prin preparare.
Read more: Napii întăresc sistemul imunitarde Eugenia Golub
Ardeiul gras este o legumă foarte des folosită în bucătărie, datorită gustului său plăcut, dar şi a proprietăţilor nutriţionale deosebite. El se numără printre legumele cu cel mai ridicat conţinut de vitamine A şi C. De altfel, 100 de grame de ardei gras roşu asigură de trei ori necesarul zilnic al organismului de vitamina C şi 110% din necesarul de vitamina A. De asemenea, ardeiul mai conţine vitaminele B1, B6, E, K, mangan, acid folic, potasiu, licopen, fibre şi cupru.
Read more: Ardeiul gras reduce riscul bolilor cardiovascularede Liliana Simidon
Vara este un anotimp foarte aşteptat de toată lumea, însă aduce, o dată cu ea, şi insecte nesuferite, precum ţânţarii. Cei mai afectaţi de neplăceri sunt copiii şi persoanele care suferă de alergii.
Read more: Sucul de varză calmează înţepăturile produse de insectede Cătălina Tăgârţă
Foarte multe persoane nu mai au chef de mâncare gătită vara, din cauza căldurilor, astfel că acestea consumă foarte multe salate, în special pe bază de roşii. Specialiştii susţin că aceste legume nu sunt numai foarte uşoare, dar conţin şi multe vitamine. Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a spus de ce e bine să mâncăm tomate şi care sunt proprietăţile medicinale ale acestora.
Read more: Roşiile previn apariţia cancerului de prostatăde Anda Postolache
Alături de soia, lintea este una dintre leguminoasele ce pot înlocui cu succes consumul de carne pe perioade mai lungi cum sunt posturile sau curele de dezintoxicare. În plus, fiind bogată în carbohidraţi ce se digeră mai greu şi intră mai târziu în sânge, este indicată şi diabeticilor, precum şi celor care vor să slăbească. Este un aliment aproape ideal, având proteine, minerale (calciu, fosfor, fier, acid folic şi vitaminele B şi C) şi fibre. Conţinutul ei caloric este: 100 g de linte uscată = 340 de calorii.
Read more: Lintea energizează şi creşte rezistenţa organismuluide Claudia Stan
Galiul este o plantă ce creşte pretutindeni în Europa şi este intens utilizată în medicina naturistă pentru tratarea diverselor maladii. Aceasta şi-a câştigat un loc de cinste şi în rândul plantelor aromatice, datorită gustului său extrem de plăcut.
Tratează şi hepatita
Cercetătorii au descoperit, în urma unui unui studiu efectuat într-un spital pentru persoane cu tulburări psihice, că galiul tratează cu succes stările de insomnie. Planta este utilizată atât intern, sub formă de infuzie, dar şi extern, sub formă de cataplasmă, pentru răni. De asemenea, ceaiul obţinut din frunzele plantei (două linguriţe la o cană cu apă fierbinte), băut de trei ori pe zi, îmbunătăţeşte funcţiile ficatului, luptând împotriva hepatitei. În plus, infuzia se recomandă şi în stările febrile, aceasta curăţând organismul de toxine.
Impulsionează aparatul circulator
Galiul conţine asperuloside, substanţe ce produc hormoni meniţi să stimuleze activitatea aparatului circulator. Acest lucru a trezit interesul industriei farmaceutice, deoarece oamenii întâmpină din ce în ce mai des probleme legate de circulaţia sângelui. Astfel, dacă vi se întâmplă frecvent să suferiţi de fenomenul mâinilor şi picioarelor reci faceţi o fiertură din patru-cinci linguri cu frunze uscate şi doi litri de apă. Adăugaţi rezultatul în apa din cadă şi staţi acolo câte o jumătate de oră.
Această plantă previne şi apariţia celulelor canceroase şi le distruge în cazul în care boala este deja instalată, în fază incipientă.
Deodorant natural
Pentru că se spune că deodorantele de zi cu zi pot provoca apariţia cancerului, este bine să vă amintiţi de trucurile pe care le foloseau bunicii împotriva mirosului neplăcut. Astfel, în unele ţări europene, femeile se clăteau cu fiertură din galium, aceasta având un efect mai puternic decât bicarbonatul, la fel de intens folosit acum ceva vreme împotriva transpiraţiei. În plus, bolile de piele şi eczemele sunt vindecate cu ajutorul acestui deodorant natural parfumat, prin băi sau comprese sterile aplicate pe locul afectat (se înmoaie compresa sterilă în fiertură) de cel puţin două ori pe zi.
Sfat! Alifia din galium se poate găsi în farmacii şi este recomandată persoanelor care au varice şi ulceraţii ale gambei.
de Ana Trifan
Adzuki este un tip de fasole cu boabe mici, de culoare roşie, cu o dungă albă pe una dintre părţi. Dacă este gătită are un gust dulce, care aminteşte de nuci. E originară din China, dar este extrem de populară în special în Japonia. Stimulează digestia, tonifică rinichii şi alungă problemele urinare.
Read more: Fasolea care alungă toate problemele rinichilor: Adzukide Claudia Stan
Carmazul este o plantă originară din America de Nord. Datorită proprietăţilor terapeutice recunoscute, aceasta a fost adusă şi în Europa. Întrebuinţările sale sunt multiple, de aceea este renumită în fitoterapie.
Read more: Carmazul vindecă oreionul- În cazul în care aveţi pielea uscată e bine să introduceţi avocado în meniul zilnic, deoarece acesta e bogat în grăsimi monosaturate şi în vitamina E.
Read more: 3 ponturi pe săptămână (279)