de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Plantă uimitoare, cu multiple întrebuințări, rapița cunoaște în ultimii ani o reevaluare de proporții, produsele sale, de la ulei la miere, fiind în centrul unei adevărate revoluții alimentare și terapeutice.
Read more: Uleiul de rapiţă scade colesterolulde Carmen Bădulescu şi Mihaela Cotîrnea
Goji, fructele „de pe gard” cu gustul dulce-acrișor și aspectul asemănător cu cel al stafidelor sunt pe lista celor mai sănătoase alimente, alături de avocado, spanac, andive sau varza Kale. Bogate în nutrienți și antioxidanți și folosite în salate, deserturi și băuturi, au devenit tot mai apreciate în ultimii ani, însă în China, unde se cultivă comercial, sunt consumate de mii de ani pentru proprietățile terapeutice. Principalul motiv pentru care au fost incluse pe lista superalimentelor îl reprezintă carotenoidele, cu beneficii asupra sănătății ochilor, dar fructele goji conțin și un număr mare de substanțe nutritive: vitamina A, vitamina C, complexul de vitamina B, proteine, fibre, fier, calciu, magneziu, potasiu, seleniu și aminoacizi.
Read more: Fructele goji îmbunătăţesc vedereade Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Mic arbust din zonele temperate ale Americii Latine, ipeca nu a putut fi aclimatizată nicăieri altundeva, dar proprietățile sale medicinale seculare au ajuns în Europa odată cu vechii exploratori și astfel, planta a intrat pe lista vindecătorilor naturali cunoscuți.
Read more: Ipeca fluidifică secreţiile arborelui bronşicde Roxana Istudor şi Adrian Barna
O serie de boli mintale, printre care și sindromul posttraumatic, ar putea fi tratate cu ajutorul ciupercilor „magice”, care sunt studiate tot mai intens în ultima vreme, din perspectiva beneficiilor pentru sănătatea oamenilor.
Read more: Ciupercile „magice“, potenţială soluţie pentru sindromul posttraumaticde Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea
Vitiligo este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni asociate cu depigmentarea pielii. Boala afectează până la 2% din populația globului, indiferent de vârstă, gen, rasă sau etnie. Zonele depigmentate au margini neregulate și, de obicei, acestea nu cauzează disconfort. Uneori, doar marginile se pot inflama, provocând o uşoară mâncărime. Cum pot fi ajutate persoanele care suferă de vitiligo prin remedii naturiste, aflați de la Teodora Necula, fitoterapeut, tehnician nutriționist și consilier hormonal în cadrul Clinicii AKT Medical Sport.
Read more: Preparatele pe bază de plante sunt eficiente în afecţiunile autoimune cutanate Fitoterapeut...de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Condimentarea meniului zilnic este mult mai mult decât un plus de savoare. Potrivit unor cercetări de dată recentă, minunatele plante care aromează perfect orice fel de mâncare sunt adevărate infuzii de sănătate și au efecte benefice multiple asupra unui mare număr de afecțiuni sau de predispoziții de a dezvolta unele boli.
Read more: Numite şi TerapeuŢi ai naturii Condimentele reduc tensiunea arterialăde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Puține legume prezintă o listă atât de lungă de beneficii pentru organism cum o face fasolea verde. De la bogăția de fibre la susținerea sistemului imunitar, acest aliment versatil este foarte apreciat de lumea gastronomică, precum și de persoanele care vor să prevină ori să trateze diverse sfecțiuni.
Read more: Păstăile de fasole susţin regenerarea neurotransmiţătorilorde Carmen Ciripoiu şi Flori Pintea
Iarna are farmecul ei, dar, ca în orice sezon, problemele de sănătate pândesc la fiecare pas. Temperaturile scăzute pot duce nu doar la apariția hipotermiei, ci și a degerăturilor. Cum să tratați această afecțiune deloc de neglijat și cum să preîntâmpinați apariția ei, aflați de la fitoterapeutul Mihai Apostol.
Read more: Expunerea prelungită la frig poate cauza degerături şi hipotermie Fitoterapeut Mihai Apostol:...de Camelia Onciu
Multe persoane, care sunt predispuse la răceli în lunile de iarnă, caută o alternativă naturală pentru a opri problemele respiratorii, în special nesuferita tuse cronică uscată. Aceste siropuri medicinale din ceapă și usturoi sunt gustoase, pot fi preparate acasă și vă vor fi de mare folos.
Read more: Siropuri medicinale pentru căile respiratoriide Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea
Saschiul a fost folosit secole la rând în medicina tradițională a multor culturi și popoare din întreaga lume, din Europa în China și din India în Caraibe. Vindecător țintit, această plantă a confirmat o serie de beneficii, în cadrul unor cercetări de specialitate.
Read more: Saschiul combate scleroza cerebralăde Roxana-Ioana Ancuța
După apă, ceaiul este cea mai consumată și populară băutură din lume, în mare parte datorită conținutului său bogat în cofeină. O ceșcuță cu ceai poate fi mai tot timpul o alegere perfectă și inspirată. O alternativă la cafea sau alte băuturi energizante. Dimineața, pentru a începe ziua în forță, este nevoie de ceva mai multă energie. De asemenea, pe parcursul zile, apar momente sau activități pe care trebuie să le abordăm mai vioi. Indiferent de momentul zilei, ceaiul poate fi savurat cu mare plăcere, iar datorită proprietăților acestuia, ne facem și un mare bine consumându-l.
Read more: Ceaiurile cele mai bogate în cofeină