de Elena Şerban
Lămâile sunt fructe-vedetă, ce pot fi folosite la gătit, la prepararea sucurilor sau a prăjiturilor şi la ceaiuri. Mai nou, o serie de staruri de la Hollywood apelează la o dietă de detoxificare cu lămâi. Aceasta nu alungă numai toxinele, ci şi aproape 9 kg într-o lună.
Read more: Detoxificare cu lămâide Cătălina Tăgârţă
Cel mai scump condiment din lume, şofranul, nu încetează să uimească. Folosit în prezent la prepararea produselor de patiserie şi în alte mâncăruri, acesta ţine cancerul la distanţă cu ajutorul antioxidanţilor puternici pe care îi conţine. În plus, menţine inima sănătoasă, îmbunătăţeşte vederea, este un excelent afrodiziac şi, mai nou, este o veritabilă „pastilă” de slăbit.
Read more: Şofranul luptă cu obezitateade Liliana Simidon
Depresia este cea mai des întâlnită tulburare emoţională. Persoanele afectate e indicat să trateze din timp simptomele pe mai multe căi: îmbunătăţirea vieţii sociale şi alimentaţiei, practicarea în fiecare zi a unui sport şi, mai ales, apelarea la remedii naturiste.
Read more: Antidepresiv redutabil: sunătoareade Gabriela Bunea
Ca şi ceapa verde, usturoiul verde este foarte căutat în acest sezon, fiind recunoscut încă din cele mai vechi timpuri ca un aliment-minune, recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. În bucătăriile din întreaga lume, usturoiul verde este utilizat ca ingredient aromatic, dar şi ca plantă medicinală. Cu o aromă specială şi un gust plăcut, dar şi mai puţin iute decât cel uscat, usturoiul verde aduce o serie de beneficii organismului. Dar cum sezonul usturoiului verde ţine doar câteva săptămâni, la începutul primăverii, este foarte important să profitaţi la maximum de această perioadă.
Read more: Usturoiul verde, alimentul-minunede Daniela Anton
Cârceii sunt contracţii involuntare şi dureroase ale muşchilor. Aceste crampe musculare extrem de dureroase apar atunci când are loc o suprasolicitare fizică, sunteţi stresaţi sau când organismul înregistrează carenţe de calciu sau magneziu. Iată câteva remedii naturiste care vă scapă de cârcei.
Read more: Infuzia de alun vă scapă de cârceide Gabriela Bunea
Ceaiul Lapacho, cunoscut şi sub denumirea de „Copacul vieţii”, este obţinut din scoarţa exterioară de culoare roşie a copacului Tecoma şi oferă organismului o serie de beneficii. Este o plantă folosită de sute de ani în America de Sud, iar astăzi creşte în special în zona montană din Peru, Argentina, Paraguay şi Brazilia. Dacă în Europa Lapacho este mai puţin cunoscut, în America de Nord este un remediu natural foarte la modă.
Read more: Lapacho, copacul vieţiide Gabriela Niculescu
Ruşcuţa de primăvară, numită şi floarea Paştelui, este de un galben strălucitor şi înfloreşte întotdeauna în preajma Paştelui, vrând parcă să confirme legenda conform căreia s-ar fi născut din lacrimile lui Iisus Hristos răstignit pe cruce. Ea se întâlneşte în regiunile de şes şi de deal de la noi, sub formă de mici tufe care cresc mai multe la un loc. De la această specie se recoltează în scopuri medicinale numai părţile aeriene, atunci când planta e în plină floare. Ruşcuţa este recunoscută ca un excelent tonic cardiac.
Read more: Alinare pentru inimă: ruşcuţa de primăvarăde Cristina Cristache
Afecţiunile aparatului respirator sunt foarte variate şi, în acelaşi timp, deosebit de supărătoare. Printre acestea se numără astmul bronşic, pleureziile, dar şi tuberculoza pulmonară, afecţiuni ce îngroaşă numărul pacienţilor internaţi anual în secţiile de pneumologie ale spitalelor. Pentru toate aceste boli, natura oferă unele remedii miraculoase, printre care se află şi iarba-mare.
Read more: Iarba-mare protejează aparatul respiratorde Gabriela Niculescu
Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, SUA, au descoperit că prin consumul săptămânal de două sau mai multe porţii de orez brun puteţi reduce cu 11% riscul de diabet de tip II. Pe de altă parte, dieta bogată în orez alb (cinci sau mai multe porţii pe săptămână) favorizează dezvoltarea afecţiunii, crescând riscul de diabet cu 17%, susţin oamenii de ştiinţă.
Read more: Orezul brun ţine la distanţă diabetulde Gabriela Niculescu
La tăierea viţei-de-vie, primăvara, din ramurile ceva mai groase începe să curgă un lichid transparent cu gust dulce-sălciu, adică seva plantei sau, cum este numită în popor, „lacrimile viţei-de-vie”. Aceasta are efect terapeutic, iar pentru a o colecta puteţi fixa prin legare o sticluţă în dreptul capătului tăiat. Produsul trebuie păstrat în sticle curate, închise la culoare şi astupate ermetic. Temperatura ideală la care nu se alterează este de aproximativ 8°C.
Read more: Seva viţei-de-vie vindecă litiaza biliarăde Cătălina Tăgârţă
De multe ori, banii nu reuşesc să aducă sănătatea, dar bănuţii, da. Numiţi şi năsturaşi, părăluţe sau scânteioară, aceştia reprezintă o plantă medicinală cu efecte antiinflamatoare, utile în tratamentul ulcerelor cronice de gambă, tumorilor ulcerate, furunculelor, abceselor, petelor de pe faţă, iritaţiilor şi contuziilor.
Read more: Bănuţii tratează furunculele