de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Două sau mai multe cești cu ceai negru pe zi aduc organismului beneficii enorme - cel mai recent descoperit este scăderea semnificativă a riscului de deces prematur.
Read more: Ceaiul negru diminuează riscul de deces prematurde Ștefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Moringa este plantă folosită în medicina naturistă de peste 4.000 de ani, grație unui conținut nutritiv extraordinar: proteine, calciu, betacaroten, vitamina C, potasiu și multe altele. De asemenea, este foarte bogată în antioxidanți și compuși fitonutriționali activi, fiind considerată de specialiști planta care vindecă peste 300 de boli. Sunt utilizate fructele, funzele și scoarța, atât sub formă de infuzii, pulbere, cât și în stare pură.
Read more: Moringa întârzie îmbătrânirea prematurăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Delicioasă, plină de nutrienți, lintea este un aliment de bază în multe culturi ale lumii și, de asemenea, este apreciată din cele mai vechi timpuri ca un vindecător și un aliat al stării de sănătate.
Read more: Lintea favorizează transportul oxigenului în organismde Ștefania Băcanu şi Flori Pintea
Datorită conținutului bogat de vitamine și minerale, ardeiul iute este considerat unul dintre cele mai puternice leacuri medicinale și este folosit de mii de ani în medicina alternativă, pentru a trata diverse afecțiuni. Capsaicina este principalul compus vegetal bioactiv al ardeiului iute, responsabil pentru gustul unic, dar și pentru multe beneficii pe care le aduce sănătății organismului. Se consumă atât crud, cât și sub formă de infuzie, ceai sau tinctură.
Read more: Ardeiul iute previne cancerul de prostatăde Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Cu un profil nutrițional impresionant, mazărea este omniprezentă în gastronomie, dar are, în același timp, și proprietăți vindecătoare, ceea ce o recomandă pentru prevenirea unui mare număr de afecțiuni și pentru menținerea unui stil de viață sănătos.
Read more: O leguminoasă cu proprietăţi vindecătoare Mazărea menţine sănătatea ţesutului conjunctivde Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Adevărate delicatese culinare, ciupercile-de-fag se ridică la înălțimea renumelui speciei din care fac parte, care uimește permanent știința cu numeroasele proprietăți medicinale. De la bogăția de nutrienți la efectele pentru sănătate, aceste ciuperci speciale previn numeroase afecțiuni.
Read more: Ciupercile-de-fag previn insuficienţa pulmonarăde Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, amarant își datorează numele termenului „amàranthos”, care în limba greacă înseamnă „nemuritor”. Nu întâmplător. Multe dintre proprietățile terapeutice legendare ale acestei pseudo-cereale au fost confirmate de serii extinse de cercetări ale oamenilor de știință, amaranth figurând astăzi printre cele mai apreciate alimente din perspectiva beneficiior pe care le aduce organismului.
Read more: Amarant, opţiune alimentară ideală pentru suferinzii de boală celiacăde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au pus în evidență capacitatea cafelei de a contribui la scăderea în greutate și, în același timp, de a ajuta la evitarea instalării diabetului de tip II.
Read more: Cafeaua susţine scăderea în greutatede Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi
Dependenţa de tutun este cel mai răspândit obicei nociv. Potrivit statisticilor, anual, circa 8 milioane de oameni la nivel mondial își pierd viața din cauza problemelor de sănătate declanșate de fumat. Ce remedii fitoterapice şi gemoterapice sunt utile pentru cei care s-au lăsat de fumat după o perioadă mai lungă de intoxicare a plămânilor cu nicotină şi cu toate celelalte substanţe toxice inspirate odată cu aceasta, aflaţi de la Carmen Bădilă (foto), terapeut în terapii complementare şi specialist în terapie florală Bach (www.terapie-florala.ro).
Read more: Plantele medicinale vin în ajutorul celor care se confruntă cu efectele dezintoxicării de nicotină...de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu
Nu aruncați frunzele de gutui. Dacă fructul este extrem de gustos, aromat și plin de vitamine, ei bine, și frunzele sunt benefice pentru sănătatea organismului. Conțin acizi organici cu o concentrație mare, dar și numeroşi compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie dovedită. Se utilizează sub formă de ceai sau infuzie concentrată.
Read more: Frunzele de gutui tratează infecţiile gastrointestinalede Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Un tip de pepene originar din Guineea și Tasmania este utilizat de secole și pentru gustul său deosebit, ca și pentru proprietăți care îl fac un aliat al sănătății umane. Cercetătorii au confirmat o serie întreagă de utilizări tradiționale ale acestui fruct exotic.
Read more: Calabash inhibă proliferarea celulelor canceroase