de Cătălina Tăgârţă
Un fruct gustos şi răcoritor, zmeura nu satisface doar nevoia de dulce, de ceva bun, ci are şi calităţi terapeutice. Există mai multe soiuri de zmeură, însă în tratamente e recomandată cea de pădure, care are boabele mici, de un roşu închis, şi sunt foarte parfumate. Mai mult, insectele care se ascund uneori în fructe sunt dovadă a sănătăţii acestora.
Read more: Zmeura ţine boala la distanţăde Gabriela Bunea
Năutul face parte din familia leguminoaselor, alături de soia, linte, mazăre şi fasole, fiind una dintre cele mai vechi cultivate legume. Extrem de gustos şi cu un conţinut bogat de proteine, năutul este recomandat pentru un stil de viaţă echilibrat şi sănătos. India este cel mai mare producător de năut, iar în Turcia şi statele arabe este folosit pentru preparate consacrate, precum humus, falafel, coucous sau curry.
Read more: Năutul apără inimade Cătălina Tăgârţă
Vestitoarele verii, cireşele, sunt bogate în vitaminele A, B1, C, acizi organici, săruri de fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu şi oligoelemente precum zinc, cupru, mangan ori cobalt. Toate acestea se traduc prin excepţionale proprietăţi depurative, remineralizante, energizante, antireumatismale şi laxative. În plus, aceste fructe dulci sunt recomandate în boli de nutriţie cum ar fi obezitatea, în artrite, litiaze biliare, afecţiuni renale ori colite de fermentaţie. În toate aceste cazuri este indicat să se consume zilnic circa un kilogram de cireşe proaspete pe toată perioada sezonului.
Read more: Cireşele luptă cu obezitateade Gabriela Niculescu
Pulberile din plante medicinale ascund o puternică forţă tămăduitoare. Acestea se pot prepara acasă. Trebuie doar să alegeţi cu grijă materia primă şi, pentru un maxim de eficienţă, plantele trebuie recoltate exact la momentul potrivit, din zone nepoluate. Odată culese, plantele se spală, se mărunţesc şi se usucă în strat subţire, departe de soare, în locuri bine aerisite.
Read more: Leac universal: pulberile din plante medicinalede Gabriela Niculescu
Una dintre cele mai comune afecţiuni renale este litiaza, cunoscută în limbaj popular ca pietre la rinichi. Pentru a le preveni, dar şi pentru a scăpa de ele, este foarte important să circule cât mai multe lichide prin rinichi. În primul rând, trebuie să beţi suficientă apă - minimum doi litri pe zi. În această afecţiune sunt foarte utile şi ceaiurile din mătase de porumb şi coada-calului, dar există şi alte remedii eficiente.
Read more: Tămâia stârpeşte pietrele la rinichide Anda Postolache
Păpădia, ca plantă medicinală ce poate fi folosităîn această perioadă, este indicată în diverse afecţiuni, datorită conţinutului său bogat în: insulină, rezine, tanin, mucilagii, substanţă amară, fitoncide, fitosteroli, colină, acid cafeic şi alcool triterpenic specific. Aceste substanţe o fac utilă în normalizarea circulaţiei sângelui, stimularea secreţiilor salivare, gastrointestinale, hepatice, dar totodată este şi un bun diuretic şi depurativ, cu eliminare masivă de colesterol şi un adjuvant al reechilibrării glandulare.
Read more: Anemia, combătută cu frunze de păpădiede Liliana Simidon
Hipertiroidia este o boală ce apare atunci când glanda tiroidă devine hiperactivă, producând o cantitate excesivă de hormoni tiroidieni. În general, pacienţii care suferă de o formă uşoară nu au simptome şi mulţi dintre aceştia pot chiar să nu fie conştienţi că au această problemă de sănătate. Însă, cu cât gradul de hipertiroidie creşte, încep să apară semne clare. Tratamentele naturiste ajută la ameliorarea timpurie a problemei.
Read more: Remediu-cheie în hipertiroidie: cervanade Daniela Anton
Licopenul este principalul antioxidant de care organismul poate beneficia prin alimentaţie şi se găseşte din belşug în roşii. Are un rol esenţial în prevenirea şi tratarea multor afecţiuni ale organismului, cum ar fi cancerul de sân, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii sau bolile cardiovasculare. Iată care sunt beneficiile licopenului din roşii.
Read more: Roşiile scad colesterolulde Cătălina Tăgârţă
Aromate şi gustoase, căpşunile nu sunt doar un deliciu pentru papilele gustative, ci şi un ajutor pentru sănătate. Bogate în substanţe nutritive, acestea remineralizează organismul, fapt ce duce la încetinirea procesului de îmbătrânire. De aceea e bine să profităm din plin de această perioadă şi să facem o cură cu… căpşuni.
Read more: Căpşunile întârzie îmbătrânireade Cătălina Tăgârţă
Persoanele care au început o cură de detoxificare pot include în meniul zilnic preparate pe bază de... lobodă. Din păcate, această plantă este folosită prea puţin în raport cu proprietăţile sale terapeutice. Spre exemplu, loboda conţine de două ori mai multă vitamina C decât kiwi sau lămâia, cantităţi importante de fier şi de vitamina K - ce creşte rezistenţa vaselor sangvine şi reduce riscul de accident vascular. În plus, puţină lume ştie că planta are proprietăţi diuretice.
Read more: Loboda apără de accident vascularde Gabriela Bunea
Originară din Asia, rubarba este o legumă cu gust acrişor, folosită în preparatele culinare, dar şi în medicină, deoarece aduce o serie de beneficii organismului. Este cultivată şi foarte apreciată în China şi Siberia, iar la noi se cultivă mai mult în zona Ardealului, unde a fost adusă din Germania încă din secolul al XVIII-lea.
Read more: Un tonic excepţional: rubarba