de Carmen Ciripoiu
Toți ne-am confruntat măcar o dată în viață cu insomnii, cu slăbirea memoriei, cu migrene sau cu stări de încordare cărora cu greu le-am pus stavilă. Și acestora, dar și altor maladii mai grave, rețetele tibetane le vin de hac.
Read more: Reţete tibetane pentru afecţiuni psihicede Dana Purgaru
Curcuma - numită și turmeric -, un condiment folosit, de obicei, în celebrul amestec numit curry, poate mări capacitatea creierului de a se vindeca singur, potrivit unui studiu „cald” efectuat la Institutul de Neuroştiinţe şi Medicină din Julich, Germania, care a relevat faptul că un compus chimic din acest condiment susţine dezvoltarea de noi celule nervoase.
Read more: Curcuma regenerează creierulde Dana Purgaru
Ceaiul negru poate reduce riscul de îmbolnăvire de cancer ovarian cu până la 31%, datorită unor compuşi chimici antioxidanţi numiți flavonoide. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe durata a trei decenii la Universitatea East Anglia din Marea Britanie.
Read more: Ceaiul negru scade riscul de cancer ovariande Dana Purgaru
Aliment de bază în vechime atât în zona Asiei, cât și în estul României, hrișca a revenit recent în atenția românilor, care caută alternative sănătoase la cereale. Pentru că, da, hrișca nu este o cereală - deși este deseori confundată cu această familie - ci o plantă ierboasă înrudită cu măcrișul, rubarba și ștevia. Aceasta nu este numai gustoasă și sățioasă, ci reprezintă și un leac eficient în tratamentul multor afecțiuni.
Read more: Prietena diabeticilor: hrișcade Gabriela Niculescu
Galium este o plantă ce creşte pretutindeni în Europa şi este intens utilizată în medicina naturistă pentru tratarea diverselor maladii. Aceasta şi-a câştigat un loc de cinste şi în rândul plantelor aromatice, datorită gustului său extrem de plăcut.
Read more: Galium combate transpiraţiade Carmen Ciripoiu
Caltaboși, cârnați, sarmale, cozonac, toate asezonate cu băuturi alcoolice din belșug. E frumoasă sărbătoarea Crăciunului, dar, uneori, bucuria de a petrece alături de cei dragi se transformă în lăcomie, și lăcomia în boală. În cazul în care cădeți în capcana bolilor de Crăciun, puteți apela cu încredere la rețetele naturiste prezentate mai jos.
Read more: Elixiruri pentru bolile Crăciunuluide Cătălina Tăgârță
Clorura de sodiu se adaugă în majoritatea preparatelor culinare, chiar şi în prăjituri. Gastronomii spun că sarea de bucătărie, așa cum e cunoscută, este ingredientul care dă gust mâncării. Medicii cardiologi şi nutriţionişti asigură că un consum moderat face bine oricărui om sănătos, însă, când sarea este consumată în exces, ea are efecte dramatice pentru sănătate.
Read more: Mărarul vă ajută să reduceţi consumul de sarede Daniela Anton
Mierea aduce o mulțime de beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețea noastră. Dintre zecile de sortimente de miere pe care le produce un stup de albine, cel mai cunoscute sunt cele de tei, de salcâm şi polifloră. Aflați ce probleme tratează fiecare în parte, dar şi cum să le recunoașteți ca să nu cumpărați miere falsificată.
Read more: Mierea alungă obosealade Dana Purgaru
O substanță care se găsește în anumite fructe reduce deteriorarea celulară după o criză cardiacă sau după un atac cerebral, potrivit unui studiu recent al specialiștilor britanici.
Read more: Fructele crude vă refac după un atac cerebralde Raluca Grințescu
Pe vremea când părinţii mei au fost copii, ei nu au avut informaţiile pe care le avem noi astăzi. Consumau Pepsi Cola (era în vogă atunci), fumau un singur tip de ţigări (oferta era extrem de restrânsă), găteau cu untură etc. Totul era perfect şi în deplină siguranţă! Cel puţin aşa credeau. A trebuit să treacă zeci de ani ca să înţeleagă şi ei cu adevărat că un consum de alimente precum cele mai sus menționate au destul de multe efecte negative, însă, din cauza lipsei de informare şi a timpului în care au trăit, aceste lucruri erau ţinute secret, iar informaţiile nu prea le avea nimeni.
Read more: Curăţaţi-vă corpul de toxine în trei săptămânide Dana Purgaru
Una dintre cel mai cunoscute și mai iubite mirodenii din lume, scorțișoara, și-a câștigat, în timp, și reputația unui foarte eficient medicament. Astfel, pe lângă întrebuințarea sa în gastronomie, la prepararea dulciurilor, a băuturilor ori a unor feluri de mâncare exotice, această scoarță aromată acționează și ca plantă medicinală, cu multe întrebuințări terapeutice, unele dintre ele puțin cunoscute.
Read more: Secretul unei ierni călduroase: scorţişoara