de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Filcu
Plantă magică și medicinală de referință atât în Europa, cât și în Asia, cu o tradiție de peste 4.000 de ani, valeriana și-a câștigat reputația în vindecarea tulburărilor emoționale, dar și a bolilor fizice asociate acestora. Dar beneficiile sale nu se opresc aici.
Read more: Infuzia combinată de valeriană stopează gastrita pe fond de stresde Călin Popa şi Ştefania Băcanu
Un studiu de dată recentă reconfirmă capacitatea zarzavaturilor de a prelungi viața, prin ameliorarea metabolismului și infuzia de vitamine pe care o asigură atunci când sunt introduse în meniu în fiecare zi.
Read more: Verdeţurile încetinesc îmbătrânirea organismuluide Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Stă cuminte la marginea drumului și de foarte mult timp și-a demonstrat virtuțiile antiinflamatoare, antimicrobiene, expec- torante și virale. Este vorba despre gingașa lumânărică, cunoscută ca și lumânarea Domnului care, privită de la distanță, are forma unei flăcări galbene. Descoperită în Antichitate când Hipocrate a recomandat-o drept unul dintre cele mai bune leacuri pentru răni, în timp știința modernă i-a recunoscut beneficiile uimitoare asupra multor afecțiuni.
Read more: Infuzia de lumânărică vine de hac furunculelorde Carmen Ciripoiu şi Adrian Pătrăuceanu
Folosite din cele mai vechi timpuri pentru vopsirea firelor de lână, apoi pentru schimbarea nuanței părului, în timp cojile de ceapă și-au dovedit eficiența în vindecarea multor afecțiuni.
Read more: Scăpaţi de durerile în gât cu gargară de coji de ceapă!de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Nutriționiștii nu contenesc să atragă atenția că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei nu doar pentru sănătate, ci și pentru forma fizică. În această ecuație intră, la loc de frunte, cerealele.
Read more: Cerealele - formă fizică, inimă sănătoasăde Carmen Ciripoiu şi Ştefania Băcanu
O bogăție de glucoză și fructoză, dar și de proteine vegetale, tanin și microelemente, sălcioara de argint a uimit fitoterapeuții cu virtuțiile sale cu totul ieșite din comun.
Read more: Sălcioara de argint, leac în helmintiazăde Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa
Cunoscute din cele mai vechi timpuri grație efectului antiinflamator, calmant, tonifiant, hidratant, ușor antiseptic și astringent, albăstrelele sunt plantele-minune care redau frumusețea ochilor și luminozitate pielii. Dar binefacerile lor nu se opresc nici pe departe aici.
Read more: Albăstrelele, „invenţiile“ naturii în retenţia de apăde Călin Popa şi Alexandru Filcu
Dintre cele peste 500 de soiuri de fasole care se cultivă pentru consum în toată lumea, varietatea de culoare neagră se detașează pentru proprietățile sale remarcabile, în primul rând conținutul record de antioxidanți.
Read more: Fasolea neagră stimulează potenţa şi previne îmbătrânireade Călin Popa şi Florica Pintea
Salba este o plantă omniprezentă și discretă, dar în același timp reprezintă un vindecător de excepție, ale cărui beneficii abia încep să fie cunoscute.
Read more: Salba, adjuvant în insuficienţă cardiacăde Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna
Apreciat din cele mai vechi timpuri și menționat în Biblie, busuiocul are nu doar valențe multiple în gastronomie, ci se înscrie în topul plantelor cu imense virtuți terapeutice. Tonic excelent pentru persoanele depresive, acesta este eficient și pentru oboseala extremă cauzată de schimbările de fus orar.
Read more: Busuiocul „incită“ cortexul suprarenalde Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Muguri cu un gust deosebit, caperele sunt omniprezente în bucătăria mediteraneană, considerată cea mai sănătoasă din lume. Murate, picante, aromate, caperele îmbogățesc numeroase meniuri și, în același timp, furnizează organismului substanțe prețioase.
Read more: Caperele eliberează căile respiratorii