de Cătălina Tăgârţă
Numită şi volbură, rochiţa-rândunicii este o plată foarte des întâlnită în România. Mulţi agricultori o urăsc, deoarece creşte foarte repede şi sugrumă culturile, însă aceasta nu trebuie privită doar ca un duşman, pentru că are multiple proprietăţi benefice organismului.
Read more: Rochiţa-rândunicii, eficientă în colecistităde Gabriela Niculescu
Sparanghelul este recunoscut pentru lupta pe care o duce contra îmbătrânirii, însă, pe lângă această calitate, el mai deţine o mulţime de proprietăţi. Această legumă firavă conţine nutrienţi vitali, fibre, minerale şi vitamine, care nu doar că menţin organismul sănătos, ci şi luptă împotriva bolilor grave precum cancerul. Totodată, sparanghelul este un tonic cerebral ce ne ajută să ne păstrăm simţurile ascuţite şi atenţia sporită.
Read more: Sparanghelul, inamicul îmbătrâniriide Liliana Simidon
În plină perioadă a vacanţelor, partenerii de viaţă au acum ocazia să-şi încarce bateriile, să facă tot ce le trece prin cap, să-şi armonizeze viaţa de cuplu, să încerce să fie mai puţin inhibaţi şi să uite de micile sau de marile eşecuri în viaţa amoroasă. Dacă problemele nu sunt grave pe acest plan, lucrurile se pot îndrepta printr-un regim de viaţă echilibrat, cu răbdare şi cu mici ajutoare din natură.
Read more: Cura cu ginseng îmbunătăţeşte performanţele sexualede Gabriela Bunea
Degeţelul roşu este o plantă medicinală viguroasă, bienală, cu florile în formă de degetar, ce cresc grupate sub formă de ciorchine în vârful tulpinii şi au o culoare plăcută, roşu-purpurie. Planta creşte rar în mod spontan, este cultivată în scop ornamental, dar mai ales medicinal pentru extragerea digitalinei. Este recunoscută pentru proprietăţile sale benefice pentru sănătatea cordului.
Read more: Întăritor cardiac de excepţie: degeţelul roşude Gabriela Bunea
Napul este o plantă medicinală cunoscută şi utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Este originar din ţările bazinului Mării Mediteraneene, iar la noi este cultivat pe suprafeţe mici în zona submontană şi în judeţele Braşov şi Maramureş. Planta se recoltează în lunile mai-iunie, iar rădăcina, cu miez dulce-picant, poate fi consumată fiartă sau în stare proaspătă. Comestibile sunt şi frunzele, care se prepară la fel ca şi frunzele de spanac.
Read more: Napii ţin cancerul la distanţăde Anda Postolache
De la nuc sunt folosite în scopuri terapeutice diverse atât frunzele, cojile de nuci, cât şi miezurile, sub formă de infuzii, decocturi şi tinctură. Persoanele depresive şi obosite ar putea consuma în fiecare zi câţeva miezuri de nucă pentru efectul lor benefic, calmant, tonifiant psihic şi fizic, energizant. Efectele nucului sunt hipoglicemiante, depurative, antitoxice, bactericide, antidiareice, antiseptice la nivel intestinal, antifungice, astringente, vermifuge, antiscorbutice, tonic-amare, antiinflamatoare, dezinfectante renal, antisudorifice, cicatrizante, astringente, antimicotice, antieczematoase, antireumatice.
Read more: Remediu contra eczemelor: frunzele de nucde Cristina Cristache
Splinuţa se găseşte la marginile pădurilor, în şanţurile cu apă, pe povârnişuri şi în locuri defrişate de pădure. Încă din străbuni era folosită pentru tratarea infecţiilor vezicii urinare, a pietrelor la rinichi, a afecţiunilor gastrointestinale, a alergiilor, a durerilor în gât, a tusei, a hemoroizilor, a diabetului, a problemelor la nivelul prostatei, a ficatului mărit, a infecţiilor gurii, dar şi în caz de nervozitate. În ceea ce priveşte afectările emoţionale, fitoterapeuţii o numesc „îngerul mângâietor”, care alungă orice tristeţe.
Read more: Splinuţa relaxează trupul şi sufletulde Cătălina Tăgârţă
Mangosteen sau Garcinia mangostana este un arbore tropical veşnic verde, originar din Indonezia. Fructele acestuia au coaja roşie, miezul parfumat, cu aromă de lămâie şi piersică şi cu gust dulce-astringent. Mangosteenul conţine substanţe cu acţiune puternic antiinflamatorie, ce luptă împotriva diverşilor agenţi patogeni, neutralizează radicalii liberi şi reduc inflamaţiile, durerea şi febra.
Read more: Fructul mangosteen reduce nivelul glicemieide Eugenia Golub
Fragii (Fragaria vesca) sunt cele mai timpurii fructe de pădure ce pot fi găsite în crângurile însorite. Parfumaţii fragi, apreciaţi încă din vremea romanilor pentru aroma plăcută şi gustul deosebit, au şi numeroase beneficii terapeutice. Ei sunt bogaţi în vitamine (în special vitamina C), minerale (fosfor şi fier), tanin, flavone, fragarină (fenol specific) şi ulei volatil. De la fragi se utilizează fructele şi frunzele.
Read more: Fragii susţin refacerea ficatuluide Gabriela Niculescu
Sânzienele sunt plante cu flori de culoare galben-aurii, cu miros de miere, ce se întâlnesc pe povârnişuri. Se mai cunosc după denumirea populară de drăgaică. Planta este recomandată în tratarea unor afecţiunii grave precum epilepsia, coreea, retenţia urinară sau pietrele la rinichi. Sânzienele se recomandată mai ales pentru femei, în cazul naşterilor cu probleme şi în afecţiunile uterine.
Read more: Sânzienele vindecă ulceraţiilede Cătălina Tăgârţă
Alimentul preferat al lui Popeye, spanacul, are puternică valoare nutritivă şi oferă organismului energia de care are nevoie. Acesta poate fi găsit pe toată perioada anului, fie proaspăt, fie congelat, iar vara este cu atât mai căutat, cu cât are capacitatea de a proteja pielea de arsurile solare.
Read more: Spanacul protejează de arsurile solare