de Liliana Simidon
Funcţionarea normală a creierului presupune comunicarea între neuroni prin transmiterea anumitor semnale electrice. În cazul persoanelor epileptice, un anumit grup de celule nervoase transmite la un moment dat un semnal prea puternic, asemănător unei descărcări electrice. Atunci organismul suferă o convulsie. Din fericire, simptomele extrem de neplăcutele pot fi ameliorate dacă sunt urmate câteva tehnici şi se apelează la unele remedii naturiste.
Read more: Tulsi, util în caz de epilepsiede Gabriela Niculescu
Cu mai bine de 3.000 de ani în urmă, tratatele egiptene de medicină menţionau oţetul de mere şi cel de struguri ca fiind remedii universale. Se obţin foarte uşor, prin macerarea bucăţilor de mere sau a boabelor de struguri la care se adaugă miere şi alte plante aromate, în funcţie de remediul pe care vrem să-l obţinem. Se pot adăuga mentă, lavandă, cimbru, rozmarin, trandafir, tarhon şi altele şi vor rezulta oţeturi cu proprietăţi multiple. Nu doar egiptenii s-au bucurat de efectele lui, pentru că el apare menţionat şi în scrierile lui Hipocrate. Se pare că fructele macerate au proprietăţi curative demne de luat în seamă.
Read more: 10 oţeturi aromate şi sănătoasede Cătălina Tăgârţă
Deşi puţini ştiu, vitamina B17 oferă multe beneficii organismului, iar potrivit unor studii recente se pare că aceasta luptă chiar şi împotriva cancerului. Fiind extrasă din migdale amare, vitamina era cunoscută în China şi Egiptul antic şi sub numele de amigdalină. În ceea ce priveşte utilitatea acesteia în tratarea afecţiunilor, legendele spun că un papirus egiptean vechi de peste cinci mii de ani menţionează utilizarea ei în tratamentul unor tumori ale pielii, iar în rândul triburilor de indieni care consumă frecvent băuturi preparate din sâmburi de fructe, ce sunt bogaţi în amigdalină, nu s-a înregistrat niciun caz de cancer.
Read more: Arma secretă anticancer: sâmburii de caisede Daniela Anton
Dacă aveţi stări de nervozitate vă puteţi calma cu ajutorul câtorva plante care au efect relaxant, îndepărtează spasmele musculare şi sunt bune sedative. Veţi evita astfel produsele din farmacii.
Read more: 5 sedative naturalede Gabriela Niculescu
Menta se bucură de o mare apreciere în lumea fitoterapiei, şi acest lucru se datorează unui număr impresionant de afecţiuni ce pot fi ameliorate sau chiar vindecate cu ceaiul, tinctura sau uleiul de mentă. Preventiv, puteţi folosi menta în alimentaţie, punând frunze proaspete sau congelate în salate. Aroma lor, dar şi mirosul plăcut vor conferi bucatelor o notă de prospeţime şi, mai ales, de sănătate.
Read more: Analgezic verde: mentade Gabriela Niculescu
Mirosul iasomiei nu este cu nimic mai prejos decât valiumul atunci când vine vorba despre calmarea nervilor surescitaţi. Când aerul este inspirat, moleculele de parfum circulă de la plămâni direct în sânge, de unde sunt transmise către creier şi stimulează acţiunea unei substanţe chimice numite GABA asupra celulelor nervoase. Efectul este unul de calmare, de eliminare a anxietăţii şi de inducere a odihnei.
Read more: Mirosul de iasomie readuce cheful de viaţăde Cătălina Tăgârţă
„Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi”, aşa spune un pasaj religios, şi este cât se poate de adevărat. Această plantă este recomandată în multe afecţiuni, printre care cele hepatice, bronşite, astm bronşic, anorexie, febră, gripă, amigdalită sau hipertensiune arterială.
Read more: Leac pentru bronşită: isopulde Liliana Simidon
Cine nu a avut măcar o noapte de insomnie? Această stare sâcâitoare pentru mulţi dintre noi reprezintă o dificultate de a adormi sau de a dormi suficient, şi e din ce în ce mai frecventă, în principal din cauza stresului. Vestea bună este că nu trebuie neapărat apelat la somnifere puternice, ce pot avea efecte secundare neplăcute. Rolul lor poate fi îndeplinit la fel de bine de anumite plante cu efect calmant.
Read more: Cel mai bun somnifer: valerianade Elena Nedelcu
Fructele oleaginoase au un conţinut bogat de grăsimi nesaturate, minerale, vitamine şi proteine, fiind recomandate tuturor persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol, consumul lor scăzând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Din familia oleaginoaselor fac parte alunele de pădure, arahidele şi migdalele.
Read more: Alunele, avantaje nebănuitede Elena Şerban
Numărul persoanelor care sunt atente la alimentele pe care le mănâncă a crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani. Acesta este un fapt îmbucurător. Mai puţin în regulă este că aceste persoane sunt atente la alimentele pe care le consumă, dar ignoră o serie de produse ale naturii care le-ar putea ajuta. Spirulina, cuişoarele sau sfecla elveţiană sunt doar câteva dintre minunile naturii ce pot duce la creşterea speranţei de viaţă, la îmbunătăţirea aspectului şi mai ales a stării de spirit.
Read more: 7 alimente pentru o sănătate de fierde Daniela Anton
Avocado este un aliment sănătos şi, în plus, are un gust foarte bun. Este cunoscut pentru substanţele sale nutritive, precum vitaminele A, C, B6, E, K, acid folic, cupru, potasiu şi magneziu.
Read more: Avocado reglează tensiunea arterială