de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu
Un compus din sfecla roșie ar putea avea efecte benefice în anumite afecțiuni inflamatorii, cum ar fi cele neurodegenerative și autoimune. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători de la Institutul de Farmacologie din cadrul Universității de Medicină din Viena, în frunte cu omul de știință Christian Gruber. Descoperirile lor au fost prezentate într-un studiu recent, publicat în Journal of Natural Products.
Read more: Sfecla roşie, posibil medicament pentru boli autoimune cu efect devastatorde Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Din cele mai vechi timpuri, vinul a fost considerat medicament natural pentru organism, datorită substanţelor pe care le conţine, vitamina B, potasiu, fier, acizi, glucide şi altele. Chiar şi medicii recomandă un pahar cu vin, de preferat, roşu, în fiecare seară, la cină. Iar dacă este preparat în casă, este şi mai bine. Cu cât mai natural, cu atât mai sănătos. Andreea Popîrdă (foto), doctorand viticultură şi oenologie, ne-a vorbit despre etapele procesului de vinificare, ce implică şi ce reguli trebuie urmate, astfel încât să se obţină o licoare aromată şi parfumată, numai bună de consumat.
Read more: „Ajută la încălzirea trupului şi a sufletului“ - Platon Alexandra Popîrdă: „Vinul de casă reduce...de Simona Soare Ghișea şi Gabriela Comşa
Des întâlnită în tăieturile scoarței bradului, rășina are un rol cicatrizant și antiseptic. Această substanță vâscoasă este utilă în realizarea mai multor produse naturiste. Alifia se găsește în farmacii, dar poate fi preparată și acasă, fiind nevoie de doar trei ingrediente: rășină, untdelemn și ceară de albine.
Read more: Alifia din răşină de brad tratează hemoroizii şi Zona Zosterde Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Mai puțin utilizat la noi în țară, uleiul esențial de tămâie e un produs terapeutic de excepție, cu proprietăți remarcabile și cu efecte benefice în lupta cu o gamă extinsă de afecțiuni.
Read more: Uleiul esenţial de tămâie, util contra flebiteide Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta
Susaiul, care se mai numeşte lăptucă, pălămidă grasă sau iarba iepurelui, este prima plantă care apare la începutul verii şi înfloreşte până la începutul lui septembrie. În urmă cu zeci de ani, bunicii noştri o foloseau în prepararea ciorbelor sau a salatelor. În zilele noastre, însă, şi-a extins utilitatea. Graţie proprietăţilor şi complexului de săruri şi vitamine pe care le are, susaiul este un remediu excelent în combaterea sau îndepărtarea bolilor.
Read more: Susaiul îi vine de hac astmuluide Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Cu un aport crescut de substanțe nutritive de top, andivele sunt obținute prin forțarea creșterii vegetației unei specii de cicoare, în condiții speciale. Ca urmare a intervenției umane, aceste legume au un conținut sărac de calorii și, în schimb, aduc organismului fibre, glicozide și inulină.
Read more: Andivele inhibă reacţiile alergicede Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Puțini sunt cei care știu că în lume există nu mai puțin de 250 de specii de păducel, majoritatea dintre acestea având virtuți binefăcătoare. Studiat prima dată de învățații greci Galen și Dioscoride, păducelul l-a uluit pe însuși Paracelsus, care a mărturisit că acesta este un elixir de viață lungă. Iată câteva dintre afecțiunile unde păducelul este cu totul senzațional.
Read more: Ceaiul de păducel alungă stările de disconfort specifice premenopauzeide Camelia Onciu
Utilizat pentru prima dată de popoarele indigene din regiunea amazoniană, arbustul numit camu camu a fost sursă de hrană și de remedii naturale timp de sute de ani. Începând cu anii ’50, peruvienii au investigat potențialul medicinal și nutrițional al plantei, rezultatele au fost uimitoare și astfel popularitatea boabelor tropicale a crescut, în principal datorită conținutului ridicat de vitamina C (acid ascorbic), concentrată în semințele și coaja fructelor.
Read more: Fructele de camu camu, „medicamentul Amazonului“ pentru răcelile de sezonde Ştefania Băcanu şi Florica Pintea
Pentru că tot se apropie sezonul rece, când organismul devine vulnerabil în faţa virozelor şi a răcelilor, vă recomandăm consumul de schizandra, o plantă-minune, ale cărei fructe conţin toate cele cinci gusturi la un loc (dulce, sărat, acru, amar şi iute). Consumul regulat întăreşte imunitatea organismului şi ţine la distanţă orice virus.
Read more: Schizandra întăreşte sistemul imunitarde Camelia Onciu
Băutorii de ceai pot avea o structură a creierului mai bună decât cei care nu au acest obicei, arată un nou studiu. Pe lângă alte efecte pozitive, această băutură caldă, dacă e consumată cu regularitate, duce la o mai mare conectivitate funcțională și structurală la nivelul creierului.
Read more: Cine bea ceai gândeşte mai bine!de Călin Popa şi Daniel Şuta
Plantă medicinală excepțională, pelinul este cunoscut de mii de ani pentru virtuţile sale tămăduitoare și se adresează unui mare număr de afecțiuni, interne și externe, de la indigestie la contuzii.
Read more: Pelinul tratează edemele renale