Main menu

header

Întăritor cardiac de excepţie: degeţelul roşu

de Gabriela Bunea

Degeţelul roşu este o plantă medicinală viguroasă, bienală, cu florile în formă de degetar, ce cresc grupate sub formă de ciorchine în vârful tulpinii şi au o culoare plăcută, roşu-purpurie. Planta creşte rar în mod spontan, este cultivată în scop ornamental, dar mai ales medicinal pentru extragerea digitalinei. Este recunoscută pentru proprietăţile sale benefice pentru sănătatea cordului.

Read more: Întăritor cardiac de excepţie: degeţelul roşu

Napii ţin cancerul la distanţă

de Gabriela Bunea

Napul este o plantă medicinală cunoscută şi utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Este originar din ţările bazinului Mării Mediteraneene, iar la noi este cultivat pe suprafeţe mici în zona submontană şi în judeţele Braşov şi Maramureş. Planta se recoltează în lunile mai-iunie, iar rădăcina, cu miez dulce-picant, poate fi consumată fiartă sau în stare proaspătă. Comestibile sunt şi frunzele, care se prepară la fel ca şi frunzele de spanac.

Read more: Napii ţin cancerul la distanţă

Remediu contra eczemelor: frunzele de nuc

de Anda Postolache

De la nuc sunt folosite în scopuri terapeutice diverse atât frunzele, cojile de nuci, cât şi miezurile, sub formă de infuzii, decocturi şi tinctură. Persoanele depresive şi obosite ar putea consuma în fiecare zi câţeva miezuri de nucă pentru efectul lor benefic, calmant, tonifiant psihic şi fizic, energizant. Efectele nucului sunt hipoglicemiante, depurative, antitoxice, bactericide, antidiareice, antiseptice la nivel intestinal, antifungice, astringente, vermifuge, antiscorbutice, tonic-amare, antiinflamatoare, dezinfectante renal, antisudorifice, cicatrizante, astringente, antimicotice, antieczematoase, antireumatice.

Read more: Remediu contra eczemelor: frunzele de nuc

Splinuţa relaxează trupul şi sufletul

de Cristina Cristache

Splinuţa se găseşte la marginile pădurilor, în şanţurile cu apă, pe povârnişuri şi în locuri defrişate de pădure. Încă din străbuni era folosită pentru tratarea infecţiilor vezicii urinare, a pietrelor la rinichi, a afecţiunilor gastrointestinale, a alergiilor, a durerilor în gât, a tusei, a hemoroizilor, a diabetului, a problemelor la nivelul prostatei, a ficatului mărit, a infecţiilor gurii, dar şi în caz de nervozitate. În ceea ce priveşte afectările emoţionale, fitoterapeuţii o numesc „îngerul mângâietor”, care alungă orice tristeţe.

Read more: Splinuţa relaxează trupul şi sufletul

Fructul mangosteen reduce nivelul glicemiei

de Cătălina Tăgârţă

Mangosteen sau Garcinia mangostana este un arbore tropical veşnic verde, originar din Indonezia. Fructele acestuia au coaja roşie, miezul parfumat, cu aromă de lămâie şi piersică şi cu gust dulce-astringent. Mangosteenul conţine substanţe cu acţiune puternic antiinflamatorie, ce luptă împotriva diverşilor agenţi patogeni, neutralizează radicalii liberi şi reduc inflamaţiile, durerea şi febra.

Read more: Fructul mangosteen reduce nivelul glicemiei

Fragii susţin refacerea ficatului

de Eugenia Golub

Fragii (Fragaria vesca) sunt cele mai timpurii fructe de pădure ce pot fi găsite în crângurile însorite. Parfumaţii fragi, apreciaţi încă din vremea romanilor pentru aroma plăcută şi gustul deosebit, au şi numeroase beneficii terapeutice. Ei sunt bogaţi în vitamine (în special vitamina C), minerale (fosfor şi fier), tanin, flavone, fragarină (fenol specific) şi ulei volatil. De la fragi se utilizează fructele şi frunzele.

Read more: Fragii susţin refacerea ficatului

Sânzienele vindecă ulceraţiile

de Gabriela Niculescu

Sânzienele sunt plante cu flori de culoare galben-aurii, cu miros de miere, ce se întâlnesc pe povârnişuri. Se mai cunosc după denumirea populară de drăgaică. Planta este recomandată în tratarea unor afecţiunii grave precum epilepsia, coreea, retenţia urinară sau pietrele la rinichi. Sânzienele se recomandată mai ales pentru femei, în cazul naşterilor cu probleme şi în afecţiunile uterine.

Read more: Sânzienele vindecă ulceraţiile

Spanacul protejează de arsurile solare

de Cătălina Tăgârţă

Alimentul preferat al lui Popeye, spanacul, are puternică valoare nutritivă şi oferă organismului energia de care are nevoie. Acesta poate fi găsit pe toată perioada anului, fie proaspăt, fie congelat, iar vara este cu atât mai căutat, cu cât are capacitatea de a proteja pielea de arsurile solare.

Read more: Spanacul protejează de arsurile solare

Cacaua ajută în caz de intoleranţă la lactoză

de Liliana Simidon

Intoleranţa la lactoză este o problemă destul de des întâlnită. Persoanele afectate resimt un disconfort abdominal după ce consumă un pahar cu lapte, o îngheţată sau un fel de mâncare ce conţine mai multă brânză sau caşcaval. Totuşi, nu este bine să renunţaţi complet la astfel de produse, deoarece sunt sănătoase şi aduc beneficii importante organismului. În schimb, e bine să cunoaşteţi câteva trucuri pentru a nu avea manifestări neplăcute.

Read more: Cacaua ajută în caz de intoleranţă la lactoză

Ceai de răchiţan versus cancer

de Gabriela Niculescu

Răchiţanul are nume aspru, de arbore, dar este o floare zveltă şi delicată, cu petale roz-roşii. Împodobeşte la începutul lui august fâneţele umede şi mlaştinile, alcătuind adevărate mări de culoare. În popor mai este cunoscută şi ca iarba-zânei sau floarea-zânei, fiind considerată o plantă magică. Infuzia combinată de răchiţan tratează de la colon iritabil, diabet zaharat, candidoză şi prurit vaginal până la infecţii cu stafilococ auriu şi cancer.

Read more: Ceai de răchiţan versus cancer

Caisele, izvor de vitalitate

de Cătălina Tăgârţă

Cărnoase, aromate, nu foarte dulci, dar extrem de gustoase, caisele se găsesc în această perioadă în toate pieţele. De aceea, e păcat să nu profităm din plin de efectele benefice ale acestora. Şi, chiar dacă nu urmărim niciunul dintre acestea, trebuie consumate chiar şi pentru savoarea acestora.

Read more: Caisele, izvor de vitalitate