Main menu

header

15 campioni ai detoxificării

de Ana Trifan

Anumite fructe şi legume pot fi considerate campioane ale detoxificării organismului. Astfel, veţi fi uimiţi să aflaţi că multe dintre alimentele comune curăţă organe precum ficatul, intestinele, rinichii, dar şi pielea, împiedicând instalarea toxinelor dăunătoare din poluare sau aditivi alimentari.

Read more: 15 campioni ai detoxificării

Aloe vera vindecă băşicile după plajă

de Elena Şerban

Toată lumea îşi doreşte o piele dacă nu ciocolatie, măcar arămie, şi pentru acest deziderat multe persoane stau ore în şir la plajă, fără să ia în calcul avertismentele medicilor dermatologi. Consecinţele unui astfel de comportament îl reprezintă, printre altele, iritaţiile şi băşicile. Pe lângă acestea, alte pericole de sezon sunt muşcăturile de insecte, infecţiile urechilor cauzate de stagnarea apei în acestea, dar şi mici accidente determinate de mersul desculţ.

Read more: Aloe vera vindecă băşicile după plajă

Chinina previne tumorile

de Ana Trifan

Arborele de chinină creşte în zonele din America de Sud. Din scoarţa sa se extrage chinina, un alcaloid care, printre altele, are proprietăţi anipiretice, analgezice şi antiinflamatorii. În limba incaşă, chinină înseamnă „scoarţa sfântă”.

Read more: Chinina previne tumorile

Administraţi cu grijă plantele de leac!

de Elena Şerban

Plantele medicinale sunt folosite de mii de ani pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii. Fie că vindecă anumite afecţiuni, fie că sporesc starea de bine a organismului, leacurile naturiste sunt preferate uneori medicamentelor. Există însă anumite contraindicaţii şi în cazul acestora. Pentru a afla care sunt efectele adverse, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a analizat sunătoarea, ginsengul asiatic, usturoiul şi Ginkgo Biloba.

Read more: Administraţi cu grijă plantele de leac!

Fructele de kumquat sprijină imunitatea

de Dana Purgaru

Unul dintre deliciile mediteraneene îl reprezintă fructele de kumquat, un copac des întâlnit în China, Japonia, unele zone din America, Italia şi, mai aproape de noi, în Grecia, unde, pe unele insule, aceşti pomi cresc pe marginea drumurilor precum corcoduşii şi fiecare produce anual circa o sută de fructe. Kumquats sunt o sursă bogată de fibre, minerale, vitamine şi antioxidanţi, contribuind la sănătatea noastră.

Read more: Fructele de kumquat sprijină imunitatea

Ghimbirul combate urticaria

de Liliana Simidon

Urticaria este o condiţie a pielii ce apare ca reacţie alergică la consumul anumitor alimente sau medicamente. Se manifestă printr-o înroşire a pielii, de formă circulară, uşor ieşită în relief. Mărimea acesteia poate varia de la câţiva milimetri la câţiva centimetri. În cazurile grave se poate extinde atât de mult, încât poate acoperi suprafeţe mari, de zeci de centimetri. Din fericire, amestecurile de plante remediază rapid situaţia.

Read more: Ghimbirul combate urticaria

Coacăzele negre vă feresc de accidente vasculare

de Gabriela Niculescu

După culoarea fructelor, se deosebesc soiuri de coacăze albe, roşii şi negre. Acestea se recoltează în luna iulie, primele ajungând la maturitate cele negre, cu aproximativ şapte-zece zile înaintea celor roşii şi albe. Ele sunt singurele care îşi intensifică însă culoarea în următoarele două-trei zile după recoltare, ceea ce constituie un avantaj la valorificarea lor. De asemenea, coacăzele negre au cele mai multe proprietăţi, conţinând elemente minerale alcalinizante precum fosforul, manganul, magneziul, calciul, dar şi multă vitamina C, având efect antianemic.

Read more: Coacăzele negre vă feresc de accidente vasculare

Inamicul colesterolului rău: stafidele

de Elena Nedelcu

Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atât la pregătirea deserturilor tradiţionale, cât şi la prepararea salatelor sau a mâncărurilor exotice. Acestea se obţin din struguri fără sâmburi, cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane, în Grecia, Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.

Read more: Inamicul colesterolului rău: stafidele

Rucola are efect afrodiziac

de Elena Şerban

În tot mai multe restaurante sau terase din România şi din ce în ce în mai multe case se foloseşte un ingredient considerat deosebit în salate: rucola. Puţini ştiu însă că această plantă face parte din flora României şi este cunoscută popular cu numele de voinicică (Eruca sativa). De la aceasta se folosesc frunzele (bogate în vitamina C şi în potasiu), florile şi seminţele (la anumite tipuri de muştar).

Read more: Rucola are efect afrodiziac

Schizandra, apărătoarea ficatului

de Cătălina Tăgârţă

Originară din China şi Japonia, schizandra se întâlneşte în ţara noastră doar ca plantă de cultură. Aceasta preferă zonele umbroase, iar fructele sale îmbină la un loc toate cele cinci gusturi: dulce, sărat, acru, amar şi iute, drept pentru care sunt cunoscute şi sub numele de fructele cu cinci gusturi.

Read more: Schizandra, apărătoarea ficatului

Întăriţi-vă imunitatea cu oregano

de Eugenia Golub

Oregano este o plantă folosită drept condiment, în special în bucătăriile din Italia, Spania, America Latină, Turcia şi Grecia, datorită gustului său uşor mentolat, ce dă o savoare deosebită mâncărurilor. În preparatele culinare se folosesc frunzele de oregano, care sunt mai aromate în formă uscată decât în cea crudă. Această plantă este şi un foarte bun medicament natural, având o acţiune antibacteriană, detoxificantă, antiseptică, colagogă (contribuie la evacuarea bilei), carminativă (favorizează eliminarea gazelor) şi antispasmodică.

Read more: Întăriţi-vă imunitatea cu oregano