de Liliana Simidon
În corpul uman există în mod natural o varietate de bacterii şi fungi, ce au rolul de a menţine starea de sănătate generală a organismului. Unul dintre aceste microorganisme poartă numele de candida albicans, iar când se înmulţeşte peste o anumită limită considerată normală, dă naştere afecţiunii numite candidoză.
Read more: Vindecaţi candidoza cu esenţă de arbore de ceaide Ana Trifan
Sunt gustoase, cărnoase, suculente şi, în acelaşi timp, benefice organismului, pe care îl ajută să lupte împotriva a numeroase afecţiuni. De aceea, prunele se înscriu la categoria superalimente.
Read more: Prunele previn osteoporozade Anda Postolache
Odată cu venirea toamnei pot apărea durerile provocate de diversele forme de reumatism. În acest caz se pot utiliza cu succes tratamente pe bază de plante medicinale, probate în timp de multe persoane. Iată câteva dintre cele mai folosite şi mai eficiente.
Read more: Leacuri din natură pentru articulaţii sănătoasede Elena Şerban
Majoritatea femeilor se confruntă o dată pe lună cu o problemă delicată: crampele cauzate de menstruaţie. Dintre acestea, multe se grăbesc la farmacii să cumpere diverse medicamente, fără să ştie că există o variantă ieftină şi neinvazivă: plantele medicinale sau capsulele din acestea.
Read more: Turmeric împotriva crampelor menstrualede Cătălina Tăgârţă
O mare parte dintre buruienile pe care le întâlniţi pe câmp au puteri magice, ele fiind folosite pentru tratarea diverselor afecţiuni încă din timpuri străvechi. Acesta este şi cazul plantei teişor (Abutilon theophrasti), despre care se ştie că are acţiune diuretică, febrifugă şi astringentă.
Read more: Teişorul alungă rapid febrade Liliana Simidon
Odată cu venirea toamnei, apar răcelile, nasul înfundat, strănutul şi tusea, din cauza scăderii temperaturii. În acest moment, sistemul imunitar, cel care ne apără de microbi şi virusuri, începe să acţioneze dacă este stimulat. Pentru aceasta, este important să consumaţi fibre, fructe proaspete, să faceţi mişcare şi să vă odihniţi cât mai bine.
Read more: Cimbrul stimulează sistemul imunitarde Elena Şerban
Regimul de dinainte de Revoluţia din ’89 a avut numeroase dezavantaje pentru România. În afară de izolarea în care a fost aruncat statul român şi, implicit, cetăţenii săi, lipsa hranei, mai ales în ultimii ani, a constituit un mare neajuns. Alimentele se găseau din ce în ce mai rar şi, de cele mai multe ori, erau preparate din alte ingrediente decât cele dorite de români. Printre acestea se numără salamul cu soia, pâinea neagră, nechezolul şi nelipsitul peşte. Ei bine, oricât ar părea de ciudat, românii au tendinţa de a reveni la aceste ingrediente sau alimente, pentru că sunt chiar sănătoase.
Read more: Sănătate din comunismde Adela Stăncescu
Comestibil sau sălbatic, castanul are o importantă contribuţie în tratarea mai multor boli, unele chiar grave. Fructele, seminţele şi frunzele acestuia sunt bogate în vitamine şi minerale, fiind indicate în special copiilor, bătrânilor şi persoanelor anemice.
Read more: Leac pentru hemoroizi: castanelede Adela Stăncescu
Datorită calităţilor sale astringente, oamenii foloseau bobârnicul în Evul Mediu pentru tratarea rănilor, prin aplicarea frunzelor direct pe leziune. Planta creşte la marginea lacurilor şi pe lângă izvoare, în Europa, nordul Africii şi în Asia. Deşi se găseşte şi în ţara noastră, efectele sale tămăduitoare sunt puţin cunoscute.
Read more: Soluţie pentru răni: boborniculde Dana Purgaru
Deşi a vedea în farfurie piure sau chipsuri de culoare albastru-violet nu pare a fi o imagine prea plăcută, cartofii mov fac senzaţie în toată lumea. Acest lucru se datorează atât curiozităţii cumpărătorilor, cât şi a sfaturilor experţilor nutriţionişti, care laudă această legumă neobişnuită.
Read more: Cartoful mov, puternic antioxidantde Elena Şerban
Multă vreme, buretele de stejar (Boletus igniarius) a fost utilizat pentru stoparea sângerărilor şi tratarea rănilor.
Read more: Buretele de stejar opreşte hemoragiile