Main menu

header

Campioana imunităţii: cătina

de Liliana Simidon

Nici nu a început bine toamna, şi multă lume a răcit deja din cauza diferenţelor de temperatură dintre noapte şi zi. Acum, la început de toamnă, este cel mai bun moment pentru întărirea imunităţii.

Read more: Campioana imunităţii: cătina

Cenuşa are proprietăţi vindecătoare magice

de Mariana Borloveanu

- Leacuri mănăstireşti

Dintotdeauna oamenii au ştiut că cenuşa rămasă după arderea lemnelor trebuie cernută şi păstrată în ulcele de lut bine închise, pentru ca la nevoie să fie folosită ca medicament. Cea obţinută din lemn, coceni de porumb, paie de cereale sau frunze uscate are un înalt conţinut de calciu, magneziu, potasiu, zinc şi alte minerale esenţiale. Pentru a fi folosită ca leac mănăstiresc, cenuşa trebuie uscată sau amestecată cu apă şi ulei de la Sfântul Maslu. Maica Polixenia de la Mănăstirea Celic Dere îşi aminteşte că, în vremurile când nu se găseau atâtea medicamente, majoritatea bolilor se tămăduiau cu cenuşă: hipertensiunea, guta cu dureri, afecţiunile circulaţiei cerebrale, cardiopatia ischemică, hernia hiatală, artrita reumatoidă, înţepăturile de albine şi chiar muşcăturile de şerpi veninoşi.

Read more: Cenuşa are proprietăţi vindecătoare magice

Cartoful sălbatic, aliatul femeilor

de Loredana Toma

Pe cât de simplu şi comun este numele cartofului sălbatic, pe atât este de utilizat din moşi-strămoşi. Iar lista beneficiilor sale este destul de lungă. Nelipsită din „farmacia” mayaşilor şi a aztecilor, planta cu frunzele de un verde intens şi cu formă de inimă este un aliat de seamă al femeilor atât pentru durere, cât şi în cosmetică, ajutând, de asemenea, la creşterea sânilor şi a libidoului. Calmează durerile reumatismale, are proprietăţi antispastice şi antiinflamatoare. Tradiţional, cartoful sălbatic este folosit ca tratament adjuvant în tuse, greţuri matinale, tulburări digestive şi dureri provocate de iritaţia nervilor.

Read more: Cartoful sălbatic, aliatul femeilor

Beneficiile alimentelor negre

de Gabriela Niculescu

Ştiaţi că alimentele de culoare neagră aduc o mulţime de beneficii organismului uman? Culoarea neagră a produselor alimentare este dată de antocianine, pigmenţi vegetali ce au un rol important în reducerea predispoziţiei către diabet, boli cardiace sau cancer. Mai mult decât atât, alimentele negre sunt infinit mai bogate în antioxidanţi, graţie conţinutului superior de pigment intens. Găsiţi mai jos toate argumentele necesare pentru a introduce în dieta dumneavoastră alimente negre şi sănătoase.

Read more: Beneficiile alimentelor negre

Scaietele care vine de hac hepatitei: armurariul

de Adela Stăncescu

Una dintre cele mai folosite plante medicinale din lume, armurariul, conţine substanţe care au o acţiune benefică asupra bolilor ficatului. Seminţele s-au dovedit a fi şi un bun antitoxic, ajutând organismul să reziste chiar şi împotriva unor otrăvuri puternice.

Read more: Scaietele care vine de hac hepatitei: armurariul

Usturoiul fiert în lapte vindecă panariţiul

de Gabriela Niculescu

Panariţiul este o afecţiune frecventă, ce decurge din pătrunderea în deget a unui germene, de cele mai multe ori un stafilococ, printr-o aşchie, o înţepătură sau printr-o rană. Această infecţie acută se manifestă în mod special la degetele mâinilor, mai rar la cele ale picioarelor. În absenţa tratamentului, un panariţiu superficial se poate întinde în profunzime, iar un panariţiu profund poate antrena septicemia.

Read more: Usturoiul fiert în lapte vindecă panariţiul

Plante ce combat răul de călătorie

de Gabriela Niculescu

O problemă destul de des întâlnită este răul de călătorie, fie că ne deplasăm cu autoturismul, cu trenul sau cu avionul. Pentru a evita aceste stări de disconfort puteţi încerca diverse remedii din plante.

Read more: Plante ce combat răul de călătorie

Masajul cu ulei de susan, benefic în scolioză

de Liliana Simidon

Scolioza este o afecţiune a coloanei vertebrale, ce determină curbarea acesteia fie dintr-o parte în cealaltă, fie din faţă în spate, apărând forma „S”. În funcţie de cât de gravă este afecţiunea, efectele sale pot fi pregnant vizibile sau, din contră, abia observabile.

Read more: Masajul cu ulei de susan, benefic în scolioză

Medicamentul călugărilor: pâinea pustnicească

de Mariana Borloveanu

- Leacuri mănăstireşti

Pâinea pustnicească este un aliment pe cât de simplu, pe atât de sănătos şi în acelaşi timp este un adevărat medicament pentru cei care se hrănesc cu ea. Pentru toţi cei care o folosesc, această pâine este aducătoare de sănătate, dar şi de har, motiv pentru care aceasta se consumă în post şi în rugăciune. Părintele Ghelasie de la Mănăstirea Frăsinei o recomandă atât pustnicilor, cât şi credincioşilor, punând mare preţ pe cereale.

Read more: Medicamentul călugărilor: pâinea pustnicească

10 plante care reglează glicemia

de Daniela Anton

- Netratată, duce la diabet, obezitate sau boli cardiovasculare

Un nivel mare al glicemiei în sânge poate duce la numeroase dezechilibre în organism, dereglări care pot fi cauza apariţiei unor afecţiuni precum diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare. Dacă aveţi această problemă nu trebuie să recurgeţi neapărat la pastile. Este de ajuns să adoptaţi unele măsuri şi să mâncaţi alimente care nu vă fac rău şi la orele potrivite. Iată câteva plante şi fructe care ajută la reglarea glicemiei din sânge şi care ţin diabetul sub control.

Read more: 10 plante care reglează glicemia

Făina de cânepă previne osteoporoza

de Gabriela Niculescu

Făina de cânepă este un aliment cu valori nutriţionale deosebite, care conţine multe răspunsuri la problemele dietei dumneavoastră zilnice. În făina de cânepă găsiţi ambele tipuri de proteine: structurale şi biologic active (globulare). Proteinele structurale includ colagenul, creatina şi fibrogenul, acestea fiind constituenţii principali ai oaselor, pielii, părului şi ligamentelor. Proteinele biologic active sunt mai ales globulinele şi includ, de exemplu, hormonii, hemoglobina, anticorpii (imunoglobulinele) şi enzimele.

Read more: Făina de cânepă previne osteoporoza