de Mariana Borloveanu
Ştevia (Rumex patientia) este o plantă perenă, pe care o putem găsi pe toate meridianele lumii, începând de la flora spontană şi până la zonele de câmpie. Efectele sale benefice sunt multiple, în special asupra energiei mentale şi fizice, iar capacitatea sa de a regla nivelul zahărului în sânge este pe deplin cunoscută.
Read more: Ştevia, îndulcitor sănătos, mai gustos decât zahărulde Cristina Tache
Circulaţie sangvină deficitară, ritm cardiac alert, pereţii capilarelor îngroşaţi - toate aceste probleme de sănătate pot fi remediate cu ajutorul caiselor.
Read more: Maceratul de caise, cel mai dulce leac pentru inimăde Elena Şerban
Plantă de origine europeană, urda-vacii nu are prea multe utilizări fitoterapeutice, dar este un excelent stimulent sexual. Pentru a obţine o băutură afrodiziacă fierbeţi o cană cu vin roşu. Puneţi în lichidul fierbinte o linguriţă cu frunze proaspete de urda-vacii. După ce beţi, în scurt timp, apetitul sexual va fi la cote înalte. Din această plantă se mai poate prepara un suc ce ameliorează acneea. Acesta se obţine prin stoarcerea plantei proaspete şi se administrează zilnic, timp de o săptămână sau două, într-o cantitate de 50 de mililitri pe zi.
Read more: Urda-vacii, un afrodiziac natural- Scăpaţi de balonări dacă beţi infuzie de tarhon. O linguriţă cu plantă se opăreşte cu o cană cu apă şi se lasă zece minute.
Read more: 3 ponturi pe săptămână (270)de Liliana Simidon
Diabetul zaharat este o afecţiune cronică ce se caracterizează prin prezenţa excesivă a zaharurilor în sânge şi în urină. Valorile normale ale glicemiei se situează între 70 şi 120 mg/dl, iar valorile ce depăşesc 120 mg/dl sunt semnul unei hiperglicemii. Diabetul poate fi insulino-dependent sau noninsulino-dependent, iar cauza declanşării acestuia este faptul că pancreasul secretă o cantitate insuficientă de insulină (necesară arderii glucozei şi transformării ei în energie).
Read more: Tecile de fasole fac bine la diabetde Elena Nedelcu
Foarte multe persoane, atât bărbaţi, cât şi femei, se confruntă cu rărirea sau cu pierderea podoabei capilare. Acest lucru poate fi însă preîntâmpinat cu ajutorul „mamei natură”, care a găsit remedii şi pentru această problemă. Iată câteva tratamente pe bază de plante.
Read more: Căderea părului poate fi oprită cu fiertură de urzicăde Claudia Stan
Lăptuca sau salata verde este una dintre minunăţiile primăverii, ce apare printre primele verdeţuri din grădină. Originară din Egipt, ea a făcut înconjurul lumii graţie proprietăţilor sale de detoxificare a organismului. Poate fi consumată simplă sau în combinaţie cu alte mâncăruri, dar pentru cura de primăvară este indicat consumul în diverse combinaţii.
Read more: Salata verde, un izvor de energiede Maria Petrache
Pentru a ne păstra silueta aşa cum ne dorim, hrana trebuie să fie: săracă în grăsimi, fără zahăr şi condimentată. Nutriţioniştii spun că această din urmă condiţie nu trebuie ocolită în nicio dietă, deoarece condimentele stimulează metabolismul, ard caloriile mai repede şi alungă pofta de mâncare. Iată care sunt „picanteriile” ce ne fac viaţa mai bună.
Read more: Un „potpuriu“ din patru condimente sănătoasede Elena Şerban
Socul este unul dintre arbuştii cunoscuţi în medicina populară românească pentru numeroasele sale întrebuinţări curative - de la reglarea digestiei până la eliminarea toxinelor. De departe însă, cel mai important efect al lui asupra sănătăţii este stoparea şi prevenirea formării tumorilor.
Read more: Socul stopează formarea tumorilorde Elena Şerban
Oricât ar părea de ciudat, comunul pătrunjel este o superplantă, deoarece conţine de patru ori mai multă vitamina C şi mult mai mult fier decât spanacul.
Read more: Pătrunjelul are mai mult fier decât spanaculde Claudia Stan
Viola odotara sau toporaşul este o plantă ce apare primăvara pretutindeni, pe câmpii, dealuri şi chiar munţi. Are un parfum puternic, iar florile sale, de culoare violet, atrag atenţia datorită frumuseţii lor. Puţini ştiu însă că toporaşii reprezintă şi un buchet de... sănătate.
Read more: Toporaşii dezinfectează sistemul respirator