de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Cu un gust apropiat de al castravetelui și cu numeroase beneficii pentru sănătate, aliorul este în același timp un condiment și un medicament. Proprietățile pentru care este utilizat de secole în bucătărie și în terapie naturistă au fost confirmate de numeroase studii științifice.
Read more: Aliorul combate transpiraţia excesivăde Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Delicioase, omniprezente în bucătăria mediteraneană, considerată cel mai sănătos stil de alimentație din lume, măslinele sunt suficient de versatile încât să stea la baza a nenumărate meniuri și, în același timp, sunt furnizori de top de nutrienți extrem de importanți pentru organism.
Read more: Vedetele dietei mediteraneene, aliaţi ai sănătăţii Măslinele, analgezice naturalede Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
Piperul lupului este o plantă foarte apreciată în tratamentele naturiste, grație proprietăților expectorante, diuretice, antibiotice și emetice pe care le are. Conține zaharuri, tanini, vitamina B1 și C, acetat de bornil, săruri minerale, fitoncine cu efect antibiotic și ulei eteric, ceea ce fac din ea o plantă-minune, ce ajută la vindecarea numeroaselor afecțiuni. În scop terapeutic se folosesc rizomii, părțile aeriene și, în unele cazuri, rădăcina.
Read more: Tinctura de piperul lupului opreşte dezvoltarea fibromului uterinde Călin Popa şi Flori Pintea
În ultimii ani, delicioasele ciuperci care fac parte din familia trufelor și-au câștigat nu doar un binemeritat prim-plan gastronomic, grație gustului pregnant, unic, ci și o atenție specială din partea oamenilor de știință, care studiază trufele din perspectiva beneficiilor pentru sănătate.
Read more: Trufele inhibă bacteriile rezistente la antibioticede Călin Popa şi Daniel Şuta
Vaccinarea poate fi și un subiect controversat, și o procedură care să stârnească reacție de respingere sau chiar tea- mă. În aceste condiții, cercetătorii de la Universitatea din California - Riverside lucrează la o modalitate de a crește plante comestibile care poartă același tratament ca un vaccin cu ARN mesager.
Read more: Vaccinul din salată sau cum pot înlocui plantele injecţiilede Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu
Durerile de gât, dificultatea la înghiţit, tusea şi răguşeala pot deveni extrem de sâcâitoare, la un moment dat, atât pentru tine, cât şi pentru cei din jur. Dacă aveţi aceste simptome, puteţi suferi de faringită sau de laringită, afecţiuni care, din fericire, pot fi tratate. Daniela Ionescu, medic specialist ORL şi fitoterapeut, ne-a prezentat câteva reţete care vă pot ajuta să scăpaţi de aceste probleme, fără prea mare efort.
Read more: Orice tratament trebuie însoţit de o dietă alimentară sănătoasă Fitoterapeut Daniela Ionescu:...de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta
Orezul brun face parte din categoria cerealelor integrale și se numără printre alimentele extrem de importante pentru organismul uman, fiind preferat celui alb. I se îndepărtează doar coaja, este nerafinat și reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre, magneziu, fosfor, calciu, seleniu, potasiu și vitamine, fapt ce îi asigură o valoare nutritivă superioară. În plus, este extrem de hrănitor și are o aromă de nucă, unică.
Read more: Îşi păstrează vitaminele şi mineralele şi după fierbere Orezul brun reduce pericolul de...de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea
Vătămătoarea este o plantă despre care nu se cunosc prea multe, dar, așa cum îi spune și numele, este o plantă extrem de utilă în medicina naturistă, pentru cei care au încercat-o măcar o dată. Datorită conținutului ridicat de tanin, vitamina A și C, dar și mineralele de care organismul are nevoie, vătămătoarea vindecă rapid și susține pacientul în lupta împotriva afecțiu- nilor. Se utilizează florile, sub formă de infuzie și decoct.
Read more: Vătămătoarea vindecă anorexiade Călin Popa şi Gabriela Comşa
Zemoase și parfumate, pline de nutrienți de excepție, perele sunt consumate cu plăcere în toată lumea, din cele mai vechi timpuri. Pe lângă gustul lor deosebit, care le face adevărate vedete ale gastronomiei mondiale, aceste fructe sunt și adevărați medici naturiști, aducând organismului nenumărate beneficii.
Read more: Perele previn osteoporozade Ștefania Băcanu şi Adrian Barna
Untul-vacii, care se mai numește gemănariță, salep sau sculătoare, este o plantă folosită de mai bine de 100 de ani ca antiinflamator de bază. În timp, i-au fost descoperite și proprietăți astringente, emoliente, fortifiante și afrodisiace. În scop terapeutic se folosesc rădăcinile tuberizate, tinere, recoltate toamna, după ce înfloresc, sub formă de ceai, decoct, cataplasmă sau tinctură.
Read more: Untul-vacii, indicat în prostatita cronicăde Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta
Strigoaia este una dintre plantele utilizate de strămoșii daci foarte des pentru vindecarea mai multor afecțiuni, eliminarea durerilor și a disconfortului provocat de anumite boli. Bogată în vitamine și săruri minerale, rizomii și rădăcina de strigoaie se folosesc și astăzi în medicina naturistă, sub formă de ceai, decoct sau cataplasmă.
Read more: Strigoaia, buruiana care elimină durerile de dinţi