Main menu

header

Remediu pentru infecţii: uleiul de cuişoare

de Elena Şerban

Arborele de cuişoare este cunoscut sub denumirile ştiinţifice de Eugenia caryophyllus, Caryophyllus aromaticus şi Syzygium aromaticum (din familia Myrtaceae). Pentru a fi folosit în scop terapeutic, de la acest arbore se recoltează bobocii florali. Sunt buni pentru sănătate bobocii arborilor cu vârsta mai mare de şase ani. După uscarea lentă la soare, aceştia capătă un aspect cuneiform (de aici şi numele lor) şi au miros deosebit: picant, puternic aromat şi cu gust înţepător, arzător.

Read more: Remediu pentru infecţii: uleiul de cuişoare

Zârna, de folos reumaticilor

de Cătălina Tăgârţă

Zârna este o plantă erbacee veninoasă, cu frunze dinţate, cu flori albe dispuse în raceme şi cu fructe în formă de bobiţe negre sau verzi. Zârna aparţine florei spontane şi este nativă din Eurasia, dar aclimatizată şi în America şi în Australia. În ţara noastră, planta poate fi întâlnită mai ales pe terenurile îngrăşate. Dar ea nu reprezintă doar un osbstacol pentru ţărani, chiar dacă adesea creşte ca buruiană în culturi, în special în cele de cartofi, întrucât are şi efecte benefice asupra organismului, în cazul în care e utilizată corespunzător.

Read more: Zârna, de folos reumaticilor

Ginsengul indian întârzie îmbătrânirea

de Ana Trifan

Ginsengul indian sau ashwagandha este un arbust cultivat în India de Vest, Gujarat, Punjab şi în Himalaya, şi folosit de mii de ani în tratamentele Ayurveda - medicina tradiţională indiană. A primit numele de ashwagandha deoarece rădăcinile sale au miros de cal (ashwa = cal, gandha = miros). Localnicii îi mai spun şi „varaha karni”, pentru că frunzele sale seamănă cu urechea unui porc. Planta este folosită ca remediu în cazuri de artrite, probleme ginecologice, slăbiciune, oboseală şi inflamaţii. Cea mai utilizată parte a acestei plante este rădăcina, caracterizată de un gust dulce-amărui.

Read more: Ginsengul indian întârzie îmbătrânirea

Vulturica regenerează ficatul

de Cătălina Tăgârţă

Vulturica este o plantă din flora spontană, întâlnită frecvent în Europa şi în unele zone din Asia de Nord, iar în România creşte mai ales pe pajiştile mai uscate din regiunile de deal şi de munte. Planta are foarte multe proprietăţi curative, printre care şi vindecarea afecţiunilor hepatice.

Read more: Vulturica regenerează ficatul

Busuiocul calmează arsurile la stomac

de Ana Trifan

Arsurile la stomac sunt determinate de o tulburare stomacală numită reflux gastro-esofagian. Cantitatea de acid din stomac creşte atât de mult, încât ajunge să urce spre esofag, iar persoana afectată simte dureri în capul pieptului. Respectând câteva reguli simple şi consumând anumite alimente veţi putea scăpa de aciditate şi de arsurile de stomac.

Read more: Busuiocul calmează arsurile la stomac

Ceaiul verde, aliat în curele de slăbit

de Elena Şerban

Foarte multe persoane se luptă cu o problemă care le creează multe neplăceri: grăsimea abdominală. Chiar dacă restul organismului pare sau chiar este bine proporţionat, burta în exces rămâne la locul ei în ciuda numeroaselor diete sau a zecilor de ore de exerciţii fizice. Chinezii spun că cea mai bună soluţie în acest sens este ceaiul verde. Şi ar trebui să îi credem, deoarece chinezi graşi mai rar pot fi văzuţi.

Read more: Ceaiul verde, aliat în curele de slăbit

Migdalele, eficace contra Alzheimer

de Liliana Simidon

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demenţă, fiind o afecţiune ce se instalează gradat, prin distrugerea celulelor nervoase şi afectarea funcţiilor mentale. Astfel, sunt influenţate negativ procesele de învăţare, de raţionament, de comunicare şi, prin urmare, desfăşurarea activităţilor de zi cu zi are de suferit.

Read more: Migdalele, eficace contra Alzheimer

Scut împotriva bolilor: ceaiul kombucha

de Elena Şerban

Persoanele care îşi doresc să se însănătoşească sau să îşi păstreze sănătatea, să devină mai viguroase şi să fie protejate de boli, fără a face eforturi deosebite şi fără să urmeze diverse tratamente, au de acum o soluţie-minune: ceaiul kombucha. Acesta este special, deoarece conţine, în afară de ceaiul negru, şi o ciupercă - mai precis o colonie de ciuperci şi bacterii - care se hrăneşte cu zahăr şi ceai negru. Băutura obţinută din acest ceai conţine vitamine din complexul B, vitamina C, dar şi substanţe antibiotice şi antivirale.

Read more: Scut împotriva bolilor: ceaiul kombucha

Cancerul, vindecat prin metoda Breuss

13-09-1de Cătălina Tăgârţă

Cancerul reprezintă în continuare un subiect sensibil pentru mulţi dintre noi. În încercarea disperată de a se trata pe sine sau pe cei din jur, multe persoane au descoperit metode şi tratamente care pot ţine pe loc boala cât mai mult timp sau care o pot chiar vindeca. Acesta este şi cazul lui Rudolf Breuss (foto), un austriac şi terapeut prin mijloace naturale, care a pus bazele unei terapii bazate pe foametea selectivă a celulelor canceroase.

Read more: Cancerul, vindecat prin metoda Breuss

Un tonic de excepţie: rubarba

de Elena Şerban

Originar din Tibet, dar cultivat şi în Europa datorită proprietăţilor sale, reventul - sau rubarba, cum este cunoscută la noi - este perfect în cazul lipsei poftei de mâncare, a inflamaţiilor mucoasei bucale, a unei stări generale de slăbiciune, dar şi dacă suferiţi de constipaţii ocazionale. Este o plantă ierboasă perenă, înaltă de 1-2 m, care are în pământ un rizom dezvoltat şi numeroase rădăcini cărnoase, lungi, galben-portocalii la interior. Frunzele sunt mari şi au un peţiol lung şi cărnos, iar florile sunt mici şi roşii.

Read more: Un tonic de excepţie: rubarba

Sucurile verzi elimină toxinele

de Elena Şerban

Preparate din apă, fructe şi legume verzi, sucurile, cunoscute peste Ocean cu numele de smoothie, sunt mană cerească pentru sănătatea organismului. Aceste răcoritoare pot reprezenta o alternativă uşoară şi rapidă prin care adulţii, dar mai ales copiii, pot primi vitaminele şi mineralele necesare creşterii, pentru că frunzele verzi sunt bogate în oxidanţi, vitamine, minerale.

Read more: Sucurile verzi elimină toxinele