Main menu

header

Sindromul picioarelor grele

de Liliana Simidon

Venirea verii ar trebui să fie un prilej de bucurie, de relaxare, însă acest anotimp aduce, o dată cu el, pentru unele persoane, probleme precum dureri de glezne şi de gambe, inflamaţii şi simptomul de „picioare grele”. Cele mai afectate sunt femeile (în jur de 79%), din cauza dezechilibrelor hormonale.

Read more: Sindromul picioarelor grele

Tratament inedit pentru hepatită: cenuşa

de Elena Nedelcu

Un remediu cât se poate de natural, dar neobişnuit şi posibil cunoscut de puţină lume este cenuşa. Încă din cele mai vechi timpuri, strămoşii noştri foloseau pulberea rezultată din arderea lemnului, pentru vindecarea sau ameliorarea bolilor, pentru dezinfectarea apei, ca îngrăşământ şi chiar la fabricarea săpunului natural.

Read more: Tratament inedit pentru hepatită: cenuşa

Afinul micşorează nivelul glicemiei

de Gabriela Niculescu

Se ştie deja că mlădiţele de afin tratează bolile de ochi şi diverse afecţiuni digestive, dar cu adevărat uimitor la acest medicament al naturii este faptul că frunzele şi fructele sale conţin o substanţă asemănătoare cu insulina. Astfel, afinul are proprietatea de a scădea nivelul glicemic.

Read more: Afinul micşorează nivelul glicemiei

Condimente care se „bat“ cu cancerul

de Elena Nedelcu

Alimente precum leguminoasele, roşiile, broccoli sau varza, cu un conţinut ridicat de antioxidanţi, sunt parteneri fideli în lupta împotriva cancerului. Dar şi modul în care sunt condimentate aceste alimente poate fi un ajutor în bătălia cu ucigătoarea maladie. Printre aceşti mici soldaţi se numără ceapa, ghimbirul, menta, pătrunjelul şi inul, care, folosite în mod regulat, pot combate proliferarea celulelor canceroase.

Read more: Condimente care se „bat“ cu cancerul

Uleiul de rapiţă vă scapă de stres

de Cătălina Tăgârţă

Oferta de ulei alimentar de pe piaţă e din ce în ce mai variată. Pe lângă cel de floarea-soarelui, cel mai des întâlnit şi folosit în alimentaţie, au apărut şi alte tipuri de astfel de produse, care au şi proprietăţi curative. În acest din urmă scop, ele pot fi folosite, în funcţie de boala de care suferă fiecare, atât în mâncare, cât şi în loc de medicamente.

Read more: Uleiul de rapiţă vă scapă de stres

Napii întăresc sistemul imunitar

de Elena Şerban

În România, oamenii evită, din motive necunoscute, să consume napi, lăsând acest aliment doar pentru „masa” animalelor. Puţină lume ştie însă că aceste rădăcinoase conţin cantităţi apreciabile de vitaminele A, B6, C şi K, fibre, grăsimi, proteine şi cupru. De asemenea, au avantajul că nu îşi pierd din calităţi prin preparare.

Read more: Napii întăresc sistemul imunitar

Ardeiul gras reduce riscul bolilor cardiovasculare

de Eugenia Golub

Ardeiul gras este o legumă foarte des folosită în bucătărie, datorită gustului său plăcut, dar şi a proprietăţilor nutriţionale deosebite. El se numără printre legumele cu cel mai ridicat conţinut de vitamine A şi C. De altfel, 100 de grame de ardei gras roşu asigură de trei ori necesarul zilnic al organismului de vitamina C şi 110% din necesarul de vitamina A. De asemenea, ardeiul mai conţine vitaminele B1, B6, E, K, mangan, acid folic, potasiu, licopen, fibre şi cupru.

Read more: Ardeiul gras reduce riscul bolilor cardiovasculare

Sucul de varză calmează înţepăturile produse de insecte

de Liliana Simidon

Vara este un anotimp foarte aşteptat de toată lumea, însă aduce, o dată cu ea, şi insecte nesuferite, precum ţânţarii. Cei mai afectaţi de neplăceri sunt copiii şi persoanele care suferă de alergii.

Read more: Sucul de varză calmează înţepăturile produse de insecte

Roşiile previn apariţia cancerului de prostată

15-11-1de Cătălina Tăgârţă

Foarte multe persoane nu mai au chef de mâncare gătită vara, din cauza căldurilor, astfel că acestea consumă foarte multe salate, în special pe bază de roşii. Specialiştii susţin că aceste legume nu sunt numai foarte uşoare, dar conţin şi multe vitamine. Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a spus de ce e bine să mâncăm tomate şi care sunt proprietăţile medicinale ale acestora.

Read more: Roşiile previn apariţia cancerului de prostată

Lintea energizează şi creşte rezistenţa organismului

de Anda Postolache

Alături de soia, lintea este una dintre leguminoasele ce pot înlocui cu succes consumul de carne pe perioade mai lungi cum sunt posturile sau curele de dezintoxicare. În plus, fiind bogată în carbohidraţi ce se digeră mai greu şi intră mai târziu în sânge, este indicată şi diabeticilor, precum şi celor care vor să slăbească. Este un aliment aproape ideal, având proteine, minerale (calciu, fosfor, fier, acid folic şi vitaminele B şi C) şi fibre. Conţinutul ei caloric este: 100 g de linte uscată = 340 de calorii.

Read more: Lintea energizează şi creşte rezistenţa organismului

Galiul vă scapă de insomnii

de Claudia Stan

Galiul este o plantă ce creşte pretutindeni în Europa şi este intens utilizată în medicina naturistă pentru tratarea diverselor maladii. Aceasta şi-a câştigat un loc de cinste şi în rândul plantelor aromatice, datorită gustului său extrem de plăcut.

Tratează şi hepatita
Cercetătorii au descoperit, în urma unui unui studiu efectuat într-un spital pentru persoane cu tulburări psihice, că galiul tratează cu succes stările de insomnie. Planta este utilizată atât intern, sub formă de infuzie, dar şi extern, sub formă de cataplasmă, pentru răni. De asemenea, ceaiul obţinut din frunzele plantei (două linguriţe la o cană cu apă fierbinte), băut de trei ori pe zi, îmbunătăţeşte funcţiile ficatului, luptând împotriva hepatitei. În plus, infuzia se recomandă şi în stările febrile, aceasta curăţând organismul de toxine.

Impulsionează aparatul circulator
Galiul conţine asperuloside, substanţe ce produc hormoni meniţi să stimuleze activitatea aparatului circulator. Acest lucru a trezit interesul industriei farmaceutice, deoarece oamenii întâmpină din ce în ce mai des probleme legate de circulaţia sângelui. Astfel, dacă vi se întâmplă frecvent să suferiţi de fenomenul mâinilor şi picioarelor reci faceţi o fiertură din patru-cinci linguri cu frunze uscate şi doi litri de apă. Adăugaţi rezultatul în apa din cadă şi staţi acolo câte o jumătate de oră.
Această plantă previne şi apariţia celulelor canceroase şi le distruge în cazul în care boala este deja instalată, în fază incipientă.

Deodorant natural
Pentru că se spune că deodorantele de zi cu zi pot provoca apariţia cancerului, este bine să vă amintiţi de trucurile pe care le foloseau bunicii împotriva mirosului neplăcut. Astfel, în unele ţări europene, femeile se clăteau cu fiertură din galium, aceasta având un efect mai puternic decât bicarbonatul, la fel de intens folosit acum ceva vreme împotriva transpiraţiei. În plus, bolile de piele şi eczemele sunt vindecate cu ajutorul acestui deodorant natural parfumat, prin băi sau comprese sterile aplicate pe locul afectat (se înmoaie compresa sterilă în fiertură) de cel puţin două ori pe zi.

Sfat! Alifia din galium se poate găsi în farmacii şi este recomandată persoanelor care au varice şi ulceraţii ale gambei.