Main menu

header

Antioxidanţii din mierea de hrişcă anulează efectele radicalilor liberi

de Cristina Cristache

Pe lângă hrişca pe care o găsim în comerţ ca şi o cereală, există un amestec de plante ierboase, în majoritatea lor, anuale, care poartă acest nume generic. Acestea aparţin familiei Polygonaceae, specie din care mai fac parte şi măcrişul, rubarba sau ştevia creaţă. Cele mai vechi surse îi plasează provenienţa în Asia, unde a fost cultivată în urmă cu 8.000 de ani, în timp ce în Balcani apare pentru prima dată acum 6.000 de ani. Mierea din aceste ierburi poartă denumirea de miere de hrişcă, are o culoare foarte închisă, o consistenţă densă şi poate fi folosită cu succes la înlocuirea zahărului, dar şi pentru a trata diverse afecţiuni. Se consumă atât plantele verzi, cât şi fructele, care sunt tari, asemănătoare cu seminţele de floarea-soarelui, dar mult mai mici, fiind denumite ştiinţific achene.

Read more: Antioxidanţii din mierea de hrişcă anulează efectele radicalilor liberi

Cel mai bun analgezic natural: tahini

de Gabriela Niculescu

Durerea fizică nu-i este străină aproape nimănui şi, fie că o simţiţi ocazional sau în mod constant, ea face parte, din păcate, din viaţa dumneavoastră. V-aţi gândit însă vreodată că, deseori, durerile provin de la excesul de alimente sau de la alegerile alimentare nesănătoase? Anumite alimente sau excese contribuie efectiv la durerea fizică. În acelaşi timp, există în jurul dumneavoastră alimente care ajută la atenuarea durerii, mai eficace decât un medicament.

Read more: Cel mai bun analgezic natural: tahini

Bucuraţi-vă de ceaiurile de vară

de Mariana Borloveanu

În lumea modernă se revine din ce în ce mai frecvent la folosirea remediilor naturiste ca tratament. În această perioadă a anului, boli precum litiazele biliare şi renale, constipaţia cronică de origine nervoasă, dar şi formaţiunile tumorale de pe ficat pot fi tratate cu ajutorul infuziilor de fragi, soc şi isop. Maica Eufrasia de la Mănăstirea Surpatele recomandă tratarea acestor afecţiuni cu remedii naturiste vechi de sute de ani.

Read more: Bucuraţi-vă de ceaiurile de vară

Petalele de trandafir echilibrează digestia

de Cristina Cristache

Poate cea mai rafinată, răspândită şi dăruită floare este trandafirul. Legenda spune că a fost creat chiar de zeiţa florilor, Chloris, din trupul unei nimfe răpusă de moarte. Aceasta ar fi cerut celorlalţi zei să-i dăruiască ceva, şi astfel Apollo l-a luminat şi l-a ajutat să înflorească, Dionis i-a oferit parfum. Cele trei graţii i-au dat strălucire, farmec şi veselie, iar de la Ares, zeul războiului, a primit spini pentru a-şi apăra frumuseţea.

Read more: Petalele de trandafir echilibrează digestia

Superfructul gâc, ideal pentru copii, gravide şi, mai ales, pentru vârstnici

de Cristina Cristache

Seamănă cu o lămâie portocalie, alungită uşor ca o tărtăcuţă, cu coajă ţepoasă, dar moale, şi este studiat în ultima vreme de cercetători din toată lumea. Din primele descoperiri şi-a căpătat deja renumele de fructul din Rai sau superfructul Gâc! Pentru că are un sezon de recoltare relativ scurt, cu vârfuri în decembrie şi în ianuarie, Gâc este, de obicei, servit la ocazii festive precum Anul Nou vietnamez, dar şi la nunţi. De curând, sucul din aceste fructe este comercializat şi în afara Asiei, ca o sursă importantă de fitonutrienţi, şi poate fi administrat chiar şi bebeluşilor.

Read more: Superfructul gâc, ideal pentru copii, gravide şi, mai ales, pentru vârstnici

Lavanda rezolvă afecţiunile cardiace pe fond de stres

de Gabriela Niculescu

Pe vremea romanilor, lavanda se folosea pentru parfumarea apei de baie şi a lenjeriei proaspăt spălate, de aici şi numele lavare, care semnifică a spăla. În Evul Mediu, lavanda şi-a legat numele de vindecarea bolilor infecţioase, parfumul ei fiind asociat cu curăţenia. În acele timpuri se credea că mirosurile urâte favorizează transmiterea bolilor.

Read more: Lavanda rezolvă afecţiunile cardiace pe fond de stres

Înlocuiţi zahărul cu extract din ştevie dulce sau cu fructe

de Cătălina Tăgârţă

Numit de mulţi cercetători „moartea albă” dacă este consumat frecvent, zahărul poate da dependenţă şi deteriorează calitatea şi durata vieţii. Experţii avertizează că până şi dulciurile şi mâncărurile rafinate, despre care se ştie că nu conţin îndulcitori, tot au îndulcitori într-o cantitate mai mică. De aceea, medicii atrag atenţia persoanelor sănătoase, dar mai ales diabeticilor sau pacienţilor obezi, să fie atente la produsele pe care le consumă.

Read more: Înlocuiţi zahărul cu extract din ştevie dulce sau cu fructe

Bun în dureri abdominale: prazul

de Diana Georgescu

Este supranumit „ceapa blândă”. Acum cinci milenii, popoarele celtice îi atribuiau proprietăţi magice. De asemenea, asirienii, chinezii şi egiptenii antici îl apreciau pentru calităţile lui culinare şi terapeutice. Cantitatea mare de apă pe care o conţine, peste 90%, îl recomandă pentru curele de detoxificare.

Read more: Bun în dureri abdominale: prazul

Busuiocul, util în tulburări de menopauză şi andropauză

de Mariana Borloveanu

- leacuri mănăstireşti

Aromat şi cu efecte calmante, busuiocul a fost adus în Europa de Carol cel Mare şi cultivat ca iarbă medicinală în grădinile de pe lângă mănăstiri. În culturile vechi precreştine din Orientul Apropiat, dar mai ales în Palestina, era considerat o plantă sfântă, fiind folosit în scopuri religioase şi păstrat până în vremurile creştinării Europei. Astăzi este folosit în principal pentru tratarea bolilor digestive, nevrozelor atonice şi tulburărilor cauzate de stres. Ieromonahul Gamaliil, de la Schitul Mischii, are câteva leacuri cu busuioc pe care le preţuieşte foarte mult şi a căror eficienţă a cunoscut-o personal.

Read more: Busuiocul, util în tulburări de menopauză şi andropauză

Sucul de mere elimină pietrele la ficat în şase zile

13-01-1de Cătălina Tăgârţă

Calculii la ficat şi la vezica biliară sunt rezultatul direct al unei alimentaţii nesănătoase. Din păcate, analizele de rutină nu dezvăluie dacă există sau nu pietre la ficat. Numai rezonanţa magnetică poate detecta o dilatare a canalului biliar, cauzată de acestea. În plus, ţinând cont de faptul că ele sunt cauza multor boli cronice, nutriţionistul şi fitoterapeutul Liviu Buluş (medalion) ne-a dezvăluit o cură pe bază de suc de mere, ce face efectiv minuni.

Read more: Sucul de mere elimină pietrele la ficat în şase zile

Caisele îmbunătăţesc vederea

de Daniela Anton

A venit vremea caiselor, aşa că veţi putea consuma în voie aceste fructe micuţe şi pufoase. Pe lângă gustul minunat şi hidratarea pe care le oferă, caisele sunt pline de nutrienţi care vă ajută în nenumărate probleme de sănătate. Iată care sunt beneficiile caiselor.

Read more: Caisele îmbunătăţesc vederea