de Iulian D. Moleianu
Papura roşie este inamicul numărul unu al pancreatitei. Numită şi obligeană, trestie mirositoare sau crin de apă, planta provine din India şi a fost adusă în Europa de Est prin secolul al XIII-lea, de nomazii tătari şi turci, care o utilizau la dezinfectarea apei de băut. Aceasta creşte în flora spontană prin locuri mlăştinoase, în şanţuri umede şi pe malurile apelor lin curgătoare sau ale bălţilor, mai ales în Banat, Crişana şi Bucovina.
Read more: Papura rosie vă scapă de pancreatităde Carmen Ciripoiu
Fiartă sau crudă, dolofana conopidă a devenit un panaceu de neegalat în lupta cu bolile. Aceasta previne anemia, blochează osteoporoza, întăreşte imunitatea, combate constipaţia, preîntâmpină formarea cheagurilor de sânge şi reduce riscul apariţiei cancerului.
Read more: Conopida reduce riscul apariţiei canceruluide Cristina Cristache
În tradiţia populară românească, bozul era odinioară una dintre plantele cel mai utilizate și apreciate. Terapia cu boz se transmitea din generaţie în generaţie datorită efectelor benefice dovedite de-a lungul veacurilor în diferite afecţiuni. Numit fratele sălbatic al socului, are proprietăţi asemănătoare, însă mai puternice. Acesta conţine ulei volatil, răşini, acid tartric, acid malic, saponine, un colorant albastru şi substanţe amare. Femeile ţineau bozul mereu la îndemână pentru tratamente diverse, dar şi pentru că boabele rozalii erau ideale pentru vopsirea ţesăturilor.
Read more: Bozul previne obezitatea şi ajută în curele de slăbirede Iulian D. Moleianu
Stările de răceală şi mai ales cele gripale, contactate în anotimpurile calde, dau bătăi de cap mult mai mari decât acelea cu care suntem obişnuiţi în sezonul mai rece. Medicina naturistă oferă însă remedii chiar şi în aceste situaţii nedorite. Paraipanul este una dintre plantele la care puteţi apela cu încredere atunci când sunteţi răciţi.
Read more: Paraipanul alungă răcelile rebele de varăde Iulian D. Moleianu
Secărica este o plantă utilizată încă din vechime în scopuri terapeutice. Fructele sunt bogate în ulei volatil şi au întrebuinţări multiple atât în medicină, cât şi în alimentaţie. Infuzia preparată dintr-o linguriţă şi jumătate cu fructe la o ceșcuță cu apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac, măreşte cantitatea de lapte femeilor care alăptează, reglează funcţiile stomacului, combate inflamaţiile intestinale, calmează colicile, fluidifică secreţiile bronhice şi măreşte diureza.
Read more: Secărica linişteşte colicilede Raluca Grințescu
Planta ştir a fost folosită în remediile triburilor native americane, în medicina antică europeană și în cea orientală. Semințele se pot mânca crude dacă sunt presărate peste mâncăruri sau salate, prăjite asemeni popcornului, dar fără ulei, sau măcinate sub formă de făină. Aceste semințe de știr sunt recomandate în multe diete datorită faptului că nu conțin gluten și pentru că sunt proteine-complete, cu un profil mai ridicat decât proteinele obținute din carne sau lactate.
Read more: Cel mai bun stimulator imunitar: ştirulde Mariana Borloveanu
Dintre fructele verii, cele de pădure sunt mai căutate decât toate celelalte, şi asta datorită faptului că, pe lângă savoarea cu totul aparte, au un conţinut extrem de bogat în vitamine (C, E, A, complexul de vitamine B) şi minerale (magneziu, calciu, potasiu, fier). Atât proaspătă, cât şi preparată termic, zmeura este un adevărat tezaur de aromă şi savoare, tratând până la vindecare afecţiuni ale stomacului, pancreasului, rinichilor şi chiar neoplasme. Părintele Caliopie, de la Mănăstirea Putna, pune mare preţ pe zmeura proaspătă, dar ne-a împărtăşit şi alte remedii naturiste.
Read more: Leacuri mănăstireşti: Zmeura stopează evoluţia tumorilorde Raluca Grințescu
Hildegard von Bingen a trăit în urmă cu 1.000 de ani în Germania şi a devenit cunoscută în toată lumea prin leacurile sale de sănătate transmise oral vreme de aproape un mileniu. Potrivit călugăriței Hildegard, vindecarea este un proces care se petrece pe mai multe planuri, la care participă nu numai corpul, ci şi sufletul, spiritul - deci şi Dumnezeu - şi cosmosul. Iată câteva remedii naturiste pentru bolile de ficat de la Hildegard von Bingen!
Read more: Remedii naturiste pentru bolile de ficat ale maicii Hildegard von Bingende Cătălina Tăgârță
Vița-de-vie roșie este originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei. Planta poate atinge o înălțime de 35 de metri și este cultivată pentru fructul său, strugurele de masă. Însă, în scopuri terapeutice s-a folosit din cele mai vechi timpuri seva viței-de-vie pentru tratarea bolilor de ochi și de piele; frunzele, pentru oprirea sângerărilor; strugurii necopți, pentru inflamațiile gâtului, boli infecțioase; stafidele, în tratarea tuberculozei. În plus, strugurii copți au și rol nutritiv, vitaminizant, mineralizant, antitumoral.
Read more: Frunzele de viţă-de-vie roşie vă scapă de arsurile solarede Raluca Grințescu
Chlorella este unul dintre cel mai dezbătute şi studiate suplimente alimentare din lume. Sursă complexă de aminoacizi şi de proteine, Chlorella este o alegere bună pentru cei care doresc să se supună unui program de detoxifiere a organismului.
Read more: Alga cu cea mai puternică acţiune de detoxifiere: chlorellade Cristina Cristache
Arborele manuka este înrudit cu arborele de ceai, având însă un efect terapeutic mai puternic. Acesta este originar din Noua Zeelandă, unde este supranumit copacul vindecător. Beneficiile uleiului esenţial de manuka sunt atribuite în special proprietăţilor sale antibacteriene, însă este utilizat şi ca antidot pentru muşcături de insecte şi înţepături, antimătreaţă, antifungic, antiinflamator, antihistaminic, antialergen, cicatrizant, citofilactic, deodorant şi relaxant.
Read more: Uleiul esenţial de manuka, vindecătorul pielii bolnave