de Gabriela Bunea
Denumită popular şi argintură, urechelniţa este o plantă medicinală folosită atât pentru uz intern, cât şi extern, pentru tratarea mai multor afecţiuni. Creşte ca floră spontană în Europa, iar la noi e întâlnită în zonele calcaroase.
Read more: Scăpaţi de infecţiile urechii cu urechelniţăde Gabriela Niculescu
Cherimoya (Annona cherimola) e fructul naţional din statul Chile, dar se găseşte şi în Ecuador, şi în Peru. Cherimoya este rodul unui copac veşnic verde, aceste fructe fiind dense şi crescând repede. Perioada de creştere începe în februarie, în aprilie fiind perioada ideală pentru culegerea recoltei. Copacul ajunge la maturitate până la 10 metri înălţime. Acest fruct exotic are o mulţime de beneficii şi e folosit deseori ca afrodiziac sau pentru îmbunătăţirea fertilităţii.
Read more: Cherimoya, recomandat în anemiide Gabriela Niculescu
Şofranul ar trebui să fie unul dintre condimentele nelipsite dintr-o casă, spun cercetătorii australieni, care au descoperit că acesta ajută la îmbunătăţirea vederii, putând preveni chiar orbirea. Şofranul se obţine destul de greu, iar o cantitate mică are proprietăţi foarte puternice, tocmai de aceea este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume.
Read more: Şofranul protejează vedereade Liliana Simidon
Ficatul este supranumit „laboratorul central al organismului”, fiind realmente o adevărată uzină pentru corpul nostru. De aceea este poate cel mai afectat de un stil de viaţă nesănătos. Pentru a menţine sănătatea lui, natura vă vine în ajutor cu câteva „trucuri”.
Read more: Sparanghelul menţine ficatul sănătosde Mariana Borloveanu
- leacuri mănăstireşti
Fascinanta cromatică a toamnei ne binedispune, mai ales în preajma pădurilor cu arbori seculari. Despre stejar am aflat că, pe lângă faptul că ne încântă, are şi puteri tămăduitoare. Părintele Costantinos Karaisaridis din Grecia ne-a destăinuit semnificaţia biblică a stejarului Mamvri, dar şi leacuri cu frunze şi scoarţă uscată, alături de binefacerile nebănuite ale cafelei obţinute din ghindă. Stejarul este adjuvant în hemoragii interne, dizenterie, colită de fermentaţie şi elimină definitiv oboseala.
Read more: Cafeaua de ghindă, energie naturalăde Cristina Cristache
Laptele matern are multe calităţi excepţionale atât pentru bebeluş, cât şi pentru mamă. Copilului îi întăreşte sistemul imunitar, îl protejează împotriva diabetului, obezităţii, astmului, iar pe mame le ţine departe de cancerele de sân şi ovarian şi le ajută să se recupereze mai repede. Însă, nu orice sân produce lapte satisfăcător atât calitativ, cât şi cantitativ, şi atunci multe mămici fac greşeala de a introduce suplimente în alimentaţia bebeluşului, fără să încerce mai întâi stimularea producţiei proprii. Din fericire, natura are soluţii.
Read more: Soluţii naturale ce stimulează lactaţiade Carmen Ciripoiu
Bulimia, adică foamea excesivă, necontrolată, afectează 2% din populaţia feminină a Globului, iar ultimele cercetări arată că va ajunge să pună stăpânire peste 20% dintre persoane (nu numai de sex feminin). Din fericire, această problemă poate fi ţinută sub control cu tratamente naturiste.
Read more: Suferiţi de bulimie? Angelica e salvareade Carmen Ciripoiu
În plină toamnă, durerile de articulaţii se intensifică foarte mult din cauza frigului şi a umezelii, din pricina variaţiilor bruşte de temperatură şi a presiunii atmosferice ridicate, cei mai expuşi fiind suferinzii de reumatism şi cei cu afecţiuni artrozice.
Read more: Varza crudă luptă cu reumatismulde Gabriela Bunea
Siminocul este o plantă medicinală ierboasă cu flori galbene, care în popor e cunoscută şi sub denumirea de cireşari sau flori de paie.
Planta are diverse proprietăţi curative datorită substanţelor amare din compoziţie, dar conţine şi flavonoide, săruri minerale sau ulei volatil, care fac din siminoc o plantă deosebită pentru tratarea unui lung şir de afecţiuni.
de Liliana Simidon
Gastrita este o boală care apare din ce în ce mai frecvent din cauza stilului de viaţă dezordonat, a stresului prelungit, a alimentaţiei iraţionale, a consumului de băuturi alcoolice în cantităţi mari şi a fumatului.
Read more: Sucul de varză luptă cu gastritade Diana Georgescu
Usturoiul este considerat, încă din Antichitate, un „medicament-minune”, cu multiple efecte terapeutice. Pe lângă rolul deosebit pe care îl are în buna funcţionare a sistemului cardiovascular, el posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni.
Read more: Soldatul imunităţii: usturoiul