de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Ceapa verde este cunoscută de pe vremea romanilor, considerându-se încă de pe atunci că toţi cei care o consumau beneficiau de proprietăţile sale de reîntinerire, purificare şi regenerare.
Read more: Ceapa verde susţine sănătatea oaselorde Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Vedetă a lanurilor care se unduiesc în soarele verii, macul, floare fermecătoare, furnizează semințe utilizate pe scară largă deopotrivă în gastronomie și în medicina naturistă.
Read more: Macul reglează ritmul circadiande Roxana Istudor şi Adrian Barna
Dincolo de aspectul său regal, de forma minunată a corolei și de parfumul îmbătător, inegalabil, crinul alb are numeroase proprietăți terapeutice, pe care oamenii de știință le descoperă una după alta.
Read more: Crinul alb tratează tulburările de memoriede Simona Soare Ghișea şi Flori Pintea
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe, având rolul de a recunoaşte milioane de substanţe chimice nocive (celule moarte, toxine, grăsimi, hormoni în exces) și de a le transforma în substanţe inofensive pentru organism. Acestea sunt eliminate, ulterior, prin organele excretoare. Ficatul reciclează, regenerează şi detoxifică. Totuși, cu cât organismul este mai „bombardat” cu alimente hiperprocesate, rafinate, prăjite, cafea, alcool, medicamente de sinteză, cu atât mai greu este procesul de neutralizare a toxinelor. Astfel, apare inflamaţia. Ce remedii naturiste ajută la regenerarea țesutului hepatic, aflați de la Ilona Tudor, fitoterapeut și specialist în nutriție (www.remediinaturale.ro).
Read more: Suplimente naturale, ce exercită un puternic efect detoxifiant şi antitoxic Fitoterapeut Ilona...de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
De mii de ani, schinduful a fost folosit în medicina alternativă pentru a trata multe boli. În anii din urmă, a devenit un condiment larg răspândit și un agent de îngroșare de uz casnic, proprietățile sale numeroase fiind certificate de studiile științifice.
Read more: Schinduful combate inflamaţiile intestinalede Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Cu aspectul său exotic, care i-a adus supranumele de „beluga”, lintea neagră este o comoară nutrițională, un deliciu culi- nar și, în același timp, un aliat al sănătății oamenilor, întrucât conține substanțe care mențin buna funcționare a metabolismului.
Read more: Lintea neagră previne îmbătrânirea prematurăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Omniprezent pe malurile apelor curgătoare, brusturele-dulce este o plantă cu proprietăți medicinale atât de remarcabile, încât a ajuns în literatura de specialitate și a beneficiat de numeroase studii efectuate de oamenii de știință.
Read more: Brusturele-dulce ameliorează ataxiade Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Este emblema Orientului, simbolul iubirii, dar și un excelent remediu pentru sănătate, fiind folosit încă din Antichitate pentru virtuțiile sale deosebite. Considerat un medicament universal, trandafirul este minunat pentru îmbunătățirea vederii, auzului, dar și a activității mușchiului cardiac la persoa- nele vârstnice.
Read more: Petalele proaspete de trandafir vindecă plăgile infectate şi arsurilede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Arbore nobil, de o frumusețe și o rezistență legendare, eucaliptul îi este util omului dintr-o multitudine de perspective, oferind deopotrivă o cherestea dintre cele mai apreciate și proprietăți vindecătoare, prin intermediul unui ulei esențial faimos în toată lumea.
Read more: Uleiul esenţial de eucalipt, analgezic natural în caz de migrenăde Roxana Istudor şi Adrian Barna
Pe lângă faptul că furnizează energie sub formă de calorii, alimentele aduc organismului vitamine esențiale și alți nutrienți, cu efect demonstrat asupra sănătății. Pentru a crește consumul de micronutrienți, multe țări își fortifică alimentele cu aceste substanțe, în procesul cunoscut ca biofortificare. Alături de modificarea genetică, dincolo de controverse, metoda a vădit efecte certificate asupra bunei funcționări a metabolismului.
Read more: Dincolo de controverse Alimentele biofortificate şi efectele asupra sănătăţiide Ștefania Băcanu şi Adrian Pătrăuceanu
Scoarța de salcie albă mai este denumită aspirină naturală, datorită beneficiilor extraordinare pe care le aduce organismului. Preparatele pe bază de scoarță de salcie au acțiune analgezică, antireumatică și astringentă, grație conținutului ridicat de salicină, substanță care are același efect ca acidul acetilsalicilic, ingredientul activ din celebra aspirină.
Read more: Scoarţa de salcie albă previne atacul cerebral