de Raluca Grințescu
Organismul uman este în permanentă transformare, iar celulele, în cursul vieții lor, se reînnoiesc, schimbând atomi și molecule. Atunci când organismul semnalează niște simptome neobișnuite în viața de zi cu zi, precum amețeala, este cazul să acordați mai multă atenție echilibrului interior.
Read more: Remedii naturiste pentru ameţealăde Carmen Ciripoiu
Pline de antioxidanți, vișinele, surorile văduvite de celebritate ale cireșelor, au beneficii incredibile asupra sănătății noastre, de la combaterea insomniei și arderea caloriilor până la echilibrarea sistemului nervos.
Read more: Vişinele combat petele de bătrâneţede Carmen Ciripoiu
După o lungă perioadă de uitare, fumărița le aduce zâmbetul pe buze tuturor celor care au crezut în fantasticele sale virtuți terapeutice. Motivația o constituie incredibilele substanțe pe care planta le conține (fumarină, cordalină și flavonoide), care reglează funcţia fierii și a splinei, fiind un hepatobiliar de excepție atât în crizele acute, cât și în dischineziile biliare cronice.
Read more: Siropul de fumăriţă, benefic pentru eliminarea pietrelor de la bilăde Gabriela Niculescu
Nutriționiștii atrag atenția asupra faptului că alimentele trebuie consumate separat, deoarece au timpi diferiți de descompunere în procesul digestiei. Combinarea carbohidraților cu proteine, de exemplu, este un mod nefast de a crea gaze în stomac și, implicit, balonare. Dacă totuși nu doriți să renunțați la carne și la cartofi ca alimente consumate împreună, iată câteva remedii naturiste pentru a scăpa de flatulență.
Read more: Chimenul vă scapă de gaze la stomacde Cătălina Tăgârță
Ligia Pop (foto) este liderul oficial în materie de raw food din România. Din 2009, de când a început promovarea acestui stil de viaţă prin evenimente naţionale şi cărţi publicate în domeniu, curentul a luat o amploare foarte mare. La ora actuală, un rezultat indirect al activităţii sale este existenţa celor peste 50 de restaurante, cofetării, firme de catering şi centre de sănătate din ţară, care promovează o alimentaţie bazată preponderent pe crudităţi. Ligia este raw food chef (bucătar specializat în alimentaţia vegană fără foc), consultant în nutriţie raw food şi autor. Pe lângă acestea, organizează Raw Generation Expo - un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos și este gazda show-urilor tv online „Ligia’s Kitchen” şi „De Vorbă cu Ligia”. Dacă sunteți interesați de un stil de viață sănătos, pe site-ul său, ligiapop.com, puteți găsi sfaturi și rețete explicit detaliate. Ligia amintește frecvent de importanța consumului de semințe chia, despre care puteți afla mai multe în continuare.
Read more: Ligia Pop: „Seminţele de chia conţin de cinci ori mai mult calciu decât laptele“de Carmen Ciripoiu
Consemnată de celebrul medic al Antichității Dioscoride în tratatul său și folosită de vechii daci pentru tratarea durerilor de piept, dinți, rinichi și splină, tătăneasa rămâne una dintre plantele cel mai folosite pe plan mondial.
Read more: Tătăneasa a câştigat bătălia cu panariţiulde Carmen Ciripoiu
Afecțiune incomodă, întâlnită la aproape 3% dintre locuitorii planetei, hiperhidroza (transpirația excesivă) apare, potrivit specialiștilor, ca urmare a unei întreruperi de informaţie între hormoni şi hipotalamus, centrul din creier care controlează nervii responsabili cu activitatea glandelor sudoripare. Cum scăpați de ea? Cu ajutoarele din natură, folosite cu succes în medicina tradițională de mii de ani.
Read more: Oţetul din cidru de mere reduce transpiraţia excesivăde Carmen Ciripoiuz
Dintre fructe, porumbele sunt cel mai bogate în tanin, valoarea lor energetică fiind de 56 kcal la 100 g, dar conțin din belșug și fier, potasiu, magneziu, zinc, sodiu și vitaminele B2, B15, PP și C. În scopuri terapeutice se folosesc atât fructele, cât și florile de porumbar, ambele având efect astringent, diuretic, depurativ, tonifiant, antiseptic și sedativ.
Read more: Mustul din fructe de porumbar opreşte scurgerea sângelui din nasde Cătălina Tăgârță
Pentru o viață sănătoasă, pe lângă mișcare, medicii și nutriționiștii recomandă consumul de fructe și legume. Însă acestea e de preferat să fie procurate din surse sigure și, foarte important, să fie spălate bine înainte de consum. Potrivit unor studii efectuate recent în America și în Danemarca, unde zeci de persoane s-au îmbolnăvit de hepatita A după ce au consumat fructe de pădure congelate ce proveneau dintr-un lanţ de supermarketuri, oamenii de știință atrag atenția cu privire la modul de curățare al alimentelor. În plus, în România trebuie acordată atenție și la locul de unde sunt procurate produsele.
Read more: Fructele de pădure atrag hepatita Ade Raluca Grințescu
Caisul, cunoscut şi sub denumirea botanică de Prunus Armeniaca, provine din Armenia, unde a fost descoperit cu câteva sute de ani în urmă. Acest arbore de dimensiuni mici se cultivă de foarte mult timp, iar unele surse îl menţionează ca având originea în China. Caisul are multiple întrebuinţări, pe lângă fructele sale gustoase şi nutritive se utilizează şi pentru sâmburii săi, din care se extrage un ulei cu proprietăţi minunate.
Read more: Uleiul din sâmburi de caise înlătură stresulde Carmen Ciripoiu
Cine poate să anunțe vremea exactă mai bine chiar decât meteorologul de serviciu? Meteosensibilii! Cum să înfruntați sensibilitatea de vară și să-i veniți de hac vă spune dr. Ruxandra Constantina (foto), medic specialist gemoterapie.
Read more: Dr. Ruxandra Constantina: „Meteosensibilitatea de vară trece cu extracte din muguri de viţă-de-vie“