de Gabriela Niculescu
O problemă destul de des întâlnită este răul de călătorie, fie că ne deplasăm cu autoturismul, cu trenul sau cu avionul. Pentru a evita aceste stări de disconfort puteţi încerca diverse remedii din plante.
Read more: Plante ce combat răul de călătoriede Liliana Simidon
Scolioza este o afecţiune a coloanei vertebrale, ce determină curbarea acesteia fie dintr-o parte în cealaltă, fie din faţă în spate, apărând forma „S”. În funcţie de cât de gravă este afecţiunea, efectele sale pot fi pregnant vizibile sau, din contră, abia observabile.
Read more: Masajul cu ulei de susan, benefic în scoliozăde Mariana Borloveanu
- Leacuri mănăstireşti
Pâinea pustnicească este un aliment pe cât de simplu, pe atât de sănătos şi în acelaşi timp este un adevărat medicament pentru cei care se hrănesc cu ea. Pentru toţi cei care o folosesc, această pâine este aducătoare de sănătate, dar şi de har, motiv pentru care aceasta se consumă în post şi în rugăciune. Părintele Ghelasie de la Mănăstirea Frăsinei o recomandă atât pustnicilor, cât şi credincioşilor, punând mare preţ pe cereale.
Read more: Medicamentul călugărilor: pâinea pustniceascăde Daniela Anton
- Netratată, duce la diabet, obezitate sau boli cardiovasculare
Un nivel mare al glicemiei în sânge poate duce la numeroase dezechilibre în organism, dereglări care pot fi cauza apariţiei unor afecţiuni precum diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare. Dacă aveţi această problemă nu trebuie să recurgeţi neapărat la pastile. Este de ajuns să adoptaţi unele măsuri şi să mâncaţi alimente care nu vă fac rău şi la orele potrivite. Iată câteva plante şi fructe care ajută la reglarea glicemiei din sânge şi care ţin diabetul sub control.
Read more: 10 plante care reglează glicemiade Gabriela Niculescu
Făina de cânepă este un aliment cu valori nutriţionale deosebite, care conţine multe răspunsuri la problemele dietei dumneavoastră zilnice. În făina de cânepă găsiţi ambele tipuri de proteine: structurale şi biologic active (globulare). Proteinele structurale includ colagenul, creatina şi fibrogenul, acestea fiind constituenţii principali ai oaselor, pielii, părului şi ligamentelor. Proteinele biologic active sunt mai ales globulinele şi includ, de exemplu, hormonii, hemoglobina, anticorpii (imunoglobulinele) şi enzimele.
Read more: Făina de cânepă previne osteoporozade Gabriela Niculescu
Gelul din seminţe de roşii conţine un ingredient natural identificat de oamenii de ştiinţă britanici drept o componentă-cheie pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. Acest gel, descoperit de profesorul britanic Asim Dutta-Roy, a fost adăugat printre ingredientele unui suc natural şi urmează să fie inclus în multe alte produse. Motivul? Protejează sistemul cardiovascular.
Read more: Seminţele de roşii, aspirină naturalăde Gabriela Niculescu
Cistus incanus este una dintre plantele foarte bogate în polifenoli, cunoscuţi pentru efectele lor antioxidante.
Read more: Cistus incanus, un excelent cicatrizantde Cătălina Tăgârţă
Acru la gust, dar dulce pentru sănătate. Oţetul de mere e unul dintre cele mai vechi medicamente folosite de oameni. Acesta a fost menţionat pentru prima oară în tratatele de medicină egiptene scrise în urmă cu mai bine de trei milenii, şi tratează mai multe afecţiuni, de la reumatism, colecistită, anemie, indigestii şi hipoaciditate până la obezitate, fiind un aliat de nădejde în curele de slăbire.
Read more: Oţetul de mere, de ajutor în reumatismde Liliana Simidon
Colita reprezintă o inflamaţie a colonului, partea finală a intestinului gros. Aceasta este însoţită de o durere severă în abdomen, de nevoia stringentă şi frecventă de a defeca - uneori cu sângerare -, iar pofta de mâncare se diminuează. Toate acestea determină o stare accentuată de slăbiciune, precum şi nevoia de a dormi. Din fericire, natura are leacuri şi pentru această problemă.
Read more: Orezul integral, de folos în caz de colităde Mariana Borloveanu
- Leacuri mănăstireşti
Cunoscut încă de pe vremea dacilor, brusturele sau captalanul este una dintre plantele tămăduitoare, în principal datorită acizilor cafeoilchinici pe care îi conţine. Denumirea ştiinţifică a brusturelui este Arctium lappa, care în traducere din limba greacă ar însemna „labă de urs”, asemănare pe care o găsim la forma frunzelor plantei. Brusturele conţine o serie de principii active cum ar fi insulina, săruri de potasiu, ulei volatil şi substanţe antimicrobiene, care îi conferă proprietăţi vindecătoare pentru o multitudine de afecţiuni. Pe lângă proprietăţile detoxificante de excepţie, este foarte eficient în tratarea psoriazisului, a artritei reumatoide, a cancerului de piele şi de colon.
Read more: Brusturele face minuni în artrita reumatoidăde Anda Postolache
Mugurii de plop sunt folosiţi în tratarea a peste 70 de afecţiuni, interne şi externe, datorită numeroaselor proprietăţi terapeutice: antibiotice, expectorante, antifebrile, diuretice, dezinfectante, antireumatice, antiinflamatoare, antiseptice, antifungice, astringente, cicatrizante, epitelizante, analgezice, diaforetice, tonice, balsamice şi aromatizante.
Read more: Antibiotic verde: mugurii de plop