de Raluca Grințescu
Condimentele pe care le întrebuinţaţi pentru a da gust mâncărurilor pot fi folosite cu succes şi în ritualul de îngrijire a tenului. Bogate în antioxidanţi şi în ingrediente active, condimentele pot trata micile imperfecţiuni ale pielii şi pot curăța epiderma de cele mai încăpăţânate impurităţi. Iată câteva condimente pe care le puteți utiliza cu încredere, pentru a avea un ten impecabil zi de zi.
Scorţişoara
Scorţişoara este cu adevărat un condiment-minune. În cazul în care vă treziți cu un coş nesuferit, amestecați o linguriţă cu miere cu jumătate de linguriţă cu scorţişoară măcinată, apoi aplicați „alifia” în zona cu probleme. Dacă până dimineaţa coşul nu dispare, repetați procedura şi în seara următoare. Plină de antioxidanţi, adică de substanţe care încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii, scorţişoara poate fi folosită şi pe post de scrub. O dată pe săptămână, exfoliați-vă tenul cu următoarea mască: o linguriţă cu scorţişoară, o lingură cu zeamă de lămâie, trei linguri cu ulei de măsline şi o lingură cu zahăr tos. Aplicați pe față, țineți masca 15 minute, după care clătiți bine.
Turmericul
Aveți ten acneic şi v-ați săturat să folosiţi tot felul de produse scumpe din comerţ? Ce-ați spune dacă ați încerca un remediu ceva mai natural, dar cu efecte mult mai bune? Turmericul este un condiment-vedetă. Bogat în substanţe cu acţiune antiseptică şi antibacteriană, turmericul vă poate ajuta să reduceți aspectul inestetic al tenului acneic. Aplicați din două în două zile o mască ce conţine: o linguriţă cu turmeric şi zeamă de lămâie, câtă este necesară pentru a forma o pastă. Țineți amestecul pe zona preferată și lăsați să acționeze 20 de minute, apoi clătiți cu apă călduță din abundență.
Piperul negru
Aşa iute cum este, piperul negru poate face minuni pentru ten, mai ales dacă vă confruntați cu puncte negre. Pentru a scăpa de ele, faceți-vă o mască exfoliantă din: o linguriţă cu piper negru măcinat şi două linguriţe cu iaurt simplu. Aplicați masca prin mişcări gingaşe doar în zonele în care aveți puncte negre.
Rozmarinul
Puneți pe foc o oală cu apă, iar când începe să fiarbă adăugați câteva crenguţe proaspete de rozmarin. Luați oala de pe foc şi acoperiți-o cu un capac pentru câteva minute. Turnați apă într-un vas larg, aplecați-vă deasupra lui şi oferiți-i tenului dumneavoastră o infuzie cu rozmarin. Substanţele active din condiment vor conferi strălucire tenului. Puteți folosi ceai de rozmarin şi ca loţiune după demachiere.
Ghimbirul
Ghimbirul are proprietăţi antiaging, pe lângă multe alte beneficii de necontestat. Pentru a vă înfrumuseţa tenul, a-l curăța de impurităţi şi a-i reda catifelarea pierdută din cauza radicalilor liberi, tăiați două felii de ghimbir şi treceți-le uşor peste toată pielea feței. Nu frecați, altfel vă alegeți cu mici iritaţii. După ce terminați răsfăţul cu ghimbir, aşteptați 20 de minute, apoi clătiţi tenul cu apă rece.
Menta
Fierbeți o cană cu apă şi adăugați o mână cu frunze de mentă. Acoperiți vasul cu un capac şi lăsați lichidul la răcit. Când este rece, strecurați-l şi turnați apă infuzată într-o sticluţă. De fiecare dată când vreți să vă împrospătați ochii şi să scăpați de cearcăne, umeziți două dischete demachiante cu ceai de mentă şi aşezați-le pe ochi. După doar câteva minute, ochii dumneavoastră vor dobândi un aspect odihnit şi proaspăt.
SFAT. Puteți prepara o infuzie pe bază de cimbru (două lingurițe cu plantă uscată, la 250 ml apă fierbinte), pe care o puteți folosi pentru îngrijirea tenului. Înmuiați o dischetă demachiantă în infuzie și ștergeți bine tenul.