Main menu

header

  Acneea dă bătăi de cap atât adolescenţilor, cât şi adulţilor. Este o problemă incomodă şi neplăcută, dar care trebuie luată în serios. Formele grave necesită tratament specializat, dar cazurile mai simple pot fi remediate cu anumite tratamente naturale. Iată câteva dintre acestea.

Lămâia, detoxifiantă şi astringentă

  Acest fruct conţine vitamina C, dar şi antioxidanţi. Pentru combaterea coşurilor stoarceţi o lămâie, puneţi sucul într-o ceaşcă şi aplicaţi-l în mod regulat pe zonele afectate. Lăsaţi să se usuce. Repetaţi aplicarea de câteva ori pe zi, până ce dispar coşurile. Acest tratament simplu îmbunătăţeşte aspectul pielii şi grăbeşte uscarea coşurilor.

Mască din coajă de portocală

  La fel ca şi lămâia, portocala are proprietăţi deosebite, care ajută la tratarea neplăcutei acnei. Pentru a profita de aceste beneficii trebuie să descojiţi o portocală şi să zdrobiţi coaja până obţineţi o pastă ce trebuie amestecată cu puţină apă. Aplicaţi masca pe pielea curată. Lăsaţi să acţioneze asupra pielii până se usucă, iar apoi clătiţi cu apă. Faceţi tratamentul de două ori pe săptămână.

Papaya şi smântâna, balsam de prospeţime

  Amestecaţi bine două linguri cu smântână dulce şi două linguri cu pulpă zdrobită de papaya, până obţineţi o pastă omogenă. Întindeţi amestecul pe faţă, lăsaţi 30 de minute să acţioneze şi clătiţi cu apă caldă. Apoi stropiţi pielea cu apă rece, ştergeţi prin tamponare şi ungeţi cu cremă de gălbenele sau cu loţiune cu propolis.

Comprese cu infuzie din conuri de hamei

  Puneţi o lingură cu conuri de hamei la 100 ml de apă clocotită, acoperiţi vasul şi lăsaţi 15 minute să infuzeze. Apoi înmuiaţi câteva comprese sterile şi aplicaţi pe zonele afectate de acnee. Păstraţi timp de zece minute şi lăsaţi să se usuce natural.
Cristina Tache
Atenţie la alimentaţie!
- Consumaţi sucuri proaspete din morcovi, ţelină sau sfeclă roşie, carne albă, fără piele, fiartă sau preparată la grătar;
- Eliminaţi din alimentaţie dulciurile, cafeaua, alcoolul, tutunul, sarea iodată şi băuturile acidulate;
- Înlocuiţi fardurile obişnuite cu unele minerale;
- Schimbaţi zilnic prosopul de faţă sau folosiţi unele din hârtie, de unică folosinţă;
- Acneea severă se tratează numai sub supravegherea dermatologului şi urmând tratamente prescrise de acesta.