de Valeria Ispas
Sezonul rece aduce noutăți interesante și în ceea ce privește machiajul, nu doar în vestimentație. Pentru a reuși să ne încadrăm în tendințe, am recurs la make-up artistul Mirela Vescan. Ea ne-a prezentat prin exemplificare tainele unui machiaj fabulos, adecvat evenimentelor speciale.
Se poartă nuanţele îndrăznețe
„În acest sezon, tendințele în machiaj sunt diferite. Spre deosebire de anii trecuți, nu se mai promovează aspectul natural, ci se accentuează extrem de puternic fie pleoapele, fie buzele, cu nuanţe tari, uneori surprinzătoare. În prezentările de modă, un ruj turcoaz nu mai stârnește mirare”, își începe Mirela expunerea. Apoi nu omite să reamintească regulile de bază.
„Tenul trebuie să fie perfect curat și hidratat”
Conform reputatei artiste în arta machiajului, sunt trei reguli importante de care trebuie să ținem cont: „Tenul trebuie să fie perfect curat și hidratat - dacă acesta este în curs de descuamare, machiajul nu va reuși. Din acest motiv este de preferat să facem o ușoară exfoliere înainte, și apoi să hidratăm bine pielea. Fondul de ten trebuie să fie aplicat uniform și corect. Linia sprâncenelor să fie bine definită”.
„Pudra are în principal rol de stabilizare a fondului de ten și de matifiere”
Produsele de machiaj se împart în două categorii: cele care se aplică direct pe piele și cele care se aplică peste alte produse. Din prima categorie fac parte fondul de ten, corectoarele, pudra, rujul și mascara. Celelalte, cum sunt fardurile pentru pleoape, obraz, creioanele, tușul și restul produselor trebuie aplicate peste cele de bază. Ca o excepție, deși face parte din prima categorie, Mirela nu recomandă folosirea pudrei fără fond de ten. „Pudra are în principal rol de fixare a fondului de ten și de matifiere, fără aceasta pielea poate arăta ciudat, iar în machiajul profesionist este obligatoriu”, ne explică experta. „Dacă se folosesc produse de calitate și sunt aplicate corect, machiajul poate dura și două zile”, ne mai spune ea, accentuând importanța aplicării. Revine totuși pentru a sublinia că nu este recomandat să fie păstrat machiajul peste noapte decât în situații speciale.
„Întotdeauna, fardul gras se fixează cu fard mat”
Pentru demonstrația la care am asistat, artista a propus inversarea modului obișnuit de aplicare a bazei, care de obicei se face pe întreaga suprafață a feței și pe gât. Astfel, s-a aplicat fondul de ten doar pe pleoape și în jurul ochilor. Conform indicațiilor sale, „în acest fel este mult mai simplu de curățat surpusul care cade pe pomeți. După aplicarea acestuia și a pudrei, se trece la conturarea sprâncenelor. Partea superioară a acestora se conturează cu ajutorul unui fard special, care se aplică însă cu pensula, urmărind linia naturală a spâncenelor, dar suplinind eventualele goluri. Partea inferioară a sprâncenelor se conturează cu un fard puțin mai deschis. Adăugarea unui fard gras, auriu, sub sprâncene subliniază forma acestora. Odată finalizată această operațiune, se folosește un fard cremos negru pentru pleoapa de jos, care apoi este estompat cu un bețișor cu vată. Peste acesta se aplică fard mat, de aceeași culoare, care este masat ușor, până când produsul este uniform și fixat. Se estompează, iar sub el se adaugă o tușă de fard maro, cu care se procedează la fel. Se trece la pleoapa superioară, la care cu același fard cremos negru se urmărește linia ochiului, fără a se urca spre arcade. Se estompeză, se fixează cu fard negru mat, cu ajutorul unei pensule mai late. Se pune pe pleoapă o bază grasă, oranj sau roz. Se masează granița dintre culori. Maroul folosit inițial se aplică în colțul extern, spre interior. Apoi se estompeză cu culoarea folosită la bază. Întotdeauna fardul gras se fixează cu fard mat”.
„Pentru finalizarea pleoapei superioare se poate folosi altă culoare, în locul oranjului sau rozului”
Acum se poate trece la curățarea pomeţilor, după care se aplică fond de ten pe toată fața. Se conturează nasul, dinspre nări spre mijloc, cu un fard cu un ton mai închis. Este o bună ocazie de a corecta imperfecțiunile. Apoi se pun două dungi oblice de fard pe obraz, care se masează, estompându-se. Se aplică mascara, în două straturi, iar machiajul este finalizat. În funcție de ținuta aleasă și de nuanța de ten pentru finalizarea pleoapei superioare se poate folosi altă culoare, în locul oranjului sau rozului.
Reguli de corectare a formei nasului
Întrucât femeile sunt extrem de pretențioase și aflate mereu în căutarea perfecțiunii, este bine să cunoaștem regulile de corectare a formei nasului prin machiaj. Acesta se realizează cel mai ușor cu o pudră compactă, mai închisă cu una-două tonuri față de cea folosită pentru fixarea fondului de ten. Această pudră mai este numită și „modelatoare”, ea putând fi folosită pentru pomeți și corecțiile de contur ale feței dacă este nevoie, conform indicațiilor specialistei. În funcție de ceea ce se dorește a fi corectat la forma nasului, există câteva reguli simple:
- Nasul prea lung - se umbresc vârful nasului și puțin din suprafața nărilor. De asemenea, se pot umbri puțin lateralele nasului, cu plecare de pe zona pleoapei superioare;
- Nasul prea lat în partea superioară - se umbresc lateralele nasului, pornind dinspre rădăcina sprâncenelor;
- Nasul lat în partea inferioară - se umbresc aripile nasului și nările;
- Nasul cu deviație de sept - se vor umbri lateralele nasului, asimetric, astfel încât lumina să evidențieze o linie dreaptă.
- Nasul acvilin - se umbrește central, pe „podul” nasului.
După corectare, machiajul trebuie estompat, astfel încât umbrele să nu fie evidente.