Main menu

header

690 4 2de Carmen Ciripoiu  şi Carmen Bădulescu

V-ați gândit vreodată cum au reușit bunicile noastre, deși au fost niște gospodine desăvârșite, să arate mereu impecabil, chiar dacă habar nu aveau de saloanele de frumusețe? Secretul a stat în faptul că au izbutit să transforme alimentele în cele mai bune măști și creme, care le-au păstrat tinerețea.

Apa de varză, excelentă loțiune tonică

De ce bunicile noastre nu au avut niciodată riduri? Laptele a făcut mereu minuni pentru fața acestora. O jumătate de cană cu lapte praf se amestecă bine cu apă până se formează o pastă. Masca se aplică pe față și se lasă să acționeze 20 de minute. Rolul acesteia este de a catifela pielea, iar ridurile se vor șterge ușor, dar sigur. Tot laptele este cel care reușește să facă din mâinile uscate unele catifelate. O dată pe săptămână se introduc mâinile într-un vas cu lapte, timp de zece minute. Cea mai bună loțiune tonică de pe vremea bunicii, folosită cu succes și în ziua de astăzi, este apa de varză. După ce ați fiert varza, depozitaţi apa într-o sticlă și puneți-o la frigider. Aplicați în fiecare dimineață pe față. La fel de bună este și apa în care ați fiert spanacul sau broccoli.

Coaja de lămâie îndepărtează petele

Cum să scăpați de pete și cicatrici? Tot cu remediile cele mai bune ale bunicilor. Masați pielea cu coaja unei lămâi timp de câteva zile la rând, în funcție de gravitatea problemei. Veți fi surprinse, doamnelor, dar rezultatele sunt uimitoare, întrucât aciditatea coajei de lămâie are proprietăți de albire. În cazul în care aveți puncte negre și vreți să scăpați urgent de această problemă, amestecați o linguriță cu miere cu o linguriță cu tărâțe de grâu și un albuș. Compoziția se aplică pe zona cu puncte negre și se masează ușor, apoi se lasă să acționeze un sfert de oră. Soluția va înmuia punctele negre și va face ușoară îndepărtarea lor odată cu masca.

Zeama de cartofi, tratament pentru ochi obosiți

Remediul perfect pentru a reduce stresul și a vă relaxa ochii este amestecul de zeamă de castravete cu zeamă de cartofi. În această compoziție introduceți o dischetă demachiantă și aplicați pe ochi timp de un sfert de oră. Pentru o mască nutritivă aveți nevoie de patru-cinci ciuperci, pe care le mixați până obțineți o pastă. Adăugați o lingură cu smântână și o linguriță cu ceai verde concentrat. Amestecați bine și aplicați masca pe față. Păstrați 15 minute, apoi ștergeți cu o dischetă demachiantă îmbibată în ceai verde, călduț. După alte cinci minute spălați bine fața cu apă rece. O altă mască păstrată de pe vremea bunicii are în compoziție ciuperci, aloe și miere. Se amestecă două linguri cu ciuperci fierte și bine mărunțite cu o lingură cu miere și o lingură cu suc de aloe. Aplicați pe față și pe decolteu, păstrați un sfert de oră, apoi clătiți cu apă pe care ați lăsat-o să se încălzească la temperatura camerei.

Gelatina, colagenul natural

Odată cu înaintarea în vârstă, corpul nu mai produce o cantitate suficientă de colagen, ceea ce face ca pielea să îmbătrânească. Dar bunicile au lăsat moștenire un produs remarcabil: măștile cu gelatină. Grație efectului său astringent, gelatina reușește să îmbunătățească circulația sangvină, să regenereze și să albească pielea și, nu în ultimul rând, să înlăture ridurile. Iar atunci când gelatina e combinată cu bananele, rezultatul e uimitor. În 100 ml apă călduță dizolvați 100 ml gelatină. Amestecați ulterior cu o lingură cu banană zdrobită. Lăsați să se răcească, aplicați pe față un strat de amestec și păstrați o jumătate de oră. Înlăturați cu o dischetă înmuiată în apă călduță, apoi spălați fața cu apă rece. În loc de banane puteți folosi lămâi, căpșuni sau grepfrut pentru tenul gras și caise sau pepene galben dacă aveți tenul uscat.

Pentru părul gras, peste patru linguri cu frunze de salvie turnaţi 250 ml apă clocotită, lăsaţi să infuzeze zece minute, strecuraţi și aplicați soluția pe pielea capului, după spălarea părului. Lăsați să acţioneze cinci minute și clătiţi cu apă călduţă

Muştarul, cel mai bun energizant

De ce au folosit atât de mult bunicile noastre produse cosmetice pe bază de muștar? Pentru că semințele de muștar diminuează procesele inflamatorii și hrănesc celulele pielii. Amestecați o lingură cu miere cu două gălbenușuri și o lingură cu ulei de măs- line. Încălziți apoi pe baie de aburi și amestecați cu o linguriță cu muștar. Aplicați un strat din această mască pe față, păstrați zece minute, apoi adăugați încă un strat și mai păstrați cinci minute. Îndepărtați cu hârtie, spălați cu apă călduță, apoi cu apă rece. Efectul? Un ten de invidiat!