Main menu

header

697 4 1de Roxana Istudor şi Raluca Ogaru

Acneea este considerată în mod greșit o problemă a adolescenței. Această afecțiune are potențialul de a crea neplăceri și la 40 de ani și poate fi declanșată sau perpetuată de o mulțime de factori. Despre cât de importantă este alimentația adecvată pentru a scăpa de acnee, despre protecția solară și rutina zilnică de îngrijire vorbește într-un interviu doctor Douglas Grose (medalion), președinte al Colegiului Medicilor Cosmeticieni din Australia (CPCA).

„Orice alimente care au legătură cu cerealele și produsele lactate provenind de la animale trebuie ocolite”

- Există o asociere între alimentație și acnee?

- De când practic medicina, adică de peste patru decenii, a fost negată importanța dietei atunci când vine vorba despre acnee. Dar în ultima perioadă au început să se adune dovezile care susțin această relație. Mai exact, cercetările au dovedit faptul că acneea este foarte răspândită în societățile occidentale, dar lipsește aproape cu desăvârșire în cazul celor care nu consumă zahăr rafinat, cereale și lactate.

- Care sunt, în detaliu, alimentele care trebuie evitate?

- În cazul în care acneea a fost provocată sau este întreținută de aimentație, carbohidrații sunt inamicul numărul unu. Orice alimente care au legătură cu cerealele (pâinea, pastele, biscuiții, prăjiturile etc.), precum și produsele lactate provenind de la animale trebuie ocolite de cei predispuși la acnee sau care suferă de această afecțiune. Carbohidrații susțin producerea unui hormon care, la rândul său, are efecte asupra nivelului de testosteron din sânge. Cele două stimulează glandele sebacee și, de asemenea, fac pielea să se îngroașe și să favorizeze acneea.

„Este de mare ajutor folosirea unei cantități cât mai mici de make-up”

697 4 2- Sunt suficiente aceste măsuri de reducere a alimentelor care întrețin acneea?

- Acestea sunt doar primii pași. Este recomandat să se apeleze și la proceduri ajutătoare, cum sunt fototerapia, laserul, microdermabraziunea, peelingul chimic, măștile speciale pentru acest tip de ten cu probleme. De asemenea, există formule de loțiuni special create pentru a le aplica dimineața și seara, pentru deblocarea porilor. Le spun întotdeauna pacienților mei că atât timp cât există drenaj la nivelul porilor și se elimină grăsimea, nu apare acneea. Nu în ultimul rând, folosirea unei cantități cât mai mici de make-up este de mare folos.

- Ce alte recomandări aveți pentru persoanele adulte care se confruntă cu acneea?

- După ceea ce constat astăzi în industria cosmetică și în rândul publicului larg, consider că au trecut timpurile când îngrijirea pielii era percepută ca o sticluță frumoasă cu o pomadă universală care să rezolve toate problemele. În prezent, oamenii sunt tot mai conștienți că o piele frumoasă trebuie să fie și sănătoasă și pentru acest rezultat trebuie să aibă grijă de ea.

„Cele mai importante repere ale îngrijirii pielii sunt sănătatea acesteia și prevenirea îmbătrânirii”

697 4 3- Care sunt cele mai importante repere ale atenției acordate sănătății pielii?

- Există astăzi o adevărată explozie de produse cosmetice care pot contribui masiv la o piele sănătoasă și, implicit, frumoasă. Fundamentele abordării și ingredientele active valoroase nu s-au schimbat foarte mult din anii 2000 încoace, așa că și astăzi cele mai importante repere ale îngrijirii pielii sunt în continuare asigurarea sănătății acesteia și prevenirea îmbătrânirii.

- Care sunt secretele celui de-al doilea?

- Înainte de toate, protecția solară. Le spun deseori pacienților mei că dacă ar fi pe o insulă pustie și ar trebui să aleagă doar un produs de îngrijire înainte să se izoleze acolo, singurul răspuns corect este loțiunea sau crema de protecție solară, esențială pentru prevenirea îmbătrânirii pielii. Mai departe, există și opțiunile cosmetice dedicate înnoirii celulare, cele pe bază de vitamina A și acizi din fructe, apoi exfolierea regulată, pentru a îndepărta celulele moarte.

„Factorul de protecție solară arată cât timp poate o persoană să stea în soare”

- Care sunt formulele de protecție solară cele mai eficiente?

- Foarte multe persoane fac o confuzie majoră când vine vorba despre cifra factorului de protecție. Este bine de știut că acest număr nu arată cât de mare este protecția, ci pentru cât timp poate o persoană să stea în soare fără să se înroșească.

- Puteţi să ne daţi câteva exemple?

- De pildă, un factor de protecție 50 înseamnă că se poate sta la soare un timp de 50 de ori mai îndelungat înainte să apară înroșirea pielii. Cifra reprezintă, practic, durata efectului. Ca regulă generală, asta înseamnă că pentru persoana care aplică o cremă cu acest factor dimineața, efectul va dura întreaga zi. În cazul în care factorul este 8, efectul va dura mult mai puțin.

„Nu contează că mergeți doar până la magazinul din colț sau la plajă, protecția solară și pălăria de soare nu trebuie să lipsească, indiferent că aveți tenul acneic sau nu“

„Seara se poate aplica o cremă care să conţină acid salicilic şi acid glicolic, pentru deblocarea porilor“

- Care este rutina zilnică în tratarea tenului cu acnee?

- Recomand acțiunea locală care începe dimineața cu o curățare ușoară, blândă. Pregătirea pentru activitatea zilnică se face aplicând apoi o protecție solară specială pentru acest tip de ten, pentru evitarea agravării acneei. Pentru un make-up minimal se poate folosi o pudră aerată, pe bază de minerale. Seara se utilizează un scrub exfoliant, apoi se poate aplica o cremă care să conțină acid salicilic și acid glicolic, pentru deblocarea porilor.