Main menu

header

700 4 2de Roxana Istudor şi Raluca Ogaru

Într-o lume centrată pe intervenții de lifting și o mare de produse de înfrumusețare, adepții metodelor naturale, printre care numeroși specialiști, recomandă exercițiile yoga destinate feței, care sunt creditate cu performanța de a lichida semnele îmbătrânirii premature în doar câteva luni.

Exercițiile contractă și relaxează mușchii

Un studiu publicat recent în „Jama Dermatology” arată că 20 de săptămâni de exerciții yoga pentru față au avut ca rezultate o piele mai fermă și obraji mai plini. Femeile de vârstă mijlocie care au participat la teste au înregistrat o întinerire a chipului în medie cu trei ani. „Exercițiile contractă și relaxează mușchii feței, care devine mai fermă, mai tonifiată și capătă aspectul unui chip mai tânăr. Aceasta poate deveni o metodă ieftină și netoxică a chirurgiei cosmetice invazive”, este de părere dermatologul Murad Alam. Specialistul punctează faptul că schimbările generate de exerciții au la bază subțierea stratului de grăsime care se acumulează odată cu vârsta la nivelul feței, prin exersarea regulată a musculaturii. Este o variațiune pe tema regulilor de fitness care implică creșterea masei musculare în detrimentul depozitelor grase. „Dacă mușchii faciali devin mai mari, pielea are mai multă și mai fermă materie de acoperit, de unde aparența de față plină”, argumentează specialistul Emily Poon, autoare a studiului.

Rezultate rapide și vizibile

700 4 3Din zecile de exerciții care alcătuiesc sistemul „face yoga” (n.r. - „yoga pentru feţă”), unele s-au dovedit a avea nu doar o răspândire mai mare, ci rezultate mai rapide și mai vizibile, întinerind chipul persoanelor care le-au practicat regulat, notează „The Sun”. Iată câteva dintre cele mai apreciate și uzitate exerciții. „Peștele”: mențineți ferme buzele în timp ce „absorbiți” obrajii în interior. Repetați exercițiul de cinci ori. „Albina” se execută coborând toată fața și expirând lent, în timp ce scoateți un „mmm” menținând colțurile gurii în jos. Se lucrează astfel obrajii, buzele și bărbia. Se repetă preț de patru respirații. Pentru exercițiul „Leu” trebuie să întindeți fața la maximum, apoi să scoateți limba și să expirați pe gură, deschizând și brațele. Repetați de trei ori, pentru relaxarea musculară și înlăturarea tensiunii acumulate peste zi. „Marilyn” se execută imitând „aruncarea” unui sărut. Mențineți buzele în poziția respectivă și sprâncenele relaxate. Repetați de patru ori. Nu în ultimul rând, unul dintre exercițiile considerate foarte eficiente este cel numit „satchmo”, care implică umplerea obrajilor cu aer, apoi transferul aerului de la un obraz la altul atât timp cât puteți să vă țineți respirația. Se repetă de trei ori.

Alternativă naturală pentru umplerea ridurilor

Pe parcursul testelor, participantele au fost fotografiate înaintea, în timpul și după sesiunea de exerciții care a implicat câte 30 de minute zilnic, timp de opt săptămâni, apoi în mod regulat, dar nu în fiecare zi, timp de alte 12 săptămâni. Rezultatele au fost puse în fața unor dermato- logi fără legătură cu studiul, pentru evaluare. „Aceștia au constatat obraji mai plini și au estimat în medie o vârstă a persoanelor din poze cu trei ani mai mică”, arată Alam. La rândul lor, și participantele s-au declarat foarte mulțumite de rezultate, considerând schimbările vizibile. „Acest program de exerciții poate fi o variantă naturală de luat în calcul pentru persoanele care se gândesc să-și umple ridurile într-un cabinet specializat”, consideră dermatologul australian Rod Sinclair, din Melbourne.

„Exersarea mușchilor feței, în special în locurile unde se acumulează tensiunea, poate contracara efectele grimaselor involuntare care produc cele mai multe riduri“ (Annelise Hagen, instructor yoga)