Main menu

header

710 3 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Indiferent de motivul pentru care vreți să slăbiți, există factori dintre cei mai neașteptați pentru care nu izbutiți să scăpați de kilogramele în plus. Iată unele dintre cele mai frecvente obiceiuri de la care nu v-ați fi așteptat să vă împiedice succesul regimului.

Cafeaua

710 3 2Celebrul nutriționist Rick Hay indică drept prim obicei zilnic care vă împiedică să slăbiți… cafeaua. Deși creditată cu o mulțime de proprietăți și chiar considerată un element ajutător în procesul de slăbire, în realitate scăderea numărului de cești cu cafea băute zilnic poate schimba direcția acului cântarului. „Cafeaua este un stimulent al sistemului nervos. Accelerează anumite funcții ale organismului, dar în același timp face să scadă nivelul de insulină, iar creierul, în mod automat, cere ceva de mâncare pentru a reechilibra lucrurile”, punctează specialistul. De fiecare dată când, prin cafea, sunt determinate aceste reacții, există pericolul stocării de grăsime. În aceste condiții, este indicat să înlocuiți ceștile cu cafea de peste zi cu ceai sau cu alte băuturi care să nu aibă un asemenea efect asupra nivelului de insulină.

Sesiunile de antrenamente dure

Dacă, pe de o parte, aproape nu se poate vorbi despre slăbit eficient în lipsa unui program de exerciții fizice, pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că sesiunile de antrenamente foarte dure pot avea efecte contrare. De regulă, abia după ce este terminată rezerva de carbohidrați în timpul exercițiilor începeți să pierdeți în greutate. „Corpul caută altceva cu care să producă energie pentru a susține în continuare efortul. Secretul pentru a nu pierde masă musculară este să încetiniți ritmul, oricât de straniu ar părea. Organismul are nevoie de mult mai mult timp pentru a procesa și de a extrage energie din grăsime față de carbohidrați, așa că încetiniți ritmul, pentru a-l menține cât mai mult. Performanța maximă menținută mult timp nu face altceva decât să ardă carbohidrați. Cel mai bun ritm este la circa 70% din maximum posibil”, explică Hay.

Sarea, apa minerală și… îndulcitorii

Puțină sare adăugată în mâncare nu doar că nu face rău, face chiar bine, dacă nu este în exces. Dar la fel de indicat este să știți că îndulcitorii conțin sodiul de care are nevoie organismul. De aceea, este de preferat să înlocuiți sarea cu condimente care să dea savoare mâncării fără să mai fie nevoie s-o sărați în plus. Mai ales dacă ați renunțat la zahăr și folosiți amintiții îndulcitori. În ceea ce-i privește pe aceștia, este recomandat, dacă se poate, să-i înlocuiți cu variante naturale, ca să fiți siguri în legătură cu substanțele pe care le introduceți în organism nu doar pentru scăderea în greutate, ci și pentru sănătate. Un alt inamic surprinzător al curei de slăbire este apa minerală. Oricât de sănătoasă ar părea la prima vedere, fără chimicale și zahăr, apa minerală are capacitatea de a „stârni” așa-numitul „hormon al foamei”. „Dacă în ceea ce privește băuturile carbogazoase lucrurile sunt simple, toată lumea fiind la curent cu cât sunt de nocive, când vine vorba despre apa minerală, aceasta este mai greu de înlocuit. Dar se poate. Pur și simplu eliminați-o din aportul zilnic și înlocuiți-o cu apă plată, filtrată”, argumentează Hay.

Poluarea

Oricât ar suna de straniu, poluarea poate afecta rezultatele dietei. Tot specialiștii vin să facă lumină și aici. „Există tot mai multe dovezi în sprijinul faptului că fiecare respirație cu aer poluat ne afectează nu doar sănătatea, ci și greutatea”, arată Hay, făcând referire la un studiu recent al specialiștilor chinezi din Beijing, care au ajuns la concluzia că expunerea la particulele poluante din atmosferă crește riscul instalării obezității și a sindromului metabolic. Potrivit experților, se activează, odată cu inhalarea aerului poluat, o serie de căi prin care organismul ajunge să fie afectat de stresul oxidativ și de procesele inflamatorii. Toate aceste rezultate au fost confirmate de alte studii efectuate în Occident, toate cu aceleași rezultate: poluarea crește pericolul de îngrășare, de diabet de tip II, de intoleranță la gluten etc. În condițiile în care poluarea atmosferică nu poate fi evitată, Hay recomandă aportul sporit de legume, fructe și ciuperci, nuci, alge și fibre, cu dublul rol de a opri toxinele din exterior să invadeze organismul și de a susține efortul acestuia de fiecare zi, prin vitaminele, antioxidanții și mineralele pe care le conțin.

Alimentele „sănătoase“

Cu toată publicitatea, agresivă uneori, la tot felul de alimente „sănătoase”, este bine să știți că multe dintre acestea în realitate conțin chimicale, iar efectul poate fi invers, să vă îngrășați. De pildă, fructele uscate conţin imens mai multe calorii decât cele proaspete, deoarece au fost deshidratate şi sunt cu mult mai concentrate. Strugurii proaspeţi, de exemplu, au 60 de calorii pe cană, iar stafidele 460 de calorii. Brioşele cu tărâţe nu sunt nici ele o alegere tocmai fericită, întrucât cele mai multe dintre ele sunt făcute tot din făină albă amestecată cu grăsime nesănătoasă, ouă şi zahăr. Doar pentru că se pun câteva tărâţe nu înseamnă că au mai puţine calorii sau grăsimi. O astfel de brioşă poate aduce în organism aproximativ 400 de calorii, 20 de grame de grăsimi şi 30 de grame de zahăr, atrag atenția specialiștii. La rândul lor, băuturile etichetate „dietetice” pot fi de fapt pachete cu chimicale. Îndulcitorii artificiali pe care îi conţin îngreunează calculul aportului caloric pentru cei care le consumă. Gustul dulce îi spune creierului că organismul este pe cale să consume multe calorii. Şi pentru că nu se întâmplă asta, vă puteți trezi mâncând mai mult, pentru a compensa.