Main menu

header

718 5 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Femeile și bărbații, în special tinerii, răspund tot mai mult presiunii rețelelor sociale, căutând să-și înfrumusețeze aspectul prin tot felul de mijloace estetice, de la exerciții la chirurgie. Pentru cei care nu doresc să apeleze la bisturiu și visează la un nas mai frumos și mai elegant, există metoda rinoplastiei nonchirurgicale, care înregistrează tot mai mulți adepți.

Atenuare sau chiar eliminare a defectelor

În primele zece țări în care se recurge la rinoplastie, chirurgicală sau nu, se înregistrează circa un milion de intervenții în fiecare an. Brazilia, Mexic, SUA și Iran figurează cu cele mai multe intervenții de acest tip. Lăsând la o parte varianta care implică metoda cu bisturiu, este de remarcat faptul că rinoplastia nonchirurgicală câștigă teren. Ce este corectarea formei nasului fără chirurgie? Este o atenuare sau chiar eliminare a defectelor nasului cu ajutorul unui gel special, care se injectează.

Preț mai mic, recuperare mai rapidă

Avantajele procedurii sunt numeroase. În primul rând, pacientul scapă de temerile legate de bisturiu și de îndelungata perioadă de recuperare postoperatorie. De asemenea, prețul este semnificativ mai mic. Mai departe, procedura se face fără folosirea anesteziei generale. Pacientul poate observa liniștit întregul parcurs al corectării nasului, privind într-o oglindă. De asemenea, recuperarea este foarte rapidă, persoana care a recurs la această metodă fiind în deplină capacitate de a-și relua în scurt timp viața obișnuită. Un alt beneficiu cert al procedurii este acela că pacientul nu trebuie să aștepte săptămâni pentru a vedea rezultatul, ci se poate bucura de noua formă a nasului său imediat.

Netezește, umple, estompează

Rinoplastia nonchirurgicală se realizează în general prin injectarea de acid hialuronic, astfel încât nasul devine mai drept, vârful poate fi ascensionat, septul poate fi corectat. Tehnica, deși nu oferă rezultatele spectaculoase și pe viață ale variantei chirurgicale, are avantajul că… nu este operaţie. Intervenția are rolul de a netezi, umple şi estompa trăsăturile ascuţite ale nasului, de a schimba unghiul vârfului, de a reduce „cocoaşa” etc. Rezultatul final este unul natural şi nu schimbă complet aspectul nasului, ci doar „îndulceşte” trăsăturile. Intervenția durează în medie 15 minute și este complet neinvazivă, medicul interacționând permanent cu pacientul. Imediat după intervenţie, zona poate fi uşor roşiatică şi inflamată. Se va aplica gheaţă până la 24 de ore şi se va evita masajul, efortul fizic intens, sauna sau solarul în zilele următoare. Rinoplastia nonchirurgicală nu presupune necesitatea izolării la domiliciu postintervenţie. Acidul hialuronic este o substanță de umplere temporară, care se va resorbi din organism în 9-12 luni. După acest interval, nasul va reveni la forma iniţială.

Rinoplastia nonchirurgicală se poate folosi și pentru corectarea unor mici deficiențe rezultate în urma variantei chirurgicale

Contraindicaţii

O corectare nonchirurgicală a nasului are și contraindicații. De pildă, nu se efectuează de persoanele care suferă de boli inflamatorii acute, care au diabet zaharat, alergii la medicamente utilizate în timpul procedurii (cum sunt unguentele anestezice), care au boli infecțioase sau stări febrile. Totodată, nu este recomandată procedura în cazul femeilor însărcinate și al celor care alăptează.