Main menu

header

742 4 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Cu atât de multe discuții publice despre „frații” extratereștri ai oamenilor, este lesne de înțeles că lumea modei nu a putut rămâne imună la tema care permite infinite variațiuni estetice și exprimarea unei imaginații debordante.

Conceptul de estetică postumană

La început, cu doar câțiva ani în urmă, au fost doar doi-trei artiști dornici să se exprime în acest mod. Au creat look-uri extreme, inspirate din potențiale înfățișări ale „fraților” extratereștri, până când au atras atenția unor branduri de cosmetice. A fost de ajuns pentru ca „trupa” Kardashian să prindă trendul și să-i dea o nesperată anvergură acestui stil care implică atâtea straturi suprapuse. Artiștii machiajului au intrat în joc, Salvia, MLMA sau Aryuna, urmați de mulți alții, extinzând aria de exprimare spre plus infinit. Demn de menționat este faptul că majoritatea acestor creatori pleacă de la conceptul de frumusețe postumană a… omenirii.

Raderea sprâncenelor, adăugarea unui al treilea ochi

742 4 2Încet, încet, moda face să intre în desuetudine modelele discrete de machiaj. Tot mai mulți creatori afirmă că viitorul esteticului proiectat în viața de fiecare zi implică raderea sprâncenelor, a părului de pe cap, adăugarea unui al treilea ochi - nu neapărat în dreptul celorlalți - și colorarea extravagantă a globului ocular. De asemenea, propunerile artiștilor când vine vorba despre machiajul extraterestru se referă și la contururi extreme, chiar crearea de forme auxiliare, nespecifice siluetei sau chipului uman. Grație influenței și întinderii rețelelor sociale, trendul poate fi deja considerat global, cu manifestări spectaculoase, multe în public, cu creatori care se consideră artiști de gen și nenumărați specialiști care își dau cu părerea.

Revoltă în fața canoanelor frumuseții

Ajunși răsfățați ai publicațiilor de fashion, acești creatori își explică operele pe larg, pe toate canalele disponibile. „Am remarcat inițial emergența unui stil dark, gotic, extraterestru de abordare a frumuseții, care imediat i-a atras pe toți cei care se revoltă în fața canoanelor frumuseții contemporane. De la un trend minor, a ajuns astăzi să influențeze moda”, consideră Emma Grace Bailey, editor la compania britanică de prognoză WGSN. Practic, segmentul de „rebeli” care propun un nou concept de înfrumusețare îl ajunge din urmă pe cel care se supune regulilor, iar aria sa de răspândire este același mediu al rețelelor sociale. „Este în mod clar o reacție la standardele clasice ale înfrumusețării și, neîndoielnic, implică același efort”, adaugă Ruth Adams, de la King’s College, Londra.

Jocul cu look-ul transgresiv

Scoaterea în evidență și ridicarea la rang de artă a defectelor sau a „urâțeniei” nu reprezintă ceva nou în istoria omenirii. „Aceasta a fost întotdeauna o alternativă estetică, de la manifestările goticului din Evul Mediu la romantici și noul nucleu din New York al artiștilor care promovează jocul cu lookul transgresiv”, punctează Adams. Așadar, pornind de la emo și K-pop, frumusețea extremă a coagulat muzica, maniera de aranjare a părului, stilul de make-up și croiala hainelor, până când toate acestea au „explodat” în lumea fără frontiere a Cosmosului și a potențialelor sale înfățișări vii. „Lansăm o provocare la ceea ce este considerat aspect uman sau concept de normal. În esență, dorim o schimbare de abordare”, punctează Steven Raj Bhaskaran, unul dintre promotorii stilului, celebru pe Instagram.

Combinații complexe de fard, atele, intervenții medicale

742 4 3Şi acest curent are un întreg alai de muzică specifică, haine deosebite, artiști celebri (Hans Bellmer, George Grosz, Otto Dix) și mai ales mult, foarte mult make-up. Printre cei mai cunoscuţi performeri ai acestui curent sunt americanca Nina Bo’nina-Brown și germanul Johannes Jaruraak. Aceștia folosesc pentru a crea look-ul extraterestru combinații complexe de fard, atele, tot felul de intervenții medicale - unele chirurgicale - pentru a exprima ceea ce doresc. De asemenea, pentru mulți dintre ei, totul a pornit de la drame personale de imagine, cum este cazul confuziei de identitate a lui Salvia, de sex masculin în certificatul de naștere, dar cu o dorință aprigă de a-și picta unghiile și a-și îndrepta părul, ori al lui Bhaskaran, care a asistat, copil fiind, la momentul în care unei femei i-a fost arsă fața cu acid de propriul soț.

De la latex la ceară și de la silicon la blush

Pornind de la regulile machiajului prostetic, influențați de propriile experiențe sau de personaje de Hollywood, acești artiști care au adus în prim-planul modei tiparul de look extraterestru utilizează tehnici de modelaj, sunt cunoscători de sculp- tură, proporții și desen și folosesc pentru rezultatul final o multitudine de materiale, de la latex la ceară și de la silicon la blush. Creațiile lor au sute de mii de admiratori pe rețelele de socializare și se înfățișează cu aspect de insecte stelare sau de călători prin Univers, având atașate cozi galactice și arătând fețe „neumane”. De asemenea, cum era de așteptat, trendul a fost imediat „prins” de creatorii de modă. În 2012, celebrul brand Alexander McQueen și-a promovat colecția de iarnă cu imaginea unui model care pare să navigheze pe o nouă planetă purtând o rochie de organza și pene.

Accesoriile țin pasul cu această nouă modă. Există poșete în formă de insecte din alte lumi, brățări care imită obiecte de pe nave spațiale, eșarfe care dau capului forma alungită specifică imaginii pe care o au pământenii despre craniile marțienilor

Katy Perry este una dintre cele mai vizibile celebrități care apelează frecvent la imaginile asociate extratereștrilor pentru a-și ilustra albumele muzicale

Alien chic

Fotograful suprarealist francez Claude Cahun a explorat estetica „neumană”, care transcende genurile, încă din 1928. De-a lungul timpului, artiști ca Die Antwoord sau Sopor Aeternus & the Ensemble of Shadows au „tatonat” nișa culturală care poartă acest mesaj. Toate manifestările izolate au generat până la urmă un curent care pare să fie tot mai influent în ceea ce înseamnă industria frumuseții. Experții consideră că acest trend este unul potrivit cu vremurile în care omenirea își explorează mai atentă ca niciodată sexualitatea, granițele dintre sexe, conceptul de androginism. La scara stilului, această modă este supranumită „alien chic”.