Main menu

header

745 5 4de Călin Popa şi Eduard Popa

Nu e glumă cu sumele pe care le „învârte” industria frumuseții. În Marea Britanie, acestea au depășit cifra de afaceri a producției de autoturisme, atingând uimitorul total de 30 de miliarde de lire sterline.

Creștere cu 12 miliarde de lire sterline în zece ani

Un raport recent, comandat de Oxford Economics, arată că în industria frumuseții lucrează în prezent 370.000 de persoane, iar dacă se iau în calcul toți cei pe care îi susține industria, cifra se ridică la aproape 600.000 - mai mult decât în sectoare cum sunt dreptul sau serviciile sociale. Potrivit cercetătorilor, este pentru prima dată când se demonstrează că domeniul nu este unul periferic, ci dimpotrivă, „bate” industria auto. Grație exploziei cumpărăturilor online și fenomenului generat de rețelele de socializare, creșterea pe direcția utilizării cosmeticelor și tratamentelor de înfrumusețare este de 12 miliarde de lire sterline în ultimii zece ani.

Saloanele de cosmetică, tot mai multe

Potrivit raportului, în timp ce numărul retailerilor din industria frumuseții a scăzut, ca reacție la explozia vânzărilor online, furnizorii de servicii de înfrumusețare sunt tot mai mulți, doar în 2018 numărul saloanelor și cabinetelor cosmetice crescând cu aproape 1.400. „Raportul pe care l-am întocmit este un prim pas foarte important în recunoașterea impactului uriaș pe care industria frumuseții îl are în economia britanică”, punctează Millie Kendall, CEO al „British Beauty Council”.

Marile trenduri

Potrivit experților, cele mai importante repere fixe care stau la baza acestor cifre sunt explorarea, mai ales de către femei, a unor noi concepte de înfrumusețare și, implicit, a unor linii inedite de produse, precum și explozia de branduri create de tineri, care concurează marii producători și promovează personalizarea cosmeticii, produsele artizanale, sănătoase, realizate local. „Raportul aruncă o lumină binevenită asupra contribuției fantastice a industriei frumuseții pe segmentul locurilor de muncă din Marea Britanie”, susține Annie Murphy, reprezentant al gigantului „Walgreens Boots Alliance”.

Estimările specialiștilor arată că, în 2024, industria frumuseții va rula uimitoarea sumă de 863 de miliarde de dolari în întreaga lume