Main menu

header

750 4 1de Călin Popa şi Florica Pintea

India este un tărâm al tradiției înfrumusețării prin metode naturale - plante, legume, fructe, semințe sau argilă - pe care femeile indiene le folosesc de mii de ani. Toate aceste ritualuri care livrează rezultate spectaculoase fără efecte secundare au cucerit lumea în ultimii ani, iar produsele care stau la baza faimoasei frumuseți indiene se dovedesc simple și de mare efect.

Șofran pentru protecție UV

Loțiunile de protecție solară sunt la mare căutare în lumea frumuseții contemporane, iar formulele cosmetice sunt cu sutele. Dar femeile din India au un secret milenar: șofranul. Acest condiment rar este deosebit de bogat în antioxidanți, luptând eficient împotriva îmbătrânirii cutanate, diminuând efectele negative ale stresului și radiațiilor ultraviolete asupra pielii. Femeile indiene au folosit șofranul încă din cele mai vechi timpuri în ritualurile lor de frumusețe. Pistilul plantei de șofran se zdrobește și se amestecă bine cu câteva picături de ulei de măsline, obținându-se o cremă pentru îngrijirea feței. Acest amestec poate fi aplicat și pe podoaba capilară, având proprietatea de a întări firul de păr. Specialiștii în terapii naturiste confirmă faptul că șofranul oferă o excelentă protecție împotriva razelor ultraviolete. Totodată, se poate adăuga un vârf de cuțit cu pulbere de șofran în crema cu factor de protecție solară. Împotriva apariției petelor pigmentare se combină apă de trandafiri cu o cantitate mică de șofran, aplicându-se cu un bețișor cu bumbac direct pe zonele afectate.

Pudra de amla conferă strălucire

750 4 2Una dintre cele mai importante surse naturale de vitamina C, polifenoli, tanini, flavonoide, enzime şi alţi nutrienţi extrem de benefici pentru frumuseţe este amla. Din fructele uscate de amla se obţine binecunoscuta pudră cu același nume, renumită pentru efectul de înfrumusețare a părului şi a tenului tern, căruia îi conferă strălucire. Pudra poate fi combinată cu alte ingrediente, în vederea obţinerii unor măşti cosmetice eficiente şi integral naturale. Pentru tenul uscat se recomandă un amestec din o linguriţă cu pudră de amla și două linguriţe cu pulpă de avocado. Se amestecă pulberea cu puțină apă, până se obține o pastă fină, apoi se adaugă pulpa de avocado. Se aplică pe tenul curat, pentru 20 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Formula pentru ten gras include o linguriţă cu pastă de amla (pudră + apă), două linguriţe cu iaurt și o linguriţă cu miere. Amestecați ingredientele şi aplicați pe tenul curat. Lăsați să acţioneze 20 de minute, apoi clătiți cu apă călduţă. Pentru a obține masca de păr pentru strălucire, aveți nevoie de două linguriţe cu ulei de cocos și o linguriță cu pudră de amla. Se amestecă ingredientele până se omogenizează şi se aplică pasta obţinută de la rădăcini până la vârfuri. Se lasă să acţioneze timp de o oră, apoi se foloseşte şamponul obişnuit. Puteţi repeta procedeul o dată sau de două ori pe săptămână.

Argila multani mitti curăță pielea

750 4 3Multani mitti este o argilă indiană care se foloseşte ca ingredient în măştile pentru ten şi păr. Această argilă curăță pielea în profunzime, reglează excesul de sebum, ameliorează acneea, lăsând pielea perfect curată, luminoasă şi catifelată. În India, multani mitti se foloseşte și ca ingredient în măştile pentru albirea feței. Dacă aveți tenul gras, amestecați argila cu câteva picături de zeamă de lămâie, apă de trandafiri, o linguriță cu pudră de lemn de santal şi aplicați pe pielea curată și uscată. Se lasă să acţioneze timp de 15 minute. Pentru a exfolia pielea, se pulverizează puţină apă şi se masează delicat. În funcţie de tipul de ten, argila indiană multani mitti se poate amesteca cu diverse uleiuri cosmetice (măsline, argan), pudre ayurvedice (santal, trandafir de Damasc), ape florale etc. Argila indiană are efect și asupra părului. Se amestecă multani mitti cu iaurt, zeamă de lămâie şi miere. Se aplică pe păr şi se lasă să acţioneze până ce masca se usucă. Se înlătură cu apă călduţă, după care se şamponează părul. Dacă aveți părul gras, înainte cu 30 de minute de a-l spăla, puneţi două linguri cu pudră pe toată lungimea firului şi lăsaţi să acţioneze 15 minute. Pulverizaţi apoi puţină apă şi masaţi scalpul, apoi clătiţi cu apă și șamponați.

Apelaţi la făina de besan pentru evenimente speciale

750 4 4Besan este folosit ca tratament înainte de fastuoasele nunți indiene, în care miresele trebuie să strălucească mai mult decât oricând. Întregul ritual poartă numele de ubtan. Se iau cinci linguri cu făină de besan, două linguri cu suc de lămâie, o lingură cu turmeric și se amestecă toate cu o ceșcuţă cu lapte crud. Formula se poate folosi și pentru ten, și pentru corp. Puteți folosi amestecul zilnic, pentru a obține rezultate de excepție. O formulă creditată cu proprietatea de a da fermitate pielii este alcătuită din conținutul unei pungi de ceai verde, două linguri cu făină besan, două linguri cu miere și un vârf de cuțit cu pulbere de turmeric. Peste toate acestea se pune apă de trandafiri până se obține o pastă care se aplică pe față și se menține până la uscarea completă. De asemenea, besan este un adevărat tratament pentru păr și scalp. Se amestecă trei linguri cu făină cu puțin lapte și câteva picături de ulei de măsline. Se pune și o lingură cu suc de lămâie, se amestecă bine și se aplică direct pe păr. După o jumătate de oră, spălați cu șampon și aplicaţi balsam. Nu în ultimul rând, besan este un excelent exfoliant, care înlătură părul facial nedorit. Se amestecă două linguri cu făină de besan, o lingură cu turmeric și atâta apă câtă este nevoie pentru a obține o pastă consistentă, care se aplică pe față și se menține până se usucă, apoi se clătește cu multă apă. Tratamentul se face timp de 15 zile, iar efectele sunt remarcabile: nu doar că părul facial va dispărea, dar tenul va străluci mai proaspăt ca niciodată.

O mască indiană cu efect de peeling se realizează dintr-un amestec de migdale măcinate, făină de ovăz, miere și gel de aloe vera

Florile de trandafir hidratează în profunzime

750 4 5Loţiunile pe bază de petale de flori de trandafir şi de gălbenele, foarte populare în India, curăță în profunzime pielea uscată, hidratând-o în acelaşi timp. Puteţi prepara o loţiune prin amestecul a 100 ml zer cu 25 g petale de trandafir proaspete şi 25 g flori de gălbenele. Fierbeți amestecul la foc mic, timp de o jumătate de oră, apoi lăsați-l câteva ore la răcit. După ce ați şters tenul cu acest amestec, clătiți cu apă rece. De asemenea, împachetările tenului cu legume şi fructe proaspete se folosesc frecvent în India. Puteţi încerca o mască obţinută din roşii, castraveţi şi pepene galben, amestecate în proporții egale. Se lasă să acţioneze câteva minute. O altă formulă este destinată aportului de vitamine pentru ten și se obține foarte ușor, din simpla zdrobire a câtorva prune și aplicarea amestecului pe față, unde se lasă timp de 20 de minute, apoi se clătește.