Main menu

header

755 5 1de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Retinolul este un derivat al vitaminei A, nutrient esenţial pentru menţinerea sănătăţii pielii, dar şi a aspectului său tânăr până la vârste înaintate.

Panaceul păstrării tinereții chipului

Retinolul, un derivat al vitaminei A, este în prima linie a ingredientelor cosmetice cu efect antirid. Îl puteţi folosi începând de la 20 de ani şi în mod obligatoriu ar trebui să îl includeți în rutina de îngrijire după vârsta de 30 de ani. Are un impact major asupra pielii, prevenind îmbătrânirea prematură. Experții apreciază acest ingredient pentru efectele de-a dreptul spectaculoase pe care le are asupra tenului: stimulează reînnoirea celulară, reduce ridu- rile şi petele pigmentare. De asemenea, are un efect de stimulare a producţiei de colagen şi elastină, încetinind procesul de îmbătrânire, şi umple ridurile fine. Pentru toate persoanele care caută prelungirea tinereții chipului, acesta pare să fie panaceul cosmetic al începutului de mileniu trei.

O istorie milenară

Importanța retinolului a fost descoperită încă din urmă cu peste un secol, în 1909, iar cercetările ulterioare nu au făcut decât să confirme capacitatea substanței de a contribui semnificativ la menținerea aspectului tânăr al chipului. Un proiect de anvergură referitor la intrarea retinolului în cosmetică debuta în 1968, dar utilizarea acestei substanțe vine din urmă cu 3.000 de ani, de când egiptenii foloseau ficatul pentru a trata vederea slabă pe timp de noapte, se notează în lucrarea „Retinoizii în tratarea îmbătrânirii pielii”, publicată de Institutul Național de Sănătate din SUA. La sfârșitul secolului trecut, o întreagă industrie de păstrare a frumuseții începea să cucerească lumea prin produsele pe bază de retinol.

Forma mai blândă a vitaminei A

755 5 2Medicii dermatologi recomandă astăzi retinolul pentru ameliorarea aspectului liniilor fine şi prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Totodată, acest derivat al vitaminei A ajută şi la tratarea altor probleme cutanate, precum hiperpigmentarea sau negii. Înainte să utilizaţi retinolul pentru cosmetică, este recomandat să cunoaşteţi toate informaţiile esenţiale despre această substanţă şi formele în care ea poate fi folosită în ritualul zilnic de îngrijire a pielii. În timp ce retinoizii se referă la forma vitaminei A eliberată doar cu prescripţie medicală, retinolul este forma mai blândă a vitaminei A, fiind inclus în numeroase creme şi geluri eliberate fără aviz medical. Pe de altă parte, întrucât este o formă mai puţin potentă a vitaminei A, retinolul este mai puțin eficient în prevenirea şi ascunderea semnelor de îmbătrânire decât retinoizii.

Tratează acneea

Retinoizii pot fi eficienţi în tratarea acneei şi înlăturarea punctelor negre. Retinoizii topici acţionează prin prevenirea acumulării de sebum şi impurităţi la nivelul porilor. Dacă acneea este uşoară, o formulă cu retinol este suficientă în tratarea simptomelor şi reglarea producţiei de sebum la nivelul pielii. Pe de altă parte, dacă este vorba despre acnee severă, un tratament cu medicamente orale pe bază de retinol va fi mai eficient. În această situaţie, medicul poate prescrie substanţa potrivită şi doza corectă.

Elimină petele cutanate

Retinoizii ajută şi la îndepărtarea petelor cutanate generate de expunerea neprotejată la soare. De asemenea, retinolul este creditat cu capacitatea de a trata cu succes negii, întrucât retinoizii stimulează sistemul imunitar în a lupta eficient cu virusul care îi produce. O altă calitate a retinoizilor este aceea că ajută ţesutul cutanat să se dezvolte normal şi să îşi regenereze celulele într-un ritm echilibrat, reducând inflamaţiile de la acest nivel. Tocmai de aceea, aceste substanţe derivate din vitamina A sunt o opţiune bună de tratament pentru pacienţii diagnosticaţi cu psoriazis. Retinoizii ajută la îndepărtarea porţiunilor descuamate şi a zonelor îngroşate de piele specifice afecțiunii.

Îngrijește buzele

Foarte multe persoane care înaintează în vârstă observă că buzele lor își pierd vizibil aspectul tineresc, că se formează linii fine și riduri în această zonă atât de expusă și de utilizată pe parcursul vieții. Și pe acest segment retinolul poate fi de un real folos. Se pot utiliza cu succes rujuri şi balsamuri care au în compoziţie retinol. Acestea stimulează regenerarea celulelor de la acest nivel, iar retinolul are efect de exfoliere şi reduce aspectul inestetic al liniilor fine şi al ridurilor. Deoarece retinolul asistă şi producţia de colagen, contribuie indirect la mărirea volumului buzelor, afectate vizibil de înaintarea în vârstă.

Cum alegeţi crema potrivită

Pentru tenul matur, puteţi începe cu acid retinoic, pe care să îl aplicaţi o dată sau de două ori pe săptămână şi, pe măsură ce se obişnuieşte tenul, să îl folosiţi în fiecare zi. Dacă gradul de iritaţie este mare, puteţi să răriţi procedura, să aplicaţi crema hidratantă peste retinoid (la o oră după), să treceţi la un produs cu potență mai slabă (retinol, retinaldehidă) sau să îndepărtaţi produsul după o perioadă cuprinsă între două minute și două ore de contact cu pielea. Cât timp folosiți produsele cu retinol este obligatoriu ca pe parcursul zilei să folosiţi creme cu protecție solară SPF 50, pentru a evita hiperpigmentarea tenului. Odată început un astfel de regim de îngrijire a tenului, este bine să îl folosiți în mod continuu.

PONT. Dacă aveţi pielea sensibilă, este recomandat să începeţi cu aplicarea unei formule cu retinol, pentru a creşte treptat toleranța ţesutului cutanat la această substanţă.

Aplicaţi mereu retinolul pe pielea uscată!

Nu utilizaţi cosmetice care au în compoziţie retinoizi sau retinol înainte să vă expuneţi la razele soarelui, întrucât sensibilitatea pielii creşte semnificativ

Ritual foarte precis

Un program cu retinol pe care l-ați putea încerca este următorul: în primele două săptămâni se aplică produsul de două ori pe săptămână, în săptămânile trei și patru se poate creşte frecvenţa la aplicare la trei pe săptămână, în săptămânile cinci şi șase se alternează utilizarea o dată la două zile, iar în săptămânile șapte-opt se poate trece la ritualul zilnic. Pro­cedeul este următorul: curățați, tonifiați și așteptați ca pielea să se usuce, apoi aplicați o cantitate de pro­dus cu retinol de mărimea unui bob de mazăre. Așteptați cel puţin 20 de mi­nute, pentru ca produsul să fie ab­sorbit în piele, apoi dați pe față cu se­rum, ulei sau cremă hidratantă.