de Ştefania Băcanu şi Nicoleta Gheorghe
Lipoliza injectabilă este un tratament tot mai des utilizat de cei care doresc să scape de surplusul de grăsime, de pe anumite zone ale corpului, fără a apela la bisturiu. În ce constă acest tratament, ce presupune, care este procedura şi ce riscuri implică, dar şi dacă efectele sunt imediate, ne-a spus Mădălina Brânduşescu (foto), manager Beauty Art Aesthetics, într-un interviu amplu despre acest procedeu.
„Se folosesc soluţii pe bază de fosfatidilcolină şi acid deoxicolic”
- Ce este lipoliza?
- Lipoliza este o procedură delicată de eliminare a adipocitelor, prin injectarea subcutanat a unei soluţii pe bază de fosfatidilcolină şi acid deoxicolic, alături de alte ingrediente active. Fosfatidilcolina este considerată o substanţă benefică, hepatoprotectoare, care accelerează procesul de descompunere a grăsimilor şi a colesterolului, ajutând, astfel, la recăpătarea siluetei dorite. Practic, lipoliza injectabilă vă ajută să scăpaţi de grăsime fără ajutorul bisturiului. Lipoliza, ca terapie de remodelare corporală, reprezintă procesul de dizolvare a grăsimilor localizate în depozite de dimensiuni mici şi medii care, de cele mai multe ori, sunt extrem de dificil de eliminat prin diete sau exerciţii fizice. Fiind un tratament minim-invaziv, lipoliza presupune o reconturare a corpului, care permite pacienţilor să se obişnuiască cu schimbarea aspectului lor în doar câteva săptămâni. Procedura este simplă, nedureroasă și durează aproximativ 20 de minute.
- Ce riscuri implică acest procedeu?
- Procedura nu este dureroasă. Implică riscuri reduse şi se realizează rapid. Riscurile sunt minime și rare. Edemul inflamator poate apărea în urma oricărei proceduri injectabile la persoanele mai sensibile sau care au consumat antinflamatoare, însă, în câteva zile, va trece. Infecțiile, de asemenea, pot apărea dacă după injectarea propriu-zisă nu se protejează zona câteva ore. Lipoliza este o procedură minim-invazivă, cum am mai spus, rapidă şi nedureroasă, care nu necesită repaos post-tratament, spre deosebire de liposucţie, care este o intervenţie chirurgicală ce implică o perioadă de recuperare.
„Acţiunea asupra coapselor are efect şi în reducerea celulitei”
- Ce diferenţe sunt între lipoliză şi mezoterapie?
- Lipoliza este, deseori, confundată cu mezoterapia. Ambele au ca scop dizolvarea grăsimilor, diferenţa fiind că lipoliza ţinteşte straturile mai profunde ale pielii, în vreme ce mezoterapia este o metodă de a îmbunătăţi aspectul de suprafaţă al pielii. Prin mezoterapie se injectează intracutanat un amestec de vitamine, minerale şi medicamente la o distanţă de 1-4 mm de suprafaţa pielii, iar injectările în lipoliză sunt subcutanate, la 6-12 mm de suprafaţa pielii. Până la descoperirea lipolizei, doar lipoaspiraţia putea îndepărta ţesutul adipos rămas chiar şi în urma dietelor sau activităţilor fizice intense. Prin lipoaspiraţie, grăsimea dispare aproape imediat, în timp ce lipoliza injectabilă schimbă în timp silueta pacientului. Însă cele două proceduri nu se exclud una pe cealaltă. Ele se completează chiar. Lipoliza fiind ideală după liposucţie, pentru a elimina orice urmă de grăsime rămasă şi pentru a netezi eventualele umflături apărute.
- Acţionează şi asupra ţesutului adipos?
- Intervenţia se pretează tuturor zonelor cu ţesut adipos inestetic, ce nu poate fi eliminat prin dietă sau sport. Spre exemplu, colăceii, bărbia dublă sau grăsimea din jurul genunchilor sunt probleme ce pot fi soluţionate rapid, prin lipoliză. Coapsele, fesele, şoldurile, abdomenul, braţele şi spatele sunt, de asemenea, zone din care se pot elimina adipocitele în exces. Totodată, acţiunea asupra coapselor are efect şi în reducerea celulitei, prin spargerea nodulilor celulitici, până la eliminarea lor totală. Chiar dacă nu implică o scădere a numărului de kilograme, persoanele din jurul pacienţilor vor observa că aceştia sunt mai slabi pe zi ce trece, deoarece lipoliza acţionează pe durata a până la opt săptămâni, pentru distrugerea treptată a depozitelor de grăsime.
„Îmbunătăţeşte textura pielii, stimulează drenajul limfatic şi al microcirculaţiei”
- Ce alte beneficii mai aduce?
- Remodelează corpul, ajută pacientul să scadă în greutate, reduce circumferinţa, reduce celulita, îmbunătăţeşte textura pielii, stimulează drenajul limfatic şi al microcirculaţiei.
- Este necesară o pregătire specială înainte de tratament?
- Înainte de această procedură nu este recomandat să se consume antinflamatoare, deoarece influenţează apariția echimozelor (vânătăilor). Înainte cu 45 de minute de tratamentul propriu-zis, se aplică o cremă anestezică pentru a combate complet disconfortul creat de micile înțepături. Imediat după tratament se va efectua un masaj ușor pentru difuzarea substanțelor în ţesutul gras și se va aplica o cremă cu efect antiinflamator. Rezultatele sunt vizibile după aproximativ două-trei şedinţe la majoritatea pacienţilor, iar numărul ședințelor necesare se stabilește în urma unei consultații.
„Celulele adipoase, care sunt dizolvate, nu se mai refac”
- De câte şedinţe este nevoie şi la ce interval?
- Celulele adipoase, care sunt dizolvate, nu se mai refac. Efectul procedurii este unul permanent, dar dacă pacienţii iau în greutate, atunci adipocitele din jur se pot hipertrofia şi pot conduce la refacerea ţesutului gras. În funcție de zonele dorite, sunt necesare între una şi zece ședințe la un interval de trei săptămâni.
- Există şi contraindicaţii?
- Acest tratament nu este recomandat pacienților care au afecțiuni ale ficatului, deoarece grăsimea topită o eliminăm prin urină. Ca și indicații post-tratament nu trebuie expunere la soare / solar / saună timp de 7-14 zile și trebuie hidratare corespunzătoare. Lipoliza este adresată persoanelor cu o greutate apropiată de normal, rezultatele în cazul persoanelor cu grad de obezitate fiind minime. Dar dacă asociem procedura cu o dietă sănătoasă și mișcare fizică, rezultatele sunt foarte bune. În plus, lipoliza nu se recomandă în sarcină şi alăptare, diabet, boli cardiovasculare, pacienţilor care prezintă anumite alergii, pacienţilor care au sau au avut o afecţiune ma- lignă, boli de sânge sau afecţiuni renale.
„Se poate combina cu fire bioresorbabile pentru stimularea colagenului“
- Ce se întâmplă cu elasticitatea zonei injectate?
- Putem combina lipoliza cu fire bioresorbabile speciale pentru zona corpului pentru a reda elasticitatea zonei respective. Firele bioresorbabile (PDO) stimu- lează colagenul şi, automat, redau elasticitate pielii. Lipoliza injectabilă topește grăsimea și celulita localizat, iar cele două proceduri combinate ne ajută, practic, să obținem rezultate mult mai bune.
- Există efecte secundare?
- Lipoliza este o terapie cu un nivel ridicat de siguranţă. Efectele secundare obişnuite cuprind dureri uşoare, umflarea şi înroşirea zonei tratate, iar efectele pot dura până la o săptămână. Uneori pot să apară la nivelul pielii mici denivelări nedureroase şi temporare. Pielea se poate înroși ușor și poate fi percepută o senzație de usturime, înțepături, dar manifestările dispar în 30 de minute, o oră maximum. Pot să apară, uneori, mici vânătăi la locurile de injectare, dar acestea vor dispărea în patru-cinci zile, fără a lăsa urme. Efectele secundare neobişnuite sunt stări de greaţă şi vărsături, diaree, febră, infecţie şi tumefacţie persistentă. În acest caz, trebuie să vă prezentați în cabinetul medical pentru tratament medicamentos (antibiotic, antinflamatoare etc.).