Main menu

header

769 5 1de Sorin Dumitrescu şi Adrian Barna

Când vorbim despre fotomodele, avem în faţă acele femei tinere, de o frumuseţe răpitoare, care se afişează în timpul prezentărilor de modă şi a căror carieră poate duce, în cel mai bun caz, până spre vârsta de 40 de ani, în cazul celebrităţilor. Însă Alice Pang, în vârstă de 96 de ani, nu este un model obișnuit. S-a apucat de modelling la 93 de ani, deci, glumind puţin, am putea spune că încă este o începătoare. Originară din Hong Kong, lui Alice i-a plăcut întotdeauna să se îmbrace bine și să fie elegantă, însă nu a luat niciodată în considerare o carieră în modelling.

Nepoata a ajutat-o

769 5 2Nepoata sa a crezut întotdeauna că o astfel de carieră i s-ar potrivi, așa că, după ce a văzut un anunț pentru modele în vârstă de 65 de ani, a trimis poze cu bunica sa, care a fost selectată pentru o ședință foto. Lui Alice i-au plăcut întotdeauna provocările, aşa că nici nu a certat-o pe nepoată, nici nu a râs de ideea ce îi trecuse acesteia prin cap. Dimpotrivă, s-a gândit să încerce. Deși nu știa nimic despre modelling, avea toate calitățile naturale pentru a reuși în acest domeniu. Astăzi este recunoscută drept unul dintre cele mai bune modele de vârsta a treia din Asia, precum și cel mai înaintat ca vârstă fotomodel din lume. „Nepoata mea a văzut că se căutau modele de vârsta a treia pentru angajare și a trimis fotografii cu mine și se pare că m-au plăcut. Inițial nu știam cum să fac această meserie, așa că managerul meu m-a învățat multe și fetele de acolo m-au ajutat cu machiajul. Treptat, am început să devin interesată de modelling și am devenit din ce în ce mai bună”, a declarat Alice Pang ulterior într-un interviu. Născută în 1923, Alice nu a visat niciodată că într-o bună zi va face modelling pentru branduri de lux precum Gucci, Ellery sau Valentino, cu atât mai puțin la vârsta de 96 de ani. Însă tenul său alb și postura excelentă - calități neobișnuite pentru persoane de vârsta ei - au transformat-o într-una dintre cele mai căutate modele de vârsta a treia din industria modei. „Am intrat în industrie la vârsta de 93 de ani și acesta este al treilea an în care lucrez ca model. Am filmat câteva reclame. Este nemaipomenit să fii admirată!”, a adăugat nonagenara.

„Tonul pielii mele este ca fildeșul, fiindcă mă expun rareori la soare”

Surprinzător este că Alice nu pune aspectul său de invidiat pe seama vreunei diete stricte sau a exercițiilor fizice. Deși știe că exercițiile fizice îi ajută pe unii să se păstreze în formă, Alice nu are obiceiul de a face exerciții de dimineață și pune aspectul său pe seama unor „gene bune”. „Tonul pielii mele este ca fildeșul, fiindcă mă expun rareori la soare. De asemenea, am spatele drept. Exercițiile fizice sunt bune și mulți fac exerciții de dimineață, însă eu nu practic asta. Pur și simplu acesta este aspectul meu”, spune Alice. Cei mai mulți o laudă pentru stilul de viață activ și pentru curajul de a începe o carieră nouă după 90 de ani. Însă Alice are și critici care spun că ar trebui să se îmbrace și să se comporte potrivit vârstei pe care o are. Alice alege să îi ignore și spune că fericirea sa personală este tot ce contează. Mai există și alte modele de vârsta a treia, însă Alice Pang este cea mai vârstnică dintre toate. Este cel mai bun exemplu că nu este niciodată prea târziu să te apuci de ceva nou în viață.

Daphne Selfe, peste 60 de ani de carieră

769 5 3Până la Alice Pang, cel mai bătrân fotomodel din lume era Daphne Selfe, în vârstă de 85 de ani. Daphne Selfe s-a hotărât să demonstreze că frumuseţea nu are vârstă. Ea se afla în industria modei de-o viaţă de om, mai exact de peste 60 de ani, şi se laudă că este mai căutată acum decât era în tinereţe. Chiar dacă mulţi ar putea crede că a apelat la intervenţii chirurgicale pentru a arăta perfect, lucrurile nu stau deloc aşa. Ea consideră operaţiile estetice o risipă de bani şi oricum nu şi-ar fi permis să facă astfel de intervenţii. Crede că aspectul său de invidiat pentru multe femei de vârsta sa este datorat genelor bune. La 83 de ani apărea pe coperta revistei Vogue. Daphne Selfe a ajuns în industria modei întâmplător, câştigând un concurs de frumuseţe, în urmă cu 65 de ani. A defilat pentru nume importante din moda internaţională şi a mărturisit că nu şi-a făcut niciodată operaţii estetice sau alte intervenţii de acest gen. Nici măcar cremă hidratantă nu a folosit zilnic. Şi spune că le compătimeşte pe fetele din ziua de azi. „Femeile nu se mai aranjează, arată de parcă nu se mai uită în oglindă. Colanţii şi jeanşii strâmţi sunt groaznici.”

Veruschka von Lehndorff a lucrat alături de Salvador Dali

769 5 4Veruschka von Lehndorff, 80 de ani, a fost descoperită la 20 de ani de un fotograf, iar de atunci s-a îndrăgostit de cariera de model. A lucrat alături de Salvador Dali şi a ajuns să câştige chiar şi 10.000 de dolari pe zi. A jucat în filmul „Blow-Up” (1966), iar scena în care apare a fost desemnată cel mai sexy moment din istoria cinematografiei moderne. Ocazional ea încă mai apare pe podiumurile prezentărilor de modă.

Carmen Dell’Orefice şi-a început cariera la 15 ani

Carmen Dell’Orefice, 88 de ani, şi-a început cariera de modelling la 15 ani, atunci când a apărut pe coperta Vogue. Şi pare că nu se va mai termina niciodată, de vreme ce designerii o invită să fie apariţia specială a colecţiilor lor chiar şi în zilele noastre.

Gitte Lee îşi croieşte singură ţinutele

Gitte Lee, 84 de ani, a intrat în industria modei în 1961 şi a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. În copilărie nu îi plăceau hainele pe care le primea şi, tocmai de aceea, la 9 ani a început să-şi croiască singură ţinutele.

Yazemeenah Rossi, cea mai sexy bunică

769 5 5Yazemeenah Rossi este mamă a doi copii și are doi nepoți. Deși a ajuns la vârsta de 64 de ani, femeia născută în Corsica continuă să lucreze ca fotomodel și face senzație pe internet, fiind considerată cea mai sexy bunică din lume. Topmodelul francez defilează pe podiumuri cu mare succes și continuă să se mențină tânără și energică în ciuda vârstei înaintate, refuzând să-și vopsească părul care i-a albit în întregime, deși a primit numeroase oferte. Yazemeenah consideră că e la fel de pasionată ca în tinerețe de munca sa de fotomodel și de fotograf, iar secretele cu care se menține în formă sunt extrem de simple: o dietă sănătoasă, yoga și mult sex. Franțuzoaica susține că lucrează ca fotomodel de la vârsta de 30 de ani, însă succesul l-a întâlnit abia după ce s-a mutat în SUA, în 1999, iar de atunci a devenit imaginea mai multor mărci de renume internațional. Ea a participat la numeroase campanii ale unor firme precum Hermés și Yves Saint Laurent. Cea mai recentă colaborare a fost lansarea promoțională a unor articole de lenjerie de corp și costume de baie pentru lanțul de magazine Bloomingdale’s și Barneys. Rossi nu s-a supus niciodată operațiilor, însă se menține în formă și își păstrează tinerețea cu câteva trucuri: „Îmi exfoliez pielea o dată pe săptămână cu un produs preparat din ulei de măsline și zahăr, mănânc un avocado pe zi și urmez o dietă bogată în pește și carne. Nu fac exerciții fizice excesive și încerc să evit pe cât posibil medicamentele. Pe lângă dietă, contează foarte mult meditația, fapt pentru care fac yoga zilnic, și foarte important în menținerea tinereții e sexul”.