Main menu

header

779 4 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Cercetări de ultimă oră atrag atenția asupra faptului că obsesia de a înlătura toată mizeria de pe ten poate antrena și prețiosul microbiom care protejează pielea de dezechilibre, de agresiuni și de o serie de afecțiuni.

Serumuri pentru ten și scalp, măști de față, loțiuni hidratante

În condițiile în care experții atrag atenția asupra pericolului la care se expun persoanele care își curăță tenul cu prea mult zel, abuzând de exfolieri, unele dintre marile branduri au început să introducă prebiotice și probiotice în toate cosmeticele - serumuri pentru ten și scalp, măști de față, loțiuni hidratante și formule antiinflamatoare. Potrivit specialiștilor, în anii care vor veni prezența acestor bacterii în produsele de înfrumusețare va crește semnificativ, inversând trendul actual, care vorbește despre necesitatea unei duble curățări a tenului, întrucât una nu mai este suficientă, notează glamour.com.

Diversitatea microbiomului, esențială pentru echilibrul pielii

În urma cercetărilor recente privind microbiomul - suma totală a organismelor ce trăiesc la nivelul pielii -, întregul concept al funcției de barieră a fost revizuit de oamenii de știință. Atunci când există o disfuncționalitate a barierei pe care o reprezintă pielea, biodiversitatea de pe suprafața acesteia este afectată. Iar când se restabilește diversitatea bacteriană, pielea poate fi calmată din nou. În aceste condiții și pentru că formulele hidratante standard nu mai fac față agresiunilor din zilele noastre și poluării masive, înlăturarea sensibilității pielii și restabilirea confortului acesteia pot veni de la formule speciale cu bacterii. Acestea vor trebui să acționeze asupra ambelor bariere constitutive ale pielii - lipidele și microbiomul.

Umiditate, nutrienți, surse de carbon și azot

Potrivit experților, ideea curățării în exces a tenului este una nefericită. Pielea există în simbioză cu populațiile microbiene de la suprafața sa. Acestea sunt esențiale pentru înlăturarea celor care cauzează infecții. Pentru a face corect diferența, intervin specialiștii. Fiecare centimetru pătrat de piele găzduiește nu mai puțin de un miliard de bacterii. Cu cât sunt mai diverse, cu atât mai sănătoase sunt pentru piele. Bacteriile bune, care mențin echilibrul pielii feței, au nevoie de umiditate, nutrienți, surse de carbon și azot. Cercetările avansate în domeniul microbiomului au deschis porți către o nouă eră a îngrijirii prebiotice a pielii, prin stimularea biodiversităţii de la suprafața acesteia.

De fiecare dată când ne spălăm tenul, când aplicăm o cremă hidratantă, o loțiune sau o cremă, hrănim microbiomul pielii și îl influențăm. Fiecare produs aplicat pe piele poate să alimenteze sau să distrugă o specie bacteriană

Formule antiacneice revoluţionare

Mai multe companii cosmetice au lansat produse care conțin culturi de bacterii vii și extracte din bacterii, formule destinate tratării mai multor afecțiuni ale pielii. De exemplu, două start-up-uri americane și-au propus să ofere alternative la tratamentele clasice împotriva acneei. Cele două companii cercetează metode alternative de a trata această afecțiune de care suferă milioane de oameni și despre care încă se știe foarte puțin folosind bacterii și virusuri vii. Unul dintre start-up-uri a creat un ser destinat îngrijirii pielii cu tendințe acneice care conține trei microorganisme vii, care pot infecta cu precădere bacteriile care cauzează acnee, distrugându-le din interior, fără a afecta microbiomul pielii per ansamblu. Cealaltă companie testează un tratament împotriva acneei bazat pe bacterii „bune”, recoltate, cultivate și atent selectate de pe tenul persoanelor cu unul sănătos.