Main menu

header

783 4 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Dintre toate metodele de îmbunătățire estetică a feței, rinoplastia este considerată una dintre ele mai performante pentru a scăpa de anii reflectați pe chip.

Întinerire atestată de inteligența artificială

783 4 4Un studiu al Universității din California, Los Angeles, a evidențiat faptul că o operație de corectare a formei nasului, chiar și foarte discretă, alungă de pe chip mai mulți ani. Pentru a determina științific acest rezultat estetic, experții americani au apelat la inteligența artificială, care să ateste în mod obiectiv efectul de întinerire. Tehnologia avansată a analizat imaginile a 100 de femei după rinoplastie și le-a estimat o vârstă cu câțiva ani mai mică decât cea reală. „Rinoplastia este recunoscută mai degrabă ca o procedură de corectare și eventual înfrumusețare și mai puțin ca una de întinerire, de aceea studiul nostru este foarte important”, explică unul dintre autorii cercetării, expertul Gary Dorfman. Studiul desfășurat cu ajutorul inteligenței artificiale este primul care evidențiază efectul de aspect întinerit pe care îl conferă rinoplastia. Pe parcursul cercetării s-a putut determina că această percepție este mai pregnantă în cazul pacientelor în vârstă de 40 de ani, dar în cazul unor paciente cu vârsta de 70 de ani, algoritmii computerului au estimat și șapte ani mai puțin după aspect. „Nasul își pierde din fermitate de-a lungul anilor și poate conferi o imagine lăsată. Atunci când se pierde conținutul obrajilor odată cu vârsta, nasul devine mai proeminent și îmbătrânește chipul”, adaugă Dorfman.

Corectează defecte, restabileşte simetria facială

Pe lângă efectul de întinerire, operația de corectare a formei nasului are și alte avantaje. Rinoplastia rezolvă problema sforăitului, restabileşte simetria facială, îmbunătăţeşte aspectul şi proporţiile nasului, astfel încât pacientul să obţină o estetică facială armonioasă, rezolvă problemele respiratorii generate de deviații de sept, corectează defecte anatomice, reface nasul rupt în urma traumatismelor și deformările și, nu în ultimul rând, poate crește încrederea în sine a unei persoane.

„Am bănuit de mai mulți ani că rinoplastia face chipul să pară mai tânăr, dar abia acum am reușit să demonstrăm acest fapt mai presus de îndoială“ (doctor Jason Roostaeian, Universitatea din California, Los Angeles)