de Călin Popa şi Alexandru Filcu
De ani buni, tehnicile de supraveghere tot mai sofisticate au intrat deopotrivă și în viața de fiecare zi a pământenilor, și în… folclorul lor. De ceva vreme, însă, în paralel, a fost dezvoltată o tehnică de înfrumusețare cu accente anticamuflaj, care împiedică sau îngreunează mult recunoașterea unei persoane cu ajutorul algoritmilor folosiți de tehnologiile de urmărire.
Maeștrii camuflajului păcălesc sistemele computerizate
În anul 2010, artistul Adam Harvey crea proiectul Computer Vision Dazzle, pe scurt C.V. Dazzle, care explora maniera în care pigmenții saturați aplicați în forme cubiste și în tușe groase pe trăsăturile-cheie ale chipului pot împiedica mașinăriile ultramoderne de recunoaștere facială să identifice o persoană. Ideea i-a venit inspirându-se din tehnicile camuflării din armata britanică, ce vopsea navele încă din Primul Război Mondial pentru a modifica percepția inamicului despre forma, mărimea și viteza vaselor. „Machiajul antisupraveghere adaugă imaginea unor obiecte artificiale pe chip folosind diverse culori care pot păcăli sistemele de supraveghere, dependente de trăsăturile faciale. Dacă se adaugă imaginea unor obiecte pe chip în locuri-cheie, cum sunt nasul, buzele sau sprâncenele, rata de recunoaștere scade dramatic”, detaliază expertul în computere Sasan Mahmoodi, de la Universitatea din Southampton.
Desene futuriste pe trăsături-cheie
Dacă la început acest tip de machiaj a stârnit doar interesul unor companii private, trendul este în certă ascensiune odată cu creșterea nivelului de supraveghere și implicit a rezistenței la această practică a autorităților din majoritatea statelor lumii. Astfel, de la utilizarea în cadrul unor proteste s-a trecut la elaborarea unor tipuri de machiaj antisupraveghere destinate celor care doresc să le poarte în fiecare zi. Desenele futuriste pentru față include amestecuri de culori, forme geometrice realizate din anumite nuanțe pe trăsăturile feței care au cel mai mare impact asupra algoritmilor folosiți la identificare etc. Designeri ca Antonin Tron sau make-up artistul Fara Homidi sunt în prima linie a răspunsului la cererea în creștere a clienților pentru acest tip de machiaj. Culorile utilizate cel mai frecvent sunt negru și cobalt.
„Acest tip de make-up este o declarație, un mesaj care dublează bătălia pe care o parte a tinerei generații o poartă cu supravegherea în masă, care îi poate identifica pe manifestanți chiar dacă aceștia au tot dreptul să protesteze“ (Fara Homidi, make-up artist)
Bijuteriile obstrucţionează recunoaşterea
Martayla Poellinitz, un make-up artist vizionar, a dus mai departe acest stil, inserând în machiaj pietre prețioase. Rezultatul final este un mix de culoare, formă și scântei, toate aplicate cu măiestrie într-un desen abstract care se întinde de pe frunte până la bărbie, trecând prin zona nasului și dând chipului un look science-fiction, care păcălește foarte eficient sistemele de supraveghere. „Bijuteriile par să funcționeze cel mai bine în scopul obstrucționării recunoașterii faciale, întrucât reflectă lumina”, detaliază artista. De asemenea, trebuie luate în considerare și celelalte părți ale corpului care au semnătură proprie. „Pe lângă măști și machiajul feței, cei care doresc să nu fie recunoscuți de sistemele de supraveghere trebuie să acorde atenție urechilor, care sunt unice pentru fiecare persoană în parte, iar bijuteriile sau așezarea părului pe această parte fiziologică îngreunează mult algoritmii dedicați identificării”, adaugă Mahmoodi.