de Călin Popa şi Florica Pintea
Femeile care se întrețin știu foarte bine că de multe ori sunt tentate să cumpere produse cosmetice care nu prea li se potrivesc și care apoi zac în cutii până la proxima curățenie generală. De la această realitate au pornit realizatorii unui sistem de asistență inteligentă care vă sfătuiește cu ce să vă fardați în funcție de trăsături și cu ce aveți la îndemână.
Make-up după forma feței
Brandul Mirrori dezvoltă un asistent cu inteligență artificială care învață doamnele și domnișoarele să poarte fardul în funcție de forma feței și de cosmeticele pe care le au în dulap. Acesta va înlocui în multe cazuri recomandările care vin de la comercianții din magazine și care vă indică ce să alegeți doar pentru a constata în final că ați ajuns acasă cu multe farduri pe care doar le-ați dorit pe moment, fără să percepeți dacă vi se și potrivesc. „Este crucial să știm cum să folosim produsele cosmetice, pentru că altfel mai bine nu le utilizăm deloc”, afirmă Mira Awwad-Khreish, co-fondator și CEO la Mirrori. De altfel, ideea aplicației-asistent i-a venit tocmai de la frustrarea generată de lipsa sa de expertiză, gândindu-se că nu este singura femeie care face nenumărate teste pe ea însăși până să ajungă să considere că arată așa cum și-a dorit. „Am stat o oră și jumătate într-un magazin să învăț cum să fac doar un stil de machiaj și am cumpărat pentru asta vreo 15 produse, care m-au costat 555 de dolari. Am realizat că totul fusese o pagubă”, povestește Mira.
Arătați cel mai bine cu produsele de acasă
Studiind problema plecată de la propria experiență, Mira a observat că, în medie, o femeie cheltuiește într-o viață cam 50.000 de dolari pentru a se înfrumuseța. De asemenea, a realizat o cercetare-interviu din care a reieșit că 70% dintre femei sunt copleșite de numeroasele variante de cosmetice, toate cu publicitate omniprezentă și, de asemenea, că au tendința de a folosi cam cinci din 40 de produse pe care le au acasă. Ce rămâne, mai devreme sau mai târziu ajunge la gunoi. „Cu sistemul nostru dorim să le ajutăm pe femei să consume înfrumusețarea într-un mod mai inteligent și suntem în proces de elaborare a unui asistent care să le ajute să arate cel mai bine posibil cu produsele pe care le au acasă”, spune Mira.
Mirrori va oferi programul de asistență gratuit, urmând să câștige doar de pe urma publicității oferite de brandurile de cosmetice
Tutorialele necesare
Tehnologia la care lucrează Mirrori imită creierul unui make-up artist și folosește algoritmi de recunoaștere facială și viziune computerizată pentru a defini atributele faciale ale persoanei, descoperind cea mai bună formulă de machiaj. Utilizatoarea își va face un selfie și va indica aplicației ce are în dulapul cu cosmetice, precum și cum ar vrea să arate dintr-o serie de imagini pe care i le propune programul. Programul Mirrori studiază forma feței și generează sfat personalizat, precum și tutorialele necesare care să ajute persoana pe drumul către imaginea dorită. Autoritatea pentru Inovare din Israel i-a acordat Mirei un grant pentru a-și dezvolta produsul. În ceea ce privește publicul larg, doamnele și domnișoarele așteaptă cu un interes foarte mare lansarea asistentului inteligent de înfrumusețare.