de Cristina Tache
Transpiraţia excesivă ce apare chiar şi atunci când nu depuneţi efort este semn de hiperhidroză. Aceasta afectează faţa, axilele, picioarele şi mâinile, dar este diferită de transpiraţie.
În general, transpiraţia este un termostat al pielii, ce are rolul de a menţine o temperatură constantă a corpului, secretând prin pori un amestec de apă şi de sare. Atunci când este vorba despre hiperhidroză, glandele sudoripare secretă în exces şi, în combinaţie cu transpiraţia, situaţia devine stânjenitoare. Iată ce trebuie să ştiţi despre această problemă estetică.
Este nevoie de matifiere la nivelul feţei
Hiperhidroza începe de regulă în perioada pubertăţii şi regresează după vârsta de 40 de ani. Se poate declanşa adesea şi din cauza emoţiilor şi este accentuată pe frunte. Pentru a diminua problema este indicat să folosiţi creme cu efect matifiant şi fond de ten cu aceeaşi acţiune.
Deodorantul maschează mirosul
Hiperhidroza din zona axilei nu trebuie confundată cu transpiraţia. Este inodoră, dar lasă urme pe îmbrăcăminte. Pentru a-i reduce efectele, folosiţi un antiperspirant sau un deodorant solid. Deodorantul maschează mirosul şi previne umezirea, iar antiperspirantul usucă zona axială, atacând microorganismele şi înlăturând senzaţia de umezeală.
Scrub cu mentol, pentru mâini şi picioare
Efectele hiperhidrozei palmare sunt mai dificil de stopat, pentru că loţiunile obişnuite nu sunt destul de puternice. La nivelul picioarelor se poate aplica de trei ori pe săptămână, prin masaj, un scrub cu mentol sau cu citrice şi apoi un ulei special, care să împiedice transpiraţia.