Main menu

header

809 4 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Mastopexia sau liftingul mamar este tehnica prin care glanda mamară este îmbunătăţită şi repoziţionată. Este recomandată femeilor cu sânii lipsiţi de volum, consecinţă a naşterii, a alăptării, a slăbirii bruşte sau a procesului de îmbătrânire, şi care nu se mai regăsesc în poziţia iniţială. Din păcate, în aceste cazuri, niciun exerciţiu fizic sau tratament medical nu ajută. Singura soluţie este mastopexia. Ioana Tuhar, medic estetician şi plastician, ne-a vorbit despre această intervenţie, în ce constă, care este procedura şi cum se face recuperarea.

„Se adresează pacientelor care își doresc repoziționarea și modificarea formei glandei mamare”

- Ce este mastopexia?

- În timp, odată cu trecerea anilor, este posibil ca sânii să își piardă elasticitatea și consistența glandulară. Astfel, forma naturală nu va mai fi aceeaşi. Cauzele sunt multiple, iar procesul poate fi accelerat de o sarcină, de alăptare sau de fluctuațiile de greutate. Cu ajutorul medicului estetician, acest lucru se poate corecta prin mastopexie, ceea ce înseamnă operația de lifting al sânilor, care conturează și ridică glandele mamare pacientelor care au nevoie de această intervenţie.

- Cui se adresează această intervenţie?

- Mastopexia se adresează pacientelor care își doresc repoziționarea și modificarea formei glandei mamare. Această intervenție chirurgicală are rolul de a ridica și de a întări sânii, ducând la o îmbunătăţire a aspectului general al acestora. Cu ajutorul unui implant de silicon, se poate opta și pentru o mărire în volum a glandei mamare, operațiune efectuată în paralel cu ridicarea acesteia.

„Intervenția se desfășoară sub anestezie generală”

809 4 4- Este nevoie de o pregătire specială?

- La fel ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există o serie de pași care trebuie urmați corect înainte de operația propriu-zisă. Pentru început, este necesar consultul pacientului de către medic, realizarea unor analize de sânge, ecografii mamare şi/sau a unei mamografii (pentru pacientele în vârstă de peste 40 de ani). Se verifică profilaxia antitrombotică prin administrarea în preziua operaţiei a unui anticoagulant injectabil. Pacienta nu are voie să bea și să mănânce cu câteva ore înainte de intervenția chirurgicală, iar fumatul este interzis în ultimele treizeci de zile. Se opreşte tratamentul preoperator - aspirină, antiinflamatoare, anticoncepționale, întrucât acestea pot cauza creșterea timpului de sângerare în timpul intervenției.

- Cum se realizează operaţia propriu-zisă?

- Intervenția de mastopexie se desfășoară sub anestezie generală. Tehnicile de îndepărtare a pielii sânilor și de remodelare a țesutului mamar variază. Inciziile sunt de trei tipuri, în funcție de complexitatea cazului, iar alegerea va fi făcută după consult, împreună cu medicul estetician. Astfel, avem incizia periareolară, indicată atunci când sânii sunt doar puțin lăsați (un grad minim de ptoză a sânului). Această variantă este frecvent utilizată alături de un implant mamar. Circumverticală este cea mai frecvent utilizată, în cazuri de ptoză medie sau severă. Incizia se va face în jurul areolei și va continua pe verticală până la baza sânului. Se poate utiliza și un implant mamar. Şi mai este tăietura în T inversat, metodă ce se foloseşte în cazurile de ptoză severă. Inciziile se vor face în jurul areolei, una verticală de la punctul inferior al areolei până la baza sânului, și una orizontală în șanțul mamar. Şi în acest caz, se poate utiliza un implant mamar. În timpul intervenției, medicul se va ghida după marcajul preoperator. Se trece la îndepărtarea excesului de piele și se va remodela țesutul mamar, urmând și repoziționarea mai sus a areolei. Reconstrucţia glandei este cel mai important moment al operației, fiind cea care permite obținerea noii forme a sânilor. Sutura închide intervenția chirurgicală, iar alegerea noastră este de a folosi doar fire resorbabile, operația fiind, ulterior, acoperită cu benzi de steristrip.

„În recuperare trebuie evitate efortul fizic şi ridicarea cotului peste nivelul umărului”

809 4 2- Cum este recuperarea?

- Ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale, recuperarea postoperatorie este un pas foarte important. Fiind o intervenție chirurgicală realizată sub anestezie generală, operația de mastopexie necesită o perioadă de recuperare, dar și urmarea unor indicații care duc la o refacere perfectă. Imediat după operație, un tub de dren poate fi poziționat sub piele pentru a permite evacuarea eventualelor cheaguri de sânge sau lichide ce se pot acumula în urma intervenției.

- Ce are şi ce nu are voie să facă pacienta după mastopexie?

- Din etapa recuperării face parte şi o serie de indicaţii pe care pacienta trebuie să le urmeze. De evitat efortul fizic, traumatismele, sauna, masajul, solarul, timp de 30 de zile. Nu are voie să ridice cotul peste nivelul umărului timp de 30 de zile, să nu ridice greutăţi mai mari de trei kilograme în prima lună şi să doarmă doar pe spate. În aceeaşi perioadă, este imperios necesar să poarte bustieră ziua şi noaptea, apoi, doar noaptea pentru încă două luni întregi. De asemenea, fumatul este interzis în primele săptămâni şi, foarte important, pot apărea complicaţii postoperatorii: contractura de capsulă (în cazul în care se foloseşte un implant), hematomul, seromul, infecția, dehiscența plăgilor, cicatricea cheloidă şi necroza de țesuturi sau areolă (în cazul în care au fost lezate vasele de sânge care alimentau acele țesuturi).

„Reconstrucţia glandei este cel mai important moment al operației, fiind cea care permite obținerea noii forme a sânilor“

„«Mommy makeover» este un pachet de servicii de chirurgie estetică personalizat“

809 4 3- Ce înseamnă „mommy makeover”?

- Mommy makeover este un pachet de servicii de chirurgie estetică personalizat pentru fiecare femeie în parte, după naştere, în funcţie de obiectivele de remodelare corporală stabilite împreună cu medicul estetician. Această tehnică este recomandată mămicilor care, la şase luni după ce au terminat cu perioada de alăptare, au sânii lăsaţi sau fără volum, cu aspect îmbătrânit sau surplus de piele şi/sau vergeturi. Mastopexia poate fi parte integrantă a pachetului de tehnici „mommy makeover”. Uneori, lipsa de volum a sânilor poate fi rezolvată doar cu implanturi mamare. În cazurile în care există şi lipsa de volum şi sâni lăsați, se recomandă mastopexia împreună cu implant. Dacă sânii sunt doar lăsaţi, dar cu volum în partea inferioară, se ridică şi se reface volumul din partea superioară prin ridicarea glandei existente, adică mastopexie. Aceste modificări nedorite pot să apară şi în zona abdominală sau zone cu grăsime în exces (coapse, şolduri, genunchi). Frecvent, mămicile rămân cu o distensie a abdomenului din cauza întinderii musculaturii în timpul sarcinii. De asemenea, pentru cele care au ales să nască natural şi care îşi doresc o estetică îmbunătăţită a zonei intime, se recomandă chirurgia plastică de remodelare vaginală: labioplastia.